Slovenija: Ko želi u vojsku dobija 7.800 evra

Slovenija: Ko želi u vojsku dobija 7.800 evra

Oni građani Slovenije koji se odluče na potpisivanje desetogodišnjeg ugovora s ministarstvom obrane Slovenije dobiće jednokratnu nagradu u visini pet mesečnih bruto plata koja iznosi 7.800 evra.

Slovenija se na ovakav potez odlučila kako bi povećala zanimanje za vojničke pozive.

Slovenska vojska trenutno u svom sastavu ima 6.955 pripadnika i pripadnica, što je 299 manje od predviđenog plana, zbog čega je pozvala nove kandidate da se prijave za vojsku, a razlog za manje zanimanje za vojnički poziv su dosta manje plate nego u drugim zanimanjima.

“Otvaramo vrata upravo za mlade ljude koji mogu da se zaposle u vojsci i tako odluče gde će ubuduće ostvariti svoje ambicije”, navelo je u pozivu potencijalnim vojnicima slovensko ministarstvo obrane.

Kako bi se osigurao veći priliv kandidata, ove godine je starosna granica za osobe koje se mogu prijaviti za profesionalni sastav podignut sa 25 na 27 godina, a ugovori se mogu sklopiti na pet i na deset godina službe u vojsci.

evro

Manji priliv u slovensku vojsku, koja je pred ulazak zemlje u NATO savez profesionalizovana jer je ukinut obvezani vojni rok, obično se pripisuje znatnom smanjenju vojnog budžeta koji je nešto manji od 1 odsto, što je ispod NATO-ovog standarda. Zbog toga su i plate profesionalnih vojnika relativno niske.

Prema podacima objavljenim uz poziv mladima da se prijave na konkurs, vojnik sa srednjom školskom spremom može da zaradi 665 evra neto mesečno, podoficir 755 evra, a poručnik 900 evra, prema zakonu o platama državnih službenika, ali im se na platu isplaćuju i posebni dodaci, u zavisnosti od poslova i dužnosti.

S druge strane, posebne platne dodatke dobijaju ako se pošalju u mirovne misije u inostranstvo, ali za razliku od drugih zaposlenih u javnom sektoru nemaju pravo na štrajk, kakav na primer imaju zaposleni u obrazovanju, zdravstvu pa i u policiji.

Izvor: GdeInvestirati/PoslovniDnevnik
Previous Kako da izbegnete probleme sa zakupcem prilikom iznajmljivanja stana?
Next Beogradska berza: Blagi pad indeksa, obveznice podigle promet

You might also like

Društvo 1Comments

Ministarstvo finansija: Nisu ukinute carinske povlastice osobama sa invaliditetom

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da novim zakonskim rešenjem osobama sa invaliditetom nije ukinuto pravo na oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina prilikom uvoza ortopedskih i drugih pomagala.

Društvo 0 Comments

Srušio se vojni avion u bilizini Šapca, neizvesna sudbina pilota

Školsko-borbeni avion Super galeb G-4, dvosed, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, srušio se danas oko 10.30 časova u rejonu sela Slatina, opština Ub, tokom izvođenja redovne letačke obuke,

Makroekonomija 0 Comments

Evrozona beleži najnižu stopu nezaposlenosti u poslednjih sedam godina

Danas objavljeni zvanični podaci pokazali su da se u novembru stopa nezaposlenosti u evrozoni zadržala na najnižem nivou za sedam godina, jer je skroman ekonomski zaokret nastavljen.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply