Italija odbacila ustavne promene, Matteo Renzi odlazi sa mesta premijera

Italija odbacila ustavne promene, Matteo Renzi odlazi sa mesta premijera

Italijanski premijer Matteo Renzi rekao je da preuzima potpunu odgovornost zbog poraza na referendumu i nakon toga je podneo ostavku.

“Nameravam da podnesem ostavku. Preuzimam punu odgovornost za poraz”, rekao je Renzi na konferenciji za novinare u Rimu, prenosi Reuters.

Osim toga, rekao je da će u ponedeljak sazvati sastanak svog kabineta, kao i da će kasnije predati svoju ostavku italijanskom predsedniku Sergio Mattarelli.

Mattarella će potom biti u obavezi da posreduje u sastavljanju nove vlade, a ukoliko to ne bude mogao da ostvari Italija će ići na izbore.

Ministar finansija Pier Carlo Padoan je viđen kao glavni favorit da zameni Renzija na mestu predsednika Saveta ministara, kako glasi zvanična titula italijanskog premijera.

AFP piše da će ovi rezulati referenduma uvesti Italiju u novi period političkih nesigurnosti i ekonomskih previranja.

Reuters je ranije preneo da je Renzi doživeo težak poraz na referendumu o ustavnim promenama, pokazali su objavljeni preliminarni nezvanični rezultati.

Preliminarni rezultati instituta “Piepoli” pokazali su da je protiv ustavnih promena glasalo između 57 i 61 odsto glasača, dok je za glasalo između 39 i 43 posto. Prema tim rezultatima, Renzi je doživeo još veći poraz nego što su pokazale prve izlazne ankete.

glasanje

Najavio je da će se oko ponoći obratiti javnosti, ali nekoliko minuta posle 12 na Twitteru je napisao: “Zahvaljujem se svima, za nekoliko minuta ću se obratiti. “Živela Italija. PS. Stižem, stižem”.

Renz je ranije najavio da će podneti ostavku ako reforme ne budu potvrđene na referendumu.

Nakon što su Britanci glasali za izlazak iz Evropske unije i Amerikanci izabrali Donalda Trumpa za predsednika, referendum u Italiji, na kojem pravo glasa ima 51 milion građana, doživljava se kao sudbinski, ocenjuje Reuters.

Njegov cilj je bio smanjenje ovlašćenja i veličine Senata, a prema ocenama analitičara, predsedniku vlade bi bila data mnogo veća ovlašćenja, navodi britanska agencija. S druge strane, američka agencija AP, navodi da se referendum pretvorio se u “virtuelni plebiscit” o vladi levog centra premijera Mattea Renzija.

Ukoliko bi se izmenio ustav, najveće promene doživeo bi zakonodavni proces, odnosno više ne bi bilo potrebno da oba doma parlamenta glasaju o svim zakonima, što znači i svaki put kad se uloži neki amandman.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Nokia: Kompanija HMD preuzela poslovanje sa telefonima
Next Azijske berze oslabile, evro zabeležio veliki pad

You might also like

Saobraćaj 0 Comments

Letnji meseci doneli beogradskom aerodromu blagi rast putnika

Broj putnika na Aerodromu ”Nikola Tesla” (AERO) u prvih osam meseci tekuće godine dosegao je 3,29 miliona što je gotovo nepromenjeno u odnosu na 3,27 miliona godinu dana ranije, pokazuje

Preduzetništvo 0 Comments

Tehnološkim viškovima 200.000 dinara novčane pomoći za pokretanje posla

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije (NSZ) Zoran Martinović rekao je danas da će iduće godine radnici koji su proglašeni viškovima, moći da za pokretanje biznisa dobiju pomoć od 200.000

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svetskih kompanija na rekordnom nivou

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svetskih kompanija ove je godine, najviše zahvaljujući američkim preduzećima, porasla za 1.861 milijardu dolara ili 12 odsto u odnosu na kraj mart 2016., te je dostigla rekordnu

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply