AMRO bank predviđa rast cena poliranih dijamanata u sledećoj godini

AMRO bank predviđa rast cena poliranih dijamanata u sledećoj godini

Jačanje američke privrede i rast kineske tražnje povećaće cenu brušenih dijamanata u 2017. godini, predviđa ABN AMRO bank.

Zbog rasta na tržištu rada i tržištu nekretnina u Sjedinjenim Državama porašće i tražnja nakita, tvrdi AMRO bank u izveštaju o tržištu dijamanata.

Najave novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa o smanjenju poreza i većoj potrošnji u sektoru infrastrukture i odbrane igraće važnu ulogu u jačanju ekonomskog rasta SAD, koje čine od trideset do 40% globalne tražnje dijamantskog nakita.

 RAPI indeks za 1-karatne polirane dijamante pao je u prvih 10 meseci ove godine 4 odsto.

Cene dijamanatu su, u proseku, pale u ovoj godini”, konstatuje AMRO Bank u izveštaju i ističe da je tempo pada cena poliranih dijamanata usporio. “Očekujemo da će potražnja poliranih dijamanata porasti, podstaknuta boljim ekonomskim prilikama u SAD i rastom tražnje iz Kine

AMRO bank je povećala svoju prognozu privrednog rasta Kine, sa 6%, na 6,5 procenata. “U skladu sa ovim prognozama, očekujemo rast kineske srednje klase i tokom vremena rast tražnje dijamanata”, predviđa banka.

Jača potražnja nakita poboljšaće unutrašnju strukturu industrije dijamanata, koja je poslednjih godina patila od neravnoteže između poliranih i nebrušenih dijamanata”, navodi se u izveštaju.

Istovremenu, AMRO bank predviđa da će globalna proizvodnja nebrušenih dijamanata u sledećoj godini biti stabilna, na oko 126 miliona karata. Zbog slabije klase rude, iscrpljivanja postojećih depozita i nedostatka novih rudnika, Banka, dugoročno, očekuje da proizvodnja nebrušenih dijamanata opada po stopi 1% godišnje.

Banka ukazuje da proizvodnja dijamanata u laboratorijama može nadomestiti nedostatak prirodnih grubih dijamanata, pod uslovom da cene budu privlačne i da potrošači prihvate sintetičke dijamante.

Izvor:Agencije
Previous Evrogrupa odobrila nove olakšice Grčkoj
Next Ukrajina spremna da učestvuje u pregovorima o gasu sa Rusijom

You might also like

Azijske berze pale, cene nafte skočile

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija pale, dok su cene nafte snažno skočile nakon što je dan pre predsednik SAD-a Donald Trump odlučio ponovo uvesti ekonomske sankcije Iranu.

Svetske berze 0 Comments

Jason Bloomberg: Kriptovalute su pretnja, treba ih zabraniti

Vodeći informatički stručnjak Jason Bloomberg objavio je u Forbesu članak u kome je upozorio da je ilegalno trgovanje kriptovalutama najveća pretnja 2018. godine i da ih treba zakonom zabraniti.

Zlato na tržišnoj klackalici

Politička nestabilnost koju su uzrokovale napetosti između Severne Koreje i Zapada uzrokovala je rast vrednosti finansijskih instrumenata koji tradicionalno predstavljaju sigurna utočišta u nesigurnim vremenima.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply