Evro opet u padu prema dolaru

Evro opet u padu prema dolaru

Evro je u utorak izgubio većinu jučerašnjih dobitaka prema američkoj valuti i trguje se blizu nivoa 1,07 dolara.

U prepodnevnim satima evrom se nakratko trgovalo 1,0785 dolara, da bi tokom dana oslabio na, trenutnih, 1,0705 dolara, što je pad od 0,54 odsto u odnosu na prethodno trgovanje.

Dolar je ojačao i u odnosu na druge svetske valute. Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi 6 svetskih valuta porastao je 0,41 odsto, na 100,57 poena.

Veći pad evra ograničile su vesti iz nemačkog industrijskog sektora, u kojem je u oktobru zabeležen najsnažniji rast nemačkih industrijskih narudžbina u protekle više od dve godine.

U fokusu investitora sada je redovni sastanak Evropske centralne banke (ECB) u četvrtak. Redovna konferencija za novinare predesdnika Maria Draghija koja obično sledi nakon sastanka biće u fokusu tržišta, obzirom da se očekuje da će ECB predstaviti planove o kvantitativnom ublažavanju nakon marta naredne godine, kada završava postojeći programa kupovina imovine.

Analitičari mnogih banaka i fondova se nadaju da bi aktualni program mogao biti produžen za još najmanje šest meseci.

“Evro ostaje na snažnoj poziciji u grupi valuta 10 vodećih svetskih ekonomija (G10) i odgovor tržišta na italijanski referendum šire gledano, bio je umeren. Politički rizik je važan, ali sve dok italijanski bankovni sektor može prikupiti malo stranih investicija, u kombinaciji s određenim poboljšanim sporazumom za banku Monte dei Paschi, italijanski politički problemi mogu imati samo privremeni uticaj”, objašnjava glavna analitičar “City Index Directa” Kathleen Brooks.

Najveći gubitnik na međunarodnim valutnim tržištima danas je bio australijski dolar koji je oslabio nakon odluke Centralne banke Australije (RBA) da zadrži referentnu kamatu na postojećih 1,50 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Trampov "tvit" koštao akcionare Boeinga više od 550 miliona dolara
Next Cena nafte pala skoro 2 odsto, proizvodnja na novim rekordnim visinama

You might also like

Srednji kurs danas 118,0705 dinara za evro

Dinar ima danas približno istu vrednost prema evru kao juče i zvanični srednji kurs iznosi 118,0705 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Stagnacija berzanskih indeksa

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro indeksi stagniraju jer su akcije vazduhoplovnih prevoznika pod pritiskom, dok kompanije iz drugih sektora objavljuju bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate.

Skupština Aerodroma odobrila akcionarima 750 miliona dinara dividende

Redovna skupština akcionara Aerodroma „Nikola Tesla“, održana 27. juna tekuće godine, usvojila je sve predložene tačke dnevnog reda, među kojima su i usvajanje finansijskih izveštaja za proteklu godinu i donošenje

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply