Svetske berze: Samo dva glavna berzanska indeksa u pozitivnoj teritoriji

Svetske berze: Samo dva glavna berzanska indeksa u pozitivnoj teritoriji

Samo dva, od glavnih vodećih indeksa svetskih berzi, prošle je nedelje poslovao sa dobitkom, za razliku od prethodne sedmice kada su svi bili u plusu.

Po pozitivnim rezultatima izdvaja se indeks berze u Tokiju, Nikkei, koji je tokom prošle nedelje ojačao 0,24 odsto. To je treća uzastopna nedelja pozitivnog kretanja.

Najveći gubitnik među “glavnima” u Evropi bio je nemački DAX koji je izgubio 1,74 odsto vrednosti, dok je britanski FTSE sa padom 1,61 na drugom mestu. Francuski CAC je prošle nedelje oslabio 0,5 odsto.

Na Wall Street-u protekle nedelje Dow Jones je ojačao 0,1 odsto, dok je dok je S&P 500 oslabio 1,0 odsto, a Nasdaq indeks 2,7 odsto.

Posledica je to preusmeravanja ulagača u sektore koji bi trebali najviše profitirati od Trampovih najava o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje, protekcionizmu u trgovinskoj politici…

Od pobede Trampa na američkim predsedničkim izborima, S&P indeks finansijskog sektora porastao je oko 13 odsto, što se zahvaljuje Trampovim najavama da će olabaviti regulativu u bankarskom sektoru, ali i procenama da će zbog jačanja inflacije Fed u narednom periodu ubrzati tempo povećanja kamata.

Istovremeno, Trampova najava o povećanju ulaganja u infrastrukturu podstakla je rast cena akcija u industrijskom sektoru za više od 7 odsto.

S druge strane, u tom periodu su pale cene akcija u nekim drugim sektorima, na primer, tehnološkom.

“U okruženju s višim kamatnim stopama želite plaćati manje da biste ostvarili zaradu na akcijama. Čini se da su sada pod pritiskom akcije sa većim odnosom cene i zarade”, kaže Kim Forrest, analitičarka u “Fort Pitt Capital Group”.

Nakon što je objavljeno da je u SAD-u u novembru otvoreno 178 hiljada radnih mesta, više nego što se očekivalo, dok je stopa nezaposlenosti pala sa 4,9 na 4,6 odsto, najniži nivo u devet godina, verovatno sledi povećanje kamata,.

Relativno snažan rast zapošljavanja samo je učvrstilo uverenje investitora da će američka centralna banka u decembru povećati ključne kamatne stope.

Međutim, to nije osetnije uticalo na tržište jer se taj potez Feda očekuje već duže vreme.

Među dobitnicima se prošle nedelje našao i energetski sektor, što se zahvaljuje skoku cena nafte za skoro 12 odsto, nakon što su u sredu članice OPEC-a postigle dogovor o smanjenju proizvodnje. To bi trebalo ublažiti neravnotežu na tržištima između prekomerne ponude i nedovoljne potražnje te tako podržati cene ‘crnog zlata’.

Izvor:Agencije
Previous Porez na nekretnine svima veći, osim vlasnicima vila
Next Mađari za 18. godina napravili milion Audi vozila i 30 miliona motora

You might also like

NBS otkupila devize, u ponedeljak srednji kurs 118,1071 dinara za evro

Narodna banka Srbije je kupila 45 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, i zvanični srednji kurs dinara će u ponedeljak, 4. juna, iznositi 118,1071 dinar, što je neznatna promena u

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze porasle, dolar jači

Na većini azijskih berzi u ponedeljak su cene akcija porasle, dok je evro ojačao jer je u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj pobedio centrista Emmanuel Macron, kojeg tržište favorizuje.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Indeksi porasli, trgovina oprezna

Na većini azijskih berza u četvrtak su indeksi porasli, nakon oštrog pada prehodnog dana, no slabost cena sirovina drži ulagače na oprezu, dok je dolar malo ojačao.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply