EBRD emituje obveznice denominovane u dinarima

EBRD emituje obveznice denominovane u dinarima

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) emitovala je prvih 250 obveznica denominovinah u dinarima u vrednosti od 2,5 milijardi dinara, koje će biti iskorišćene za odobravanje dinarskih kredita, a guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković ocenjuje da to pokazuje poverenje EBRD u ono što je urađeno u Srbiji.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare u Narodnoj banci Srbije (NBS), prve obveznice EBRD-a u srpskoj valuti izdate su sa rokom dospeća od tri godine, odnosno dospećem 5.decembra 2019. i varijabilnom kamatom određenom kao tromesečni BELIBOR plus 0,4 procentna poena godišnje, a obračunavaju se i plaćaju kvartalno.

Svaka od 250 obveznica biće u denominovanom iznosu od 10 miliona dinara, a prodajna cena je 100 odsto iznosa definisane denominacije.

Obveznice će biti registrovane u Centralnom registru hartija od vrednosti i uključene na Prime listing Beogradske berze nakon registracije.

Guverner Narodne banke Srbije ( NBS) Jorgovanka Tabaković kazala je na konferenciji za novinare da se ove obveznice EBRD-a emituju pod pokroviteljstvom Rajfajzen banke , koja je kako je dodala, jedna od najuglednijih banaka na tržištu Srbije.

Ona je naglasila da očekuje veliko interesovanje za ove obveznice koje pokazuju poverenje EBRD-a u sve ono što je urađeno u Srbiji, odnosno poverenje koje je zasluženo ostvarenom niskom inflacijom, niskim kamatnim stopama i relativno stabilnim deviznim kursom.

“Ovo je rezultat ogromnog uloženog truda i znanja svih činioca u ekonomskom i političkom životu Srbije.Bez političcke nema ni ekonomske sigurnosti”, kazala je Tabakovićeva dodavši da je ovo početak jedne dobre prakse i da će dinari biti uobičajna valuta u kojoj će se u buduće razgovarati.

Ona je navela i da je kada je počela priča o dinarizaciji u Srbiji krediti u evrima činili 80 ošto, a da je sada oni čine 70 odsto svih kredita.

Direktor EBRD-a u Srbiji Danijel Berg kazao je da EBRD daje značajan doprinos jačanju tržišta kapitala u Srbiji uz pomoć svoje prve emisije dinarskih obveznica koja će unaprediti sposobnost te institucije da kreditira srpsku privredu u lokalnoj valuti.

Time će, kako je naglasio EBRD doprineti aktivnostima koje imajj za cilj povećanje dinarizacije finansijskih sistema u Srbiji.

On je najavio da se očekuje sa će u narednom periodu poveća kreditiranje u dinarima, odnosno da će15 do 20 odsto kreditiranja EBRD-a u Srbiji biti u dinarima, a ne u evrima.

“Naš cilj je da iskoristimo ovu emisiju da bismo obezbedili kreditiranje realnog sektora uključujući mala i srednja preduzeća i lokalne samouprave čiji su prihodi i rashodi u dinarima.Na ovaj način ćemo pomoći da se eliminiše rizik od promene deviznog kursa iz njihovih bilansa”, naglasio je on

Berg je kazao da se vode aktivni razgovori sa zainteresovanima za ove obveznice i da se očekuje da prvi novac bude plasiran za dva do tri meseca.

Direktor sektora finansranja u EBRD-u Izabel Lauren kazala je da je ovaj projekat prekretnica za srpsko tržište i nastavak napora EBRD-a da smanji zavisnost zaduživanja u stranoj valuti u zemljama u kojima posluje, ali i da ohrabri zaduživanje u lokalnoj valuti.

Ona je navela da je EBRD već odobrio kredite u lokalnoj valuti na nekoliko tržišta i da nigde nisu konkurencija državi, koja je nezamenjiva, već da onisamo daju dodatne podsticaje za zaduživanje u lokalnoj valuti.

Predsednik Upravnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović kazao je da je ta banka pokrovitelji izdavanja ovih obveznica EBRD-a a to znači da je preuzela rizik da će ih sve otkupiti ukoliko ne bude interesovanja investitora za njih.

On je naglasio da će trenutna likvidnost u domaćoj valuti toliiko značajna i da tržište koje je dovoljno široko u Srbiji može sve da apsorbuje što se izdaje u dinarima.

Petrović je naveo i da je trenutno na jedan dinar ponude kredita u dinarima , tražnja 1,7 dinara.

Izvor:Tanjug
Previous Prodaja ploča prvi put u modernoj istoriji nadmašila digitalna izdanja
Next Kerry: Dobri odnosi SAD i Njemačke ključni za sve na ovoj planeti

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Tokom proteklih nekoliko meseci ukradeno 38.6432 ethereuma

Sajber kriminalci uspeli su da tokom proteklih nekoliko meseci ukradu ukupno 38. 642 ethereuma.

Najvažnije vesti 0 Comments

Cena srebra porasla 47 odsto od početka godine, – i tu nije kraj

Cena srebra porasla je na financijskim tržištima za 47 odsto od kraja prošle godine, iako većina analitičara nije očekivala takav razvoj događaja.

Dinar ojačao 0,1 odsto prema evru

Dinar je ojačao 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za sredu iznosi 123,8675 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply