Štednja građana Srbije u oktobru porasla na 8,99 milijardi evra

Štednja građana Srbije u oktobru porasla na 8,99 milijardi evra

Prema podacima Narodne banke Srbije, na kraju oktobra ove godine građani Srbije imali su na dinarskim i deviznim štednim računima u bankama ukupno 1.106 milijardi dinara, što odgovara protivvrednosti od 8,99 milijardi evra.

Devizna štednja stanovništva je u oktobru težila 1.057 milijardi dinara (8,6 milijardi evra), dok je štednja u domaćoj valuti povećana sa septembarskih 48,9 milijardi na 49,11 milijardi dinara, podaci su iz najnovijeg Stratističkog biltena NBS.

Od ukupne štednje u devizama, sredstva oročena na duži rok opala su u oktobru na mesečnom nivou za 7,2 milijarde dinara, i iznosila su 255,8 milijardi dinara (2,1 milijarde evra), dok je kratkoročna devizna štednja povećana u odnosu na septembar za nepunih 11 milijardi na 801,6 milijardi dinara (6,5 milijardi evra).

U oktobru je u domaćoj valuti na kratkoročnoj štednj bilo 39,99 milijardi dinara, dok je 9,12 milijardi dinara činila dugoročna dinarska štednja.

Ukupna štednja građana je u januaru ove godine iznosila je 1.073 milijarde dinara (8,7 milijardi evra).

Izvor: Gdeinvestirati/Tanjug
Previous Evropska komisija predložila nove propise za elektronsku trgovinu
Next Nestle: Manje šećera u čokoladama, isti ukus

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Ukupni prošlogodišnji svetski kapital iznosio je 512.000 milijardi dolara

U 2015. godini svetski kapital iznosio je 512.000 milijardi američkih dolara, od čega više od trećine čine dugovi, objavio je austrijski dnevni list “Kurir”, a prenosi Hina.

Najvažnije vesti 0 Comments

EU: Srbija iz pretpristupnih fondova povukla oko milijardu evra

Član odbora Evropskog parlamenta za budžetsku kontrolu Derek Von rekao je da je Srbija postigla napredak u oblasti trošenja sredstava iz pretpristupnih fondova EU (IPA) i da uspešno ispunjava ciljeve

Tema dana 0 Comments

John Hardy: Podeljena mišljenja nakon sastanka FOMC, pad dolara

Sastanak američkog Saveznog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) obeležila je podela mišljenja oko povećavanja kamatnih stopa i sveukupna neizvesnost, piše u komentaru za Gdeinvestirati direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply