Poslodavci traže da dužina bolovanja bude podeljeno između privatnika i države

Poslodavci traže da dužina bolovanja bude podeljeno između privatnika i države

Svaki pravi poslodavac vodi računa o svojim zaposlenima, izjavio je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Ipak, kako je rekao, bolovanja bi trebalo, kao u mnogim zemljama, da budu 10 do 15 dana na teret poslodavaca, a sve ostalo na teret zdravstvenog fonda.

– Imamo situaciju da se predviđa proširenje prava na bolovanje na teret poslodavca, sa mesec dana na dva meseca, a niko ne razmišlja o tome da se poslodavci već žale da imaju veliki broj radnika koji su na bolovanju – rekao je Atanacković.

On je zapitao zašto kao u nekim drugim zemljama obaveza poslodavca ne bude na 10 ili 15 dana, a sve ostalo da ide na teret zdravstvenog fonda.

Onda bi bio drugačiji odnos države i zdravstvenih institucija u odnosu na davanje bolovanja – dodao je on.

ljudi2

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je rekao da je status mnogih radnika u Srbiji nepovoljan i da više nema klasičnog stalnog radnog odnosa.

Kako kaže, mnogi imaju fleksibilno radno vreme, rade preko omladinskih zadruga ili neprijavljeni, dodajući da tako radi nekoliko stotina hiljada ljudi.

Orbović ističe da oni nemaju pravo na godišnje odmore i druga prava, zbog čega ne mogu ništa da planiraju, kao i da su im prava na niskom nivou.

– Mali broj poslodavaca u Srbiji je brižan prema svojim zaposlenima. Ima onih koji su korektni i odgovorni – rekao je Orbović.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Azijske berze oslabile, evro zabeležio veliki pad
Next Evropske berze: Italijanska berza pala, ostale skočile

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Nemačka zatvorila svoju ambasadu i školu u Ankari

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je ambasada u Ankari zatvorena zbog indicija o mogućem novom terorističkom napadu .

Društvo 0 Comments

Ovo je savršen kandidat za prvi “pametni grad” na svetu

Profesor softverskog inženjerstva na Univerzitetu u Ajdelejdu smatra da bi upravo ovaj grad mogao da bude najpogodniji za utvrđivanje načina na koji bi integrisana upotreba tehnologije mogla da poboljša živote

Društvo 0 Comments

Smanjen broj prevara sa stanovima, najviše kriminalnih radnji vezano za nasleđivanje nekretnina

Broj građana koji su prevareni prilikom kupovine nekretnina smanjen je za 72,9 odsto u proteklih pet godina, a materijalna šteta je sa 451 miliona snižena na 154 miliona dinara u

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply