Evropa: Svake godine se zbog piraterije izgubi 790.000 radnih mesta

Evropa: Svake godine se zbog piraterije izgubi 790.000 radnih mesta

Kako se bliži praznično vreme, milioni kupaca širom 28 država članica EU-a kupuju božićne poklone za porodicu i prijatelje.

No negativne ekonomske posledice falsifikovanih i piratskih proizvoda prisutne su tokom cele godine.

U nizu istraživanja koja je sprovela Kancelarija Evropske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) putem Evropske posmatračnice za povrede prava intelektualnog vlasništva procenjuje se da se zbog prisutnosti lažnih proizvoda na tržištu svake godine gubi više od 48 milijardi evra, ili 7,4 % ukupnih prihoda od prodaje u devet sektora. Svake se godine u ekonomiji EU-a izgubi i dodatnih 35,6 milijardi evra zbog neizmernog uticaja falsifikovanja i piraterije u tim sektorima jer proizvođači kupuju manje proizvoda i usluga od dobavljača, što ima direktne posledice i u drugim područjima.

Devet zahvaćenih sektora jesu: kozmetički proizvodi i proizvodi za ličnu negu; odeća, obuća i odevni dodaci; sportska oprema; igračke i igre; nakit i ručni satovi; ručne torbice; snimljena muzika; jaka alkoholna pića i vino; kao i farmaceutski proizvodi.

Zbog gubitaka u prodaji direktno je izgubljeno ili nije otvoreno 500 000 radnih mesta u tim sektorima u EU-u jer proizvođači koji zakonito posluju, a u nekim slučajevima i distributeri tih proizvoda, zapošljavaju manje osoba nego što bi to učinili da nema falsifikovanja i piraterije. Kada se uzmu u obzir i direktne posledice falsifikovanja na druge sektore, u drugim područjima ekonomije EU-a izgubi se dodatnih 290 000 radnih mesta.

foto: Oslobođenje

foto: Oslobođenje

EUIPO je proveo istraživanja između marta 2015. i septembra 2016. kako bi dobio potpuniju sliku ekonomskog troška falsifikovanja i piraterije u EU-u.

Serijom istraživanja takođe se prati učinak falsifikovanja na javne finansije. Ukupni godišnji gubici proračunskih prihoda koji proizlaze iz falsifikovanja i piraterije u tih devet sektora procenjuju se na 14,5 milijardi evra u obliku izgubljenog poreza na dobit, PDV-a i troškova.

Izvršni direktor EUIPO-a, António Campinos, izjavio je:

Nadamo se da će rezultati naših istraživanja pružiti potrošačima dodatne informacije i pomoći im u donošenju odluka. To je posebno važno u ovo doba godine kada potrošači i građani obavljaju božićnu kupovinu i odabiru poklone za svoje bližnje. Zahvaljujući izveštajima i analizama možemo videti ekonomski učinak falsifikovanja i piraterije na prodaju i radna mesta. Situacija se razlikuje od jedne države članice do druge, no celokupna je slika iz naših istraživanja jasna: falsifikovanja i piraterija imaju negativan uticaj na ekonomiju i otvaranje radnih mesta u EU-u. 

Istraživanja će se nastaviti i tokom 2017., te će se izraditi izveštaja o ekonomskim učincima falsifikovanja i piraterije u sektorima pametnih telefona i pesticida, kao i u drugim sektorima ekonomije koji se smatraju osetljivima na povrede prava intelektualnog vlasništva.

Izvor: GdeInvestirati/SeeBiz
Previous Beogradska berza: Blagi pad indeksa, obveznice podigle promet
Next Meso mangulice se sve više traži

You might also like

Tema dana 0 Comments

Naknada za upravnike naplaćivaće se preko Infostana

Minimalna naknada za prinudne profesionalne upravnike u Beogradu naplaćivaće se preko Infostana.

Društvo 0 Comments

Spisak 10 evropskih zemalja siromašnijih od afričkog proseka

Portal „HowAfrica“ objavio je spisak 10 najsiromašnijih zemalja Evrope, u kojima se živi gore i od afričkog proseka, na čijoj se „crnoj“ listi nalaze skoro sve zemlje bivše Jugoslavije, osim Slovenije, sa

Društvo 0 Comments

Radnicima PKB-a otpremnine od 450 evra po godini staža

Javni poziv za privatizaciju PKB-a mogao bi da bude raspisan do 15. avgusta, a radnicima tog preduzeća se nude otpremnine od 450 evra po godini staža, piše “Politika”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply