Kerry: Dobri odnosi SAD i Njemačke ključni za sve na ovoj planeti

Kerry: Dobri odnosi SAD i Njemačke ključni za sve na ovoj planeti

Odlazeći američki državni sekretar John Kerry (Džon Keri) poručio je saveznicima u Berlinu, posle nedavnih političkih preokreta u Evropi i SAD, da će “sve biti u redu”.

Kerry je, govoreći juče u nemačkoj prestonici, želeo da uveri prisutne visoke diplomate da će prevagnuti vrednosti koje oni dele sa SAD, prenosi AP.

“Bilo bi neprimereno da dođem ovde, a da ništa ne kažem o neizvesnosti koju ljudi osećaju u vezi s razvojem situacije. Očita je zabrinutost u političkoj sferi zemalja na globalnom nivou”, rekao je Kerry, nakon što ga je šef nemačke diplomatije Frank-Walter Steinmeier (Frank-Valter Štajnmajer) odlikovao Ordenom za zasluge.

Kerry je to rekao osvrnuvši se na referendum o ustavnim izmenama koji je održan u Italiji, odluku Britanije da napusti EU i pobedu Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD.

Ponoviši reči koje je odlazeći američki predsednik Barack Obama izgovorio u Berlinu prošlog meseca, Kerry je rekao da se svet suočava sa brzim tehnološkim i ekonomskim izazovima koji se razlikuju od onih koji su oblikovali 20. vek.

“Ali, uspećemo ljudi, u to sam apsolutno siguran. Samo treba da ostanemo mirni i razumni i da nastavimo da delujemo u istom pravcu”, istakao je on.

Prema rečima američkog državnog sekretara, održavanje dobrih odnosa između Berlina i Vašingtona je važno ne samo za te dve zemlje, već je “taj savez ključan za sve na ovoj planeti zbog uverenja te dve strane kad je reč o ljudskim bićima, mogućnostima, slobodi i vladavini prava”, navodi američka agencija.

Izvor:Tanjug
Previous EBRD emituje obveznice denominovane u dinarima
Next Kongres CDU ponovo izabrao Angelu Merkel za predsednika stranke

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Telefonski razgovor Putina i Erdogana, dogovoreno obnavljanje veza Rusije i Turske

Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan danas su razgovarali telefonom, prvi put od obaranja ruskog borbenog aviona Su-24, novembra prošle godine.

Geopolitika 0 Comments

Poljska objavila 8.500 imena čuvara i osoblja Aušvica

Poljski Institut pamćenja naroda (IPN) objavio je imena i fotografije 8.500 SS-ovaca, čuvara i osoblja u koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau koji su nemački nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj i pobili u

Geopolitika 1Comments

Rusija i Ukrajina gomilaju trupe na granicama Krima

Rusija je poslednjih dana poslala nove, moderno opremljene trupe na granicu Ukrajine i Krima, izjavio je danas portparol ukrajinskih pograničnih službi, Oleg Slobodijan.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply