Evro porastao iznad 1,07 dolara, prvi put od polovine novembra

Evro porastao iznad 1,07 dolara, prvi put od polovine novembra

Evro je u ponedeljak ojačao iznad nivoa 1,07 dolara, prvi put od polovine novembra. U ranim jutarnjim satima evro se, uzdrman vestima iz Italije, bio spustio na 1,05 dolara, vrednost poslednji put zabeležena u martu 2015.

Međutim već oko podnevnih sati evrom se trgovalo za 1,0701 dolara.

Trenutno se evrom trguje oko 1,0737 dolara, što je 0,63 odsto viša cena u odnosu na petak.

Pad vrednosti evra u jutarnjim časovima analitičari objašnjavaju činjenicom da je azijsko tržište valuta prvo reagovalo na, očekivane, rezultate ustavnog referenduma u Italiji, obzirom da su evropska tržišta obveznica i novca još uvek bila zatvorena.

“Budući da je ishod referenduma bio uvelike očekivan, stvarno nema entuzijazma među ulagačima da izazivaju naglašenije promene kursa. Valutna tržišta će sada pratiti kretanje prinosa na državne obveznice, reakciju na tržištu akcija i sačekati kakvo će biti mišljenje agencija za rejtinge”, kazao je Kit Juckes, makroekonomist u “Societe Generale”.

Pažnja investitora sada je usmerena na sastanak lidera Evropske centralne banke koji će se održati u četvrtak, 8. decembra, a na kojem će se odlučivati o budućnosti programa ubrizgavanja novca u finansijski sistem koji bi trebao da traje do marta iduće godine.

Do planiranog završetka programa ima još samo četiri meseca, a privredna situacija u evrozoni se nije značajno popravila, zbog čega deo investitora smatra da će doći do produžetka trajanja programa, što bi moglo značajno da utiče na kurs evra.

Foto:www.ibtimes.com

Foto:www.ibtimes.com

Admiral Markets: Dva moguća scenaria

1. Ukoliko ECB zaključi da je privredna situacija u evrozoni i dalje neprihvatljivo loša ili proceni da bi politička nestabilnost mogla da se negativno odrazi na privredni rast, pa da na temelju toga odluči da produži period trajanja programa ubrizgavanja novca u finansijski sistem ili čak poveća obim programa, vrlo verovatno bi došlo do nastavka slabljenja evra u odnosu na većinu ostalih valuta.

To bi automatski značilo da dolazi i do odlaganja podizanja kamatnih stopa u evrozoni , što bi uzrokovalo novi talas prebacivanja kapitala u američki dolar i ulaganje u američke obveznice i ostale vrednosne papire, koji već sada donose osetno veći prinos. U zavisnosti od dužine programa i komentara guvernera ECB-a, u ovom scenariu je moguće da evro bar na kratko postane slabiji od američkog dolara.

2. S obzirom na činjenicu da su se finansijska tržišta već oporavila od sinošnjeg pada zbog italijanskog referenduma i da se odluka o Bregzitu nije značajnije odrazila na privredna kretanja, moguće je da je evropska privreda dovoljno ojačala da može da napreduje bez velike pomoći centralnih banaka.

Osim toga, u poslednjih šest meseci, evro je u odnosu na američki dolar i kineski juan oslabio dodatnih 5 odsto, što će verovatno smanjti uvoz i pozitivno uticati na izvoz i otvaranje novih radnih mesta.

U takvoj situaciji, moguće je da će Evropska centralna banka zaključiti da je došlo vreme za postepeno privođenje kraju ekstremno labave monetarne politike koju provodi zadnjih godina i najaviti početak smanjivanja iznosa koji se ubrizgava u finansijski sistem, a koji trenutno iznosi 80 mlijardi evra mesečno.

Takva odluka bi bila vrlo jasan znak da se kriza u Evropi završava i da će kamatne stope godinama rasti. Investitori i špekulanti na finansijskim tržištima bi u ovom scenariju verojatno odmah počeli agresivno da kupuju evro u očekivanju rasta kamatnih stopa i jačanja evra, koji bi u idućih godinu dana ojačao možda čak i više od 10 odsto.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da sa sadašnjeg nivoa, evro u idućim godinama ima veći potencijal za jačanje nego za slabljenje. U zavisnosti od vesti koje se gotovo svakodnevno objavljuju, kratkoročno su mogući pomaci od nekoliko odsto i prema gore i prema dole.

Izvor:Agencije
Previous Kopaonik biznis forum od 7. do 9. marta 2017.
Next Libija: Sirt pod kontrolom provladinih snaga

You might also like

Dinar bez promene prema evru, porastao u odnosu na dolar

Vrednost srpske prema zajedničkoj evropskoj valuti neznatno je promenjena u odnosu na juče i zvanični srednji kurs za četvrtak iznosi 123,2741 dinara za evro.

Evropske berze: Ulagači na oprezu uoči inauguracije Donalda Trumpa

Na evropskim berzama u petak se trguje oprezno jer ulagači nisu voljni menjati pozicije uoči inauguracije novog predsednika SAD-a Donalda Trumpa.

Wall Street: Blagi pad drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali i u četvrtak, drugi dan zaredom, pri čemu su pod najvećim pritiskom bile akcije u energetskom i finansijskom

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply