Italija nakon referenduma: Tri moguća scenarija

Italija nakon referenduma: Tri moguća scenarija

Najavljena ostavka italijanskog premijera Matea Rencija posle neuspelog referenduma o ustavnoj reformi označava početak perioda nestabilnosti u italijanskoj politici, a na potezu je predsednik Italije Serđo Matarela.

Prema agenciji France press postoje tri moguća scenarija za dalji razvoj situacije.

Prema prvom, Renci će posle poslednjeg sastanka svog kabineta danas posetiti Matarelu koji bi od njega mogao da zatraži da formira novu vladu. Teoretski, parlament bi mogao da izglasa Renciju poverenje ili sa aktuelnom većinom ili sa novom, uključujući stranku Napred Italija Silvija Berluskonija.

Međutim, na konferenciji za novinare noćas posle objavljivanja rezultata referenduma stekao se utisak da Renci isključuje tu mogućnost.

“Moje iskustvo vladanja završava se ovde”, rekao je on obraćajući se javnosti nakon objavljivanja preliminarnih nezvaničnih rezultata referenduma, prema kojima je “protiv” ustavnih reformi glasalo između 57 i 61 odsto glasača, dok je “za” bilo između 39 i 43 odsto.

Tako ubedljiv rezultat čini povratak Rencija malo verovatnim, ocenjuje AFP.

Druga opcija bilo bi imenovanje tehnokratske vlade što je, prema oceni AFP, i najverovatniji scenario. To znači da bi Matarela imenovao predsednika vlade uz podršku aktuelne ili nove proširene većine.

Među imenima koja cirkulišu ministar finansija Pjer Karlo Padoan i predsednik Senata Pjetro Graso.

Prelazna vlada bi imala zadatak da usvoji budžet za 2017. godine i preda ga parlamentu na glasanje, kao i da modifikuje novi izborni zakon pre sledećih izbora.

Prelazni premijer bi takođe moga da odluči da nastavi rad do kraja aktuelnog mandata parlamenta u februaru 2018. godine što bio veoma nepopularan potez naročito među političkim pokretima kao što su Pet zvezdica koji žele vanredne izbore.

Treća opcija odnosila bi se na hitno raspuštanje parlamenta, što je, kako navodi AFP, malo verovatno.

Nedavna izborna reforma imala je za cilj da osigura da vodeća stranka ima parlamentarnu većinu u Domu poslanika, dok neuspeh ustavne reforme Senata znači da se njegovi članovi i dalje biraju po proporcionalnom sistemu čime dva doma ostaju nepomirljiva, a parlamentarna većina skoro nemoguća.

Populistički pokret Pet zvezda osnivača i lidera Bepe Grila tražio je da se izbori održe za “nedelju dana” verujući da bi izborni zakon mogao da se izmeni u Senatu ako bude potrebno kako bi on bio usklađeniji sa onim iz Doma poslanika.

Međutim, većina drugih političkih partija koje imaju većinu u parlamentu, sa tim se ne slaže upravo da bi se izbegla pobeda političke stranke. Umesto toga oni zagovaraju reformu izbornog zakona.

Na kraju će predsednik Matarela biti taj koji će odlučivati o neposrednoj budućnosti Italije i osigurati većinu za formiranje tehnokratske vlade ako želi da izbegne, kao što mnogi analitičari veruju, prevremene izbore sledeće godine.

Na drugom kraju sveta, posle poraza na referendumu i najavljene Recijeve ostavke tokijske berze otvorene su danas sa akcijama u padu.

Italijanski mediji danas su na prvim stranama jednoglasno istakli kako niko nije očekivao ovako nadmoćnu pobedu opcije “ne” na referendumu.

“Corriere della Sera” tako piše da je pobedio talas opcije “ne”, “Republika navodi da se radi o trijumfu opcije protiv, dok “Fatto Quotidiano” ističe kako je “Ustav pobedio Rencija 59 prema 41”.

Izvor:Tanjug
Previous Petnaest kompanija iz Srbije u trci za prestižne nagrade European Business Awards
Next Kako da izbegnete probleme sa zakupcem prilikom iznajmljivanja stana?

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

PKS: Ukupna trgovinska razmena sa Rusijom 2,6 milijardi dolara

Ukupna trgovinska razmena sa Rusijom u 2017. godini iznosila je 2,6 milijardi dolara, a i dalje se beleži trend rasta izvoza srpskih proizvoda u Rusiju, rečeno je u Privrednoj komori

Geopolitika 1Comments

Forbs: Vašington i Brisel očekivali da Srbi ćute i pristojno pate

Politika Vašingtona prema Balkanu nikada nije imala smisla jer su SAD želele da očuvaju neke nacije u zajedništvu, druge da razdvoje, dok su istovremeno neke slučajeve etničkog čišćenja osuđivali, a

Svetske berze 0 Comments

Prognoza za drugi kvartal 2017: Nafta bez većih preokreta, zlatu pogoduju geopolitičke tenzije

Na početku drugog kvartala 2017. godine cene nafte i zlata beleže rast  na međunarodnim tržištima. Da li će se taj trend nastaviti i sa kakvim rizicima bi se tržišta mogla

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply