Bernard Cazeneuve je novi premijer Francuske

Bernard Cazeneuve je novi premijer Francuske

Nakon ostavke premijera Francuske Manuela Vallsa, na njegovo mesto je postavljen dosadašnji francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve, javlja AFP.

“Cazeneuve je snažna ličnost sa iskustvom u vođenju državnih poslova”, saopšteno je iz Jelisejske palate, prenosi Reuters.

Cazeneuve će obavljati tu dužnost do parlamentarnih izbora u junu naredne godine. Predsednički izbori predviđeni su za april 2017. godine.

Dosadašnji premijer Manuel Valls podneo je ostavku u ponedeljak da bi se kandidovao za predsednika.

“Kandidat sam za predsednika Republike”, rekao je Valls u obraćanju javnosti u Evriju, gradu južno od Pariza čiji je gradonačelnik bio od 2001. do 2012, gde se okupilo stotinak njegovih pristalica i građana, javljaju francuski mediji.

“To kažem ovde u Evriju, svom gradu, gradu moje porodice, moje dece, mog srca… u kojem se uvek govori direktno i iskreno. Ovaj grad je životna škola”, dodao je Valls, prenosi “Figaro”.

Socijalisti organizuju unutarstranačke izbore za predsedničkog kandidata u januaru.

Foto: wikitree.us

Foto: wikitree.us

Predsednik socijalista Francis Holland izjavio je nedavno da neće tražiti drugi mandat. Vladajuća levica počela je nedavno predizbornu stranačku kampanju za predsedničke izbore.

Bivši ministar ekonomije Arnaud Montebourg prvi je podneo svoju kandidaturu za stranačke izbore predviđene između 22. i 29. januara. Ostali kandidati imaju rok do 15. decembra da se prijave za stranačke izbore.

Pretpostavlja se da će glavni favoriti na predsedničkim izborima biti kandidati desnice i krajnje desnice – Francois Fillon i Marine le Pen.

Za izbore su se još kandidovali predstavnik radikalne levice Jean-Luc Melenchon i bivši ministar ekonomije Emmanuel Macron, koji je u avgustu podneo ostavku i osnovao svoju političku organizaciju, centristički “Pokret” (En Marche).

Tokom vikenda kandidaturu je najavio francuski pisac i sineasta Alexandre Jardin, koji će biti kandidat građanskog pokreta.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Azijske berze skočile zajedno sa evrom
Next Appleov novi proizvod: Pametno ogledalo

You might also like

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Vlasnik Rudnap Groupe pred bankrotom

Prema pisanju medija biznismen Vojin Lazarević duguje državi 11,6 milijardi dinara, a kompanija mu je u blokadi duže od godinu dana.

Najvažnije vesti 0 Comments

EPS u akcionarsko društvo, prodaja manjinskog paketa

Restruktuiranje Elektroprivrede Srbije (EPS) je u toku, a počelo je i procenjivanje imovine, koje će trajati do februar naredne godine.

Kompanije 0 Comments

Verizon za pet milijardi dolara kupuje Yahoo

Američka telekomunikaciona kompanija Verizon prošle godine kupila je AOL (između ostalog i matičnu kompaniju sajta Engadget, koji tvrdi da je i nakon toga zadržao uredničku samostalnost).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply