Evropska komisija kaznila HSBC, JP Morgan i Crédit Agricole zbog nameštanja Euribora

Evropska komisija kaznila HSBC, JP Morgan i Crédit Agricole zbog nameštanja Euribora

Regulatorna tela Evropske komisije kaznila su danas banke JPMorgan, HSBC i Credit Agricole ukupnom kaznom od 485 miliona evra zbog dogovaranja da manipulišu visinom kamatnih stopa.

Komesarka EU za zaštitu konkurencije Margarete Vestager rekla je da su banke ilegalno razmenjivale osetljive informacije i dogovarale se da bi ostvarile profit na tržištu sa specijalizovanim finansijskim proizvodima.

EU je kaznila banku JP Morgan Chase sa oko 337 miliona evra, francuska Credit Agricole sa 114 miliona evra, i HSBC s sedištem u Londonu, sa 33 miliona evra.

Pre tri godine evropska regulatorna tela za zaštitu konkurencije odredila su kazne od ukupno 1,04 milijardi evra bankama Barkley’s, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland i Societe Generale u okviru istog tog slučaja.

Slučaj je vezan za manipulaciju finansijskim ugovorima vezanim za referentnu evropsku međubankarsku kamatnu stopu Euribor, u periodu od 2005. do 2008. godine.

Izvor:Beta
Previous Ikea postigla rekordan godišnji neto profit
Next Zastava oružje beleži sve bolje poslovne rezultate

You might also like

Beogradska berza: Novi snažan skok Impol Sevala, Belex ojačao

Poslednji ovonedeljni trgovački dan na Beogradskoj berzi je doneo nastavak skromne investicione aktivnosti, uz lagani rast berzanskih indeksa.

Makroekonomija 0 Comments

Christopher Dembik 2: Izraelski model šansa za Srbiju

  U nastavku intervjua sa Christoferom Dembikom, prvim čovekom Saxo Banke  za makroekonomska kretanja i analitiku, ovaj stručnjak se osvrće na situaciju u Srbiji. Gde Investirati:  Šta vas dovodi u Srbiju?

Poslovni prostor 1Comments

Aleksandar Opsenica: Kancelarijski prostor-potreba ili prestiž? (1)

Kancelarijski prostor u Srbiji od nesvrstanih do danas, od koncepta vlasništva do rente

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply