Poslodavci traže da dužina bolovanja bude podeljeno između privatnika i države

Poslodavci traže da dužina bolovanja bude podeljeno između privatnika i države

Svaki pravi poslodavac vodi računa o svojim zaposlenima, izjavio je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Ipak, kako je rekao, bolovanja bi trebalo, kao u mnogim zemljama, da budu 10 do 15 dana na teret poslodavaca, a sve ostalo na teret zdravstvenog fonda.

– Imamo situaciju da se predviđa proširenje prava na bolovanje na teret poslodavca, sa mesec dana na dva meseca, a niko ne razmišlja o tome da se poslodavci već žale da imaju veliki broj radnika koji su na bolovanju – rekao je Atanacković.

On je zapitao zašto kao u nekim drugim zemljama obaveza poslodavca ne bude na 10 ili 15 dana, a sve ostalo da ide na teret zdravstvenog fonda.

Onda bi bio drugačiji odnos države i zdravstvenih institucija u odnosu na davanje bolovanja – dodao je on.

ljudi2

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je rekao da je status mnogih radnika u Srbiji nepovoljan i da više nema klasičnog stalnog radnog odnosa.

Kako kaže, mnogi imaju fleksibilno radno vreme, rade preko omladinskih zadruga ili neprijavljeni, dodajući da tako radi nekoliko stotina hiljada ljudi.

Orbović ističe da oni nemaju pravo na godišnje odmore i druga prava, zbog čega ne mogu ništa da planiraju, kao i da su im prava na niskom nivou.

– Mali broj poslodavaca u Srbiji je brižan prema svojim zaposlenima. Ima onih koji su korektni i odgovorni – rekao je Orbović.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Azijske berze oslabile, evro zabeležio veliki pad
Next Evropske berze: Italijanska berza pala, ostale skočile

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Zahtevi za reprogram poreskog duga od 1. aprila

Poreski dužnici u Srbiji moći će od 1. aprila do 4. jula da podnesu zahtev za reprogram duga koji nije veći od dva miliona dinara, ne računajući kamatu.

Društvo 0 Comments

EU produžila sankcije Rusiji za još šest meseci

U utorak su ambasadori 28 država članica EU-a odobrili produžavanje sankcija Rusiji za još šest meseci, reklo je za France Presse nekoliko evropskih izvora.

Društvo 0 Comments

Raspisan konkurs za besplatne banje za penzionere

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje je raspisao oglas kojim poziva penzionere da se jave za odlazak na besplatanu desetodnevnu rehabilitaciju u jednoj od 25 banja.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply