Posao je najbitniji put do boljeg životnog standarda

Posao je najbitniji put do boljeg životnog standarda

Na današnjem skupu “Promovisanje inkluzije u Srbiji: dijagnostika i politike” zaključeno je da su zaposlenje i posao najbitniji faktori koji utiču na mobilnost i blagostanje u nekom društvu.

Na tom događaju koji je organizovala Svetska banka na panelu “Zapošljavanje i inkluzija”, rečeno je da su gubitak posla ili nezaposlenost rizici koji mogu da uslove pad standarda domaćinstva u okviru zajednice.

Naglašeno je i da je straživanje koje je rađeno, pokazalo da građani smatraju da je radno mesto ključan mehanizam za unapređenje njihovih života i da je tu jako važna podrška porodice.

Smatra se i da su političke i socijalne veze, ali i društvene norme, ključni faktor pri zapošljavanju i poboljšanju individualnog blagostanja.

Sociolog Svetske banke Giorgia DeMarchi kazala je predstavljajući publikaciju “Gradovi Evrope i Centralne Azije: novi uvidi u zajedničkom prosperitetu i zapošljavanju”, da 37 odsto muškaraca i 48 odsto žena smatra da su veze, bilo plaćene, porodične ili partijske, od presudnog značaja za napredovanje u poslu.

Ona je navela i da je istraživanje pokazalo i da su više željena radna mesta ona gde je rad na neodređeno vreme i po mogućstvu u državnom sektoru, jer ona nude stabilnost i sigurnost.

Kako je dodala, pokazalo se i da društvene norme, naročito one vezane za rod, utiču na pristup zapošljavanju, kao i da je isključenost sa tržišta rada u većoj meri prisutna među mladim ženama.

foto: ppmedia.rs

foto: ppmedia.rs

Na skupu je iznet podatak i da razlike u stopi aktivnog učešća na tržištu rada između muškarca i žena u Srbiji vode ka potencijalnim ekonomskim gubicima u bruto dohotku po stanovniku od oko 16 odsto.

Istaknuto je i da je nezaposlenost među mladima veoma visoka u Jugoistočnoj Evropi, kao i da 37 odsto mladih u Srbiji navodi da je nedostatak finansija glavni razlog zbog čega ne razmišljaju da pokrenu sopstveni posao.

Mladi, posebno mlade žene u Srbiji, kako je rečeno smatraju da su prepreke sa kojima se suočavaju kada pokušaju da stupe na tržiste rada i nedovoljna mogućnost za brigu o deci, odnosno 18 odsto žena navodi porodične obaveze kao razlog neaktivnosti na tržištu rada.

Iznet je i podatak da u Srbiji svaka peta mlada osoba niti je zaposlena, niti je uključena u obrazovanje ili bilo koji vid obuke, a to je dvostruko više od proseka u EU.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Beogradska berza postala četvrti aktivni član regionalne SEE Link mreže
Next Kopaonik biznis forum od 7. do 9. marta 2017.

You might also like

Karijera 0 Comments

Usvojena Uredba o napredovanju pripadnika MUP-a Srbije

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o karijernom napredovanju policijskih službenika koja će doprineti profesionalizaciji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i jačanju integriteta policije.

Karijera 0 Comments

Preduzetničko obrazovanje i u osnovnim školama

Od naredne školske godine u školama koje za to pokažu interesovanje biće uvedeno preduzetničko obrazovanje i to neće biti novi predmet, već će u okviru postojećih kod dece da se

Karijera 1Comments

Posao na Novom Zelandu, uz plaćene troškove puta i smeštaja

U nameri da privuče talente koji su im potrebni, Novi Zeland stručnjacima iz celog sveta koji apliciraju za posao nudi plaćene troškove prevoza i smeštaja.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply