MAT: Nezaposlenost smanjena na 13,8 odsto

MAT: Nezaposlenost smanjena na 13,8 odsto

Saradnici Ekonomskog instituta u Beogradu su danas saopštili da je u trećem kvartalu 2016. godine stopa nezaposlenosti u Srbiji pala na 13,8 odsto, a od 450.000 nezaposlenih dve trećine posao traži duže od godinu dana.

Na evidenciji nezaposlenih je 45.000 ljudi manje nego u drugom kvartalu 2016. godine, a 73.000 manje nego u trećem kvartalu 2015. godine, navedeno je u publikaciji “Makroekonomske analize i trendovi” (MAT) koju izdaje Ekonomski institut u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji je na kraju septembra bilo 2.814.000 zaposlenih, a stopa zaposlenosti je iznosila 46,8 odsto.

Zaposlenih je za 52.000 bilo više nego u prethodnom kvartalu, pod čega je 50.000 u neformalnom sektoru. U poređenju sa trećim kvartalom 2015. godine broj zaposlenih je povećan za 190.000, od čega je 112.000 u neformalnom sektoru.

Kako je objašnjeno, rast zaposlenosti bio je uglavnom u poljoprivrednim delatnostima i prerađivačkoj industriji i to stanovništva starijeg od 55 godina sa nižim i srednjim obrazovanjem, a ti poslovi su bili najčešće sezonski.

Mladi su se zapošljavali uglavnom u prerađivačkoj industriji, trgovini na veliko i malo i u popravci motornih vozila.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Prvi na Balkanu: Helikopterima i dronovima protiv ambrozije
Next Komercijalna banka: Nove pogodnosti i usluge tekućih računa

You might also like

Prodate gotovo sve trogodišnje obveznice

Reotvaranjem emisije trogodišnjih državnih obveznica Republike Srbije, emitovane 3. aprila 2017. godine, a ponovo otvorene 11. aprila ove godine, planiran obim prodaje iznosio je 15 milijardi dinara.

Društvo 0 Comments

Amsterdam može postati novi međunarodni finansijski centar

Zbog odluke da napusti Evropsku uniju, Velika Britanija bi mogla da izgubi titulu centra za međunarodne finansije i preda je Amsterdamu, piše holandski dnevnik list Volkskrant pozivajući se na izjavu

Društvo 0 Comments

Personalizovane senior kartice za penzionere: Popusti od kulture do sahrane

Od 1. novembra Grad Beograd uvodi personalizovane senior kartice na osnovu kojih će najstariji sugrađani prilikom kupovine moći da ostvare brojne popuste.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply