Poslodavci traže da dužina bolovanja bude podeljeno između privatnika i države

Poslodavci traže da dužina bolovanja bude podeljeno između privatnika i države

Svaki pravi poslodavac vodi računa o svojim zaposlenima, izjavio je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Ipak, kako je rekao, bolovanja bi trebalo, kao u mnogim zemljama, da budu 10 do 15 dana na teret poslodavaca, a sve ostalo na teret zdravstvenog fonda.

– Imamo situaciju da se predviđa proširenje prava na bolovanje na teret poslodavca, sa mesec dana na dva meseca, a niko ne razmišlja o tome da se poslodavci već žale da imaju veliki broj radnika koji su na bolovanju – rekao je Atanacković.

On je zapitao zašto kao u nekim drugim zemljama obaveza poslodavca ne bude na 10 ili 15 dana, a sve ostalo da ide na teret zdravstvenog fonda.

Onda bi bio drugačiji odnos države i zdravstvenih institucija u odnosu na davanje bolovanja – dodao je on.

ljudi2

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je rekao da je status mnogih radnika u Srbiji nepovoljan i da više nema klasičnog stalnog radnog odnosa.

Kako kaže, mnogi imaju fleksibilno radno vreme, rade preko omladinskih zadruga ili neprijavljeni, dodajući da tako radi nekoliko stotina hiljada ljudi.

Orbović ističe da oni nemaju pravo na godišnje odmore i druga prava, zbog čega ne mogu ništa da planiraju, kao i da su im prava na niskom nivou.

– Mali broj poslodavaca u Srbiji je brižan prema svojim zaposlenima. Ima onih koji su korektni i odgovorni – rekao je Orbović.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Azijske berze oslabile, evro zabeležio veliki pad
Next Evropske berze: Italijanska berza pala, ostale skočile

You might also like

Društvo 0 Comments

U Srbiji već četiri godine isti minimalac

Već četvrtu godinu u Srbiji jedan sat rada košta 121 dinar. Samo su Albanija, Bugarska i Makedonija od cele Evrope u januaru ove godine imale nižu minimalnu cenu rada od nas,

Tema dana 0 Comments

Otkazano saslušanje Vojislava Šešelja, lider radikala zapalio zastave EU i NATO

Viši sud u Beogradu saopštio je da je otkazano za danas najavljeno saslušanje predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja u postupku za njegovo izručenje Haškom tribunalu.

Preduzetništvo 0 Comments

Norveška: Ribnjaci u starim teretnim brodovima upola jeftiniji od gradnje tradicionalnih

Norveškim proizvođačima ribe postalo je skoro nemoguće gajiti ribu u ribnjacima na otvorenom moru zbog propisa koje je nametnula država kako bi se sprečila pojava morskih vaški, parazita koji napadaju

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply