NBS očekuje investicije od oko 1,8 milijardi evra

NBS očekuje investicije od oko 1,8 milijardi evra

Kako je Srbija i dalje privlačno mesto za ulaganje, tako se i u ovoj, kao i u prošloj godini, očekuje priliv direktnih stranih investicija od oko 1,8 milijardi evra, govore procene Narodne banke Srbije.

To je 5,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, po čemu je Srbija bila i ostala jedan od lidera u regionu. U prvih devet meseci ove godine neto priliv stranih direktnih investicija iznosio je 1,3 milijarde evra.

Najviše je ulaganja u infrastrukturne projekte i energetiku, prehrambenu i proizvodnju odeće i obuće. Veća dobit kompanija u 2015. i 2016. godini rezultat je pre svega njihovog uspešnijeg poslovanja, ističu u NBS.

Iako se to odražava na isplate dividendi, strani investitori pretežno se opredeljuju da ostvarenu dobit zadrže i ponovo ulažu. Tako je za devet meseci ove godine po osnovu ostvarene dobiti neto isplaćeno 384 miliona, dok je reinvestirano 438 miliona evra.

Na odluku stranih investitora da nastave da ulažu u Srbiju, između ostalog, utiče i unapređenje poslovnog i investicionog ambijenta, kao i bolje makroekonomske performanse i izgledi naše ekonomije.

foto: financialthrillers.com

foto: financialthrillers.com

Prema istraživanju koje je sprovela revizorsko-konsultantska kompanija Ernst & Young, Srbija je jedna od pet najatraktivnijih država za strane direktne investicije u evropskoj industriji, i druga je po stopi rasta broja novih radnih mesta stvorenih iz takvog ulaganja.

Rezultati ovogodišnjeg istraživanja o atraktivnosti Evrope kao odredišta za direktne strane investicije pokazali su da je Srbija u 2015. godini imala rast od 108 odsto u broju stvorenih radnih mesta – sa 5.104 u 2014. godini na 10.631 u 2015. godini.

Ovakvi rezultati su postavili Srbiju na drugo mesto na listi top 10 zemalja po kriterijumu stvaranja novih radnih mesta od aktivnosti stranih direktnih investicija.

Ekonomisti ukazuju na to da je za stabilan i dugoročan rast srpske ekonomije neophodan ustaljen godišnji priliv direktnih stranih investicija od najmanje 1,6 milijardi evra.

Izvor: GdeInvestirati/Novosti
Previous Najplaćenija zanimanja u Evropi
Next Kragujevac: Konferencija “IKT Start-up i mostovi saradnje Srbije i Švedske” 7. i 8. decembra

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Svetska banka: Privredni rast u Srbiji 2,5 odsto

Svetska banka je danas saopštila da se ove godine u Evropi i centralnoj Aziji očekuje skroman privredni rast od 1,6 odsto, a na Zapadnom Balkanu 2,7 odsto, a u Srbiji 2,5

Makroekonomija 0 Comments

MMF: Kineski dug na “opasnoj putanji”

Veliki dug Kine je na “opasnoj” putanji, koja povećava rizik od oštrog usporavanja privrednog rasta, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF), pozivajući Peking da ubrza strukturne reforme.

Makroekonomija 0 Comments

Rast industrijske proizvodnje u Srbiji

Industrijska proizvodnja u Srbiji je u martu 2016. godine bila za 8,8 odsto veća nego godinu dana ranije, a u odnosu na prosek 2015. godine veća za 9,5 odsto, saopštio

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply