U Srbiji se prosečno obavlja 13 online transakcija godišnje

U Srbiji se prosečno obavlja 13 online transakcija godišnje

Aktivni korisnici kartica u Srbiji u proseku godišnje obave 13 plaćanja na internetu, najnovije je, u septembru sprovedeno MasternIndex istraživanje kompanije Mastercard.

U pogledu platnih metoda koje se koriste, i dalje se najviše plaća u kešu prilikom dostave, što je reklo 47% ispitanika, a za popularne opcije su i debitne (28%), internet (13%) i kreditne kartice (7%). Zanimljivo je da su uplatnice kao tradicionalno veoma korišćena platna metoda u Srbiji prvi izbor prilikom plaćanja za samo 4 procenata online kupaca, što je 16% manje nego prošle godine.

Ispitanici koji plaćaju preko interneta obično kupuju odeću i obuću (44%) i elektronske uređaje (33%) i plaćaju svoje račune (18%). Bolje cene su glavni razlog zašto se kupci odlučuju za online kupovinu što je reklo 65% ispitanika, a na drugom mestu je širi izbor robe nego u standardnim radnjama (52%).

MasterIndex istraživanje pokazuje da srpski kupci više vole domaće od internacionalnih veb šopova (79 naspram 50 procenata ukupnog broja odgovora), dok su sajtovi sa kuponima popularni kod četvrtine ispitanika.

MasterIndex je istraživao i odakle kupci pribavljaju informacije o proizvodima i uslugama koje plaćaju na internetu i rezultati su pokazali da se 81% ispitanika informiše upravo na sajtovima gde obavljaju kupovinu. Nešto više od polovine kupaca se oslanja na preporuke prijatelja i porodice, dok je Facebook glavni izvor informacija za četvrtinu ispitanika.

foto: Benchmark

foto: Benchmark

„Najnoviji podaci pokazuju da dve trećine stanovnika Srbije ima pristup internetu, što ne samo da im daje mogućnost da se informišu o proizvodima pre nego što ih kupe bilo u online ili u fizičkom okruženju, već im omogućava i da plaćaju na praktičan način, bez gubljenja vremena u dugačkim redovima i da imaju pristup najboljim ponudama iz celog sveta“, izjavila je Jelena Ristić, direktorka prodaje u kompaniji Mastercard za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Istraživanje je takođe pokazalo da je za više od polovine ispitanika (58%) kupovina kod proverenih trgovaca jedna od mera zaštite prilikom online kupovine, a među ostalim merama pomenuti su korišćenje posebnih kartica (14%), neotvaranje linkova iz sumnjivih e-mailova (12%) i nedeljenje ličnih podataka putem e-mailova (11%).

Jelena Ristić je naglasila da pored ovih mera, kupci treba da provere i da li strana za plaćanja ima oznaku https:// i simbol katanca kao garancije da su podaci koji se prenose na tim stranama šifrirani, ali i da provere da li veb sajt trgovca nosi oznaku Mastercard SecureCode. Ova usluga štiti korisnike od neovlašćene upotrebe kartica na sajtovima trgovaca koji učestvuju u ovom programu i uključuje privatne kodove koji se nikada ne dele sa trgovcima, zbog čega je ova usluga idealna za kupovinu putem bilo kog uređaja: laptopa, tableta ili mobilnog telefona.

Izvor: GdeInvestirati/Benchmark
Previous Funkcioneri neće moći da otkupe državni stan
Next Ministarstvo trgovine organizuje besplatnu edukaciju za mala i srednja preduzeća

You might also like

Društvo 1Comments

Infostan demantovao da odustaje od starih potraživanja

Beogradsko javno-komunalno preduzeće Infostan demantovalo je pisanje medija da odustaje od prinudne naplate starih potraživanja.

Društvo 0 Comments

Rekordna zaposlenost u evrozoni i EU

Zaposlenost u evrozoni i u Evropskoj uniji porasla je na rekordan nivo u drugom kvartalu, prema objavljenim podacima evropske službe za statistiku Evrostata.

Društvo 0 Comments

Eksplozija u blizini klupskog autobusa Borusije, odložena utakmica sa Monakom u Ligi šampiona

Utakmica Borusije i Monaka koja je večeras trebalo da se igra u Dortmundu u četvrtfinalu Lige šampiona, odložena je zbog eksplozije koja se dogodila pored kluskog autobusa nemačke ekipe.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply