Beogradska berza: Belex za nedelju dana ojačao 2,5 odsto

Beogradska berza: Belex za nedelju dana ojačao 2,5 odsto

Treću nedelju zaredom beogradsko tržište akcija je nastavilo rast vrednosti, a indeks Belex15 je preskočio nivo od 700 RSD, prvi put od juna prošle godine.

Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu skočila je 2,5% na 706,4 poena, te sada od početka godine nosi pozitivan prinos od nepunih 10 odsto.

Foto:HelloWorld.rs

Foto:HelloWorld.rs

Naftna industrija Srbije (NIIS) je bila najprometnija akcija sa realizacijom od 36,4 miliona RSD, završivši nedelju na nivou od 711 RSD. Akcije ove najveće domaće kompanije skočile su u sedmici 4,9%, kao direktna reakcija investitora na snažan rast cene sirove nafte protekle nedelje. NIS je protekle dve godine pretrpeo oštar pad profitabilnosti, upravo kao posledica silaznog trenda cene sirove nafte. Premda nije realno da se u bliskoj budućnosti cena ovog energenta vrati na nivoe od pre dve-tri godine, svaki značajniji rast cene sirove nafte daje NIS-u veći maneverski prostor za ostvarivanje boljeg krajnjeg rezultata.

Odličan promet od 33,6 miliona RSD registrovao je građevinar Energoprojekt holding (ENHL), koji je potvrdio višegodišnji maksimum od 1.420 RSD. Ova kompanija je protekle sedmice akcionarima isplatila dividendu iz prošlogodišnje dobiti od 20 RSD po akciji, što na trenutnoj ceni daje skroman dividendni prinos od 1,4%.

Među prometnijim akcijama bila je Galenika Fitofarmacija (FITO), koja je zabeležila realizaciju od 14,3 miliona RSD, uglavnom na nivou od 2.800 RSD.

Valjonica aluminijuma, Impol Seval (IMPL), protekle sedmice se ponovo domogla nivoa od 2.600 RSD uz trgovanje od 7,2 miliona RSD, uglavnom ostvareno poslednjeg trgovačkog dana. Impol predstavlja najvećeg dobitnika na Beogradskoj berzi u tekućoj godini sa rastom vrednosti od skoro 138%. Najveći deo ovog skoka posledica je odličnih poslovnih rezultata ove kompanije, ali i činjenice da su akcije Impola veoma dugo vremena tavorile na niskom nivou.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je nedelju priveo kraju u blagom plusu na nivou od 1.107 RSD i uz promet od 5,7 miliona RSD. Ova kompanija je protekle sedmice izvestila da je u novembru uslužila skoro 11% više putnika u odnosu na isti mesec protekle godine, te da je na putu da do kraja godine uknjiži rekordan broj putnika, veći od 4,9 miliona. Uprava je saopštila da ovaj trend prate i finansijski rezultati te je u periodu januar-oktobar ove godine ostvaren ukupan prihod od 60,4 miliona EUR i neto dobit od 21,6 miliona EUR.

I najveća domaća banka pod kontrolom države, Komercijalna (KMBN), je protekle sedmice zabeležila oporavak vrednosti stigavši do nivoa od 1.750 RSD, ali uz skroman promet od dva miliona RSD.

Izvor: Wisebroker

Previous SAD: Usvojen vojni budžet od 611 milijardi dolara
Next Nokia: Kompanija HMD preuzela poslovanje sa telefonima

You might also like

Azijske berze: Indeksi pali, funta otišla ispod 1,30 dolara

Na azijskim su berzama u sredu cene akcija pale, drugi dan zaredom, jer se ulagači plaše nestabilnosti u Evropskoj uniji, dok je kurs britanske funte prema dolaru potonuo na novu najniži

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Akcije pale, trgovina na oprezu

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija blago pale jer su ulagači oprezni zbog slabosti prodaje automobila u SAD-u i sumnji može li predsednik Donald Trump ispuniti svoja obećanja o

Kurs dinara: U ponedeljak 122,82 dinara za evro

Zvanični srednji kurs u ponedeljak će biti 122,8167, što predstavlja neznatnu promenu dinara prema evru u odnosu na petak, saopštila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply