Posao je najbitniji put do boljeg životnog standarda

Posao je najbitniji put do boljeg životnog standarda

Na današnjem skupu “Promovisanje inkluzije u Srbiji: dijagnostika i politike” zaključeno je da su zaposlenje i posao najbitniji faktori koji utiču na mobilnost i blagostanje u nekom društvu.

Na tom događaju koji je organizovala Svetska banka na panelu “Zapošljavanje i inkluzija”, rečeno je da su gubitak posla ili nezaposlenost rizici koji mogu da uslove pad standarda domaćinstva u okviru zajednice.

Naglašeno je i da je straživanje koje je rađeno, pokazalo da građani smatraju da je radno mesto ključan mehanizam za unapređenje njihovih života i da je tu jako važna podrška porodice.

Smatra se i da su političke i socijalne veze, ali i društvene norme, ključni faktor pri zapošljavanju i poboljšanju individualnog blagostanja.

Sociolog Svetske banke Giorgia DeMarchi kazala je predstavljajući publikaciju “Gradovi Evrope i Centralne Azije: novi uvidi u zajedničkom prosperitetu i zapošljavanju”, da 37 odsto muškaraca i 48 odsto žena smatra da su veze, bilo plaćene, porodične ili partijske, od presudnog značaja za napredovanje u poslu.

Ona je navela i da je istraživanje pokazalo i da su više željena radna mesta ona gde je rad na neodređeno vreme i po mogućstvu u državnom sektoru, jer ona nude stabilnost i sigurnost.

Kako je dodala, pokazalo se i da društvene norme, naročito one vezane za rod, utiču na pristup zapošljavanju, kao i da je isključenost sa tržišta rada u većoj meri prisutna među mladim ženama.

foto: ppmedia.rs

foto: ppmedia.rs

Na skupu je iznet podatak i da razlike u stopi aktivnog učešća na tržištu rada između muškarca i žena u Srbiji vode ka potencijalnim ekonomskim gubicima u bruto dohotku po stanovniku od oko 16 odsto.

Istaknuto je i da je nezaposlenost među mladima veoma visoka u Jugoistočnoj Evropi, kao i da 37 odsto mladih u Srbiji navodi da je nedostatak finansija glavni razlog zbog čega ne razmišljaju da pokrenu sopstveni posao.

Mladi, posebno mlade žene u Srbiji, kako je rečeno smatraju da su prepreke sa kojima se suočavaju kada pokušaju da stupe na tržiste rada i nedovoljna mogućnost za brigu o deci, odnosno 18 odsto žena navodi porodične obaveze kao razlog neaktivnosti na tržištu rada.

Iznet je i podatak da u Srbiji svaka peta mlada osoba niti je zaposlena, niti je uključena u obrazovanje ili bilo koji vid obuke, a to je dvostruko više od proseka u EU.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Beogradska berza postala četvrti aktivni član regionalne SEE Link mreže
Next Kopaonik biznis forum od 7. do 9. marta 2017.

You might also like

Karijera 0 Comments

OECD objavio listu zemalja u kojima najlakše nalazi posao

OECD je objavio najnoviji izvještaj o zemljama koje ljudima pružaju najveću perspektivu da pronađu posao. 

Zdravlje 0 Comments

Ministar zdravlja: Do kraja godine posao za još par stotina lekara u Srbiji

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u petak da je od 2014. godine, od kada se nalazi na toj funkciji, zaposleno 2.721 zdravstvenih radnika, od kojih 1.184 lekara, i da očekuje

Karijera 1Comments

Zapadnoj Evropi nedostaje oko 1,3 miliona zanatlija raznih građevinskih profila

Za kvalitetne majstore i inženjer uvek ima posla, a u evropskim zemljama najviše se trenutno traže montažeri skela, fasaderi i instalateri, kažu u Građevinskoj komori Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply