NBS očekuje investicije od oko 1,8 milijardi evra

NBS očekuje investicije od oko 1,8 milijardi evra

Kako je Srbija i dalje privlačno mesto za ulaganje, tako se i u ovoj, kao i u prošloj godini, očekuje priliv direktnih stranih investicija od oko 1,8 milijardi evra, govore procene Narodne banke Srbije.

To je 5,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, po čemu je Srbija bila i ostala jedan od lidera u regionu. U prvih devet meseci ove godine neto priliv stranih direktnih investicija iznosio je 1,3 milijarde evra.

Najviše je ulaganja u infrastrukturne projekte i energetiku, prehrambenu i proizvodnju odeće i obuće. Veća dobit kompanija u 2015. i 2016. godini rezultat je pre svega njihovog uspešnijeg poslovanja, ističu u NBS.

Iako se to odražava na isplate dividendi, strani investitori pretežno se opredeljuju da ostvarenu dobit zadrže i ponovo ulažu. Tako je za devet meseci ove godine po osnovu ostvarene dobiti neto isplaćeno 384 miliona, dok je reinvestirano 438 miliona evra.

Na odluku stranih investitora da nastave da ulažu u Srbiju, između ostalog, utiče i unapređenje poslovnog i investicionog ambijenta, kao i bolje makroekonomske performanse i izgledi naše ekonomije.

foto: financialthrillers.com

foto: financialthrillers.com

Prema istraživanju koje je sprovela revizorsko-konsultantska kompanija Ernst & Young, Srbija je jedna od pet najatraktivnijih država za strane direktne investicije u evropskoj industriji, i druga je po stopi rasta broja novih radnih mesta stvorenih iz takvog ulaganja.

Rezultati ovogodišnjeg istraživanja o atraktivnosti Evrope kao odredišta za direktne strane investicije pokazali su da je Srbija u 2015. godini imala rast od 108 odsto u broju stvorenih radnih mesta – sa 5.104 u 2014. godini na 10.631 u 2015. godini.

Ovakvi rezultati su postavili Srbiju na drugo mesto na listi top 10 zemalja po kriterijumu stvaranja novih radnih mesta od aktivnosti stranih direktnih investicija.

Ekonomisti ukazuju na to da je za stabilan i dugoročan rast srpske ekonomije neophodan ustaljen godišnji priliv direktnih stranih investicija od najmanje 1,6 milijardi evra.

Izvor: GdeInvestirati/Novosti
Previous Najplaćenija zanimanja u Evropi
Next Kragujevac: Konferencija “IKT Start-up i mostovi saradnje Srbije i Švedske” 7. i 8. decembra

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Spoljnotrgovinski deficit veći za 22 odsto

Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prvom kvartalu ove godine je iznosio 1,08 milijardi evra, što je povećanje od 22,2 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine, saopštio je Republički zavod

Makroekonomija 0 Comments

Fed povećao kamatnu stopu za četvrt poena

Američke Federalne rezerve povećale su referentnu kamatnu stopu za četvrt poena i odlučile da ove godine bude ukupno tri povećanja.

Makroekonomija 0 Comments

Guverner Bank of England: Izlazak V. Britanije iz EU predstavlja najveći rizik za finansijsku stabilnost

Mogućnost da Velika Britanija napusti EU predstavlja najveći domaći rizik za finansijsku stabilnost, delimično zbog pitanja neizvesnosti” rekao je guverner centralne banke Mark Carney.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply