Stopa nezaposlenosti u SAD pala na najniži nivo u devet i po godina

Stopa nezaposlenosti u SAD pala na najniži nivo u devet i po godina

Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u novembru na najniži nivo u poslednjih devet i po godina, što je još jedan argument u prilog podizanja kamatnih stopa već ovog meseca.

Podaci Ministarstva rada pokazali su da je američka ekonomija otvorila 178.000 novih radnih mesta, dok je stopa nezaposlenosti pala sa 4,9% u oktobru, na 4,6 odsto.

Najnoviji izveštaj je još jedan u nizu podataka koji ukazuju na čvrst oporavak američke ekonomije, iako je rast zarada bio slabiji nego se očekivalo.

U proseku, zarada po satu pala je za 0,1 odsto u odnosu na oktobar, što je neočekivano, obzirom na rekordan broj novih radnih mesta.

“Solidni rezultati, ali ne toliko dobri koliko se čini na prvi pogled”, ocenio je Gus Faucher, zamenik glavnog ekonomiste u firmi “PNC”. Faucher je napomenuo da je pad prosečne zarade po satu anulirao deo ranijeg rasta. “Isto tako, značajan pad nezaposlenosti više je rezultat smanjenjenja radne snage, nego povećanja zapošljavanja”, kaže on.

Nakon izveštaja sa američkog tržišta rada većina analitičara je mišljenja da će Federalne rezerve povećati kamatne stope na svom redovnom sastanku polovinom decembra.

“Izveštaj o zaposlenosti za novembar je bio poslednja prepreka na putu povećanja kamatnih stopa u decembru”, rekao je Luke Bartholomew, investicioni menadžer u “Aberdeen Asset”, dodajući da je teško zamisliti šta bi moglo zaustaviti Fed od povećanja kamata.

Izvor:Agencije
Previous Christopher Dembik: Bez obzira na sve populizam je uzdrmao ekonomiju u trendu
Next Produktna berza: Nastavljen rast cena robe, pšenica poskupela više od 8 odsto

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Švajcarci investirali u Srbiju milijardu evra

Zamenica ambasadora Švajcarske u Beogradu Paolin Mentone, izjavila je juče u Svilajncu da su investicije Švajcarske u Srbiji u poslednje tri godine udvostručene i dostigle gotovo milijardu evra.

Makroekonomija 0 Comments

Prinos na petnaestogodišnje državne obveznice zadržan na 4,2 odsto

Na aukciji petnaestogodišnjih državnih obveznica Republike Srbije denominovanih u evrima, održanoj 6. septembra 2017. godine, ponuđen obim emisije iznosio je 75 miliona EUR, dok je ukupan obim tražnje iznosio 52,6

Makroekonomija 0 Comments

Tsipras zadovoljan deblokiranjem pomoći

Grčki premijer Alexis Tsipras pozdravio je odluku kreditora iz EU da deblokiraju novu tranšu finansijske pomoći njegovoj zemlji, ocenivši da je to korak prema oporavku.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply