Evropska komisija predložila nove propise za elektronsku trgovinu

Evropska komisija predložila nove propise za elektronsku trgovinu

Evropska komisija je u četvrtak predložila nova poreska pravila kako bi podstakla elektronsku trgovinu i podržala preduzeća koja rade preko interneta u 28 članica EU.

Osnovne crte propisa su smanjenje administracije za preduzeća, plaćanje PDV-a koji važi u zemlji kupca, ali i ukidanje oslobađanja poreza za male pošiljke iz zemalja van EU.

O predlogu će se tek izjašnjavati Evropski parlament i zemlje članice, koje u poreskim pitanjima odlučuju jednoglasno, pa je promene teško usvojiti.

Evropska komisija želi da olakša administrativni posao za preduzeća uvođenjem portala na nivou EU za plaćanje PDV-a preko interneta, što je neka vrsta jedinstvenog šaltera, a zamisao je da se primeni stopa PDV-a koja važi u zemlji kupca.

Tako bi prodavac cipela u Francuskoj koji prodaje u Belgiji plaćao PDV koji važi u Belgiji, pri čemu bi izbegao administrativne formalnosti jer bi obavezu izmirio preko jedinstvenog mini šaltera u Francuskoj, pri čemu bi francuska administracija imala obavezu da prenese prijavu poreza i iznos belgijskoj upravi.

Ova mera, koja se već primenjuje od 2015. godine za usluge telekomunikacije, radiodifuzije, televizije i elektronskih usluga poput fiksne i mobilne telefonije, pristupa internetu, video sadržaja na zahtev, video igara koje se preuzimaju preko interneta i elektronskih knjiga – trebalo bi da se proširi i na materijalna dobra i usluge 2018. godine.

Ovaj predlog trebalo i da omogući preduzećima na nivou EU da uštede 2,3 milijarde evra godišnje, navodi Evropska komisija.

Brisel planira i da pojednostavi propise za PDV za mala preduzeća sa snažnim potencijalom rasta start ap i za mikropreduzeća koja prodaju preko interneta – prema novom predlogu izmirenje PDV-a za prekograničnu prodaju u iznosu ispod 10.000 evra obavljaće se unutar države.

Evropska komisija namerava da promeni i propis po kojem neevropska preduzeća koja prodaju proizvode u iznosu ispod 22 evra nemaju obavezu plaćanja PDV-a, pa će se za svaki paket koji ulazi u Evropu naplaćivati PDV zemlje kojoj je namenjen.

Evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi (Pierre Moscovici) navodi da je cilj ove izmene da se zaštite evropska preduzeća.

Predloženo je i da se za elektronske knjige i novine primenjuje ista stopa PDV-a kao na štampana izdanja.

Moskovisi smatra da u 2016. ništa ne opravdava tu razliku jer je “jer je knjiga knjiga, a novine novine, bez obzira na nosač” na kojem se distribuiraju.

Izvor:Beta
Previous Najnovija studija: Nema naučnih dokaza da je organska hrana zdravija od konvencionalne
Next Štednja građana Srbije u oktobru porasla na 8,99 milijardi evra

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Vlada Srbije ukinula prelevmane za mleko i svinjetinu iz EU

Vlada Srbije ukinula je uvozne takse za mleko i mlečne proizvode i svinjetinu i svinjsku masnoću iz EU, objavljeno je danas u Službenom glasniku.

Makroekonomija 0 Comments

Dimitrije Boarov: Smanjite poreze umesto “bacanja para narodu iz helikoptera”

Ideja o helikopterskom novcu nije nova. Šta preostaje Srbiji u nedostatku novih ekonomskih predloga ukoliko ne nastavi angažman sa Međunarodnim monetarnim fondom?

Geopolitika 0 Comments

Katar poručuje: Imamo dovoljno novca da izdržimo sve

Katar ima devizne rezerve u visini 340 milijardi dolara i to bi mu moglo pomoći da prebrodi izolaciju koju mu nameću moćni arapski susedi.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply