Raketna testiranja Ukrajine na granicama Krima razgnevila Rusiju

Raketna testiranja Ukrajine na granicama Krima razgnevila Rusiju

Kijev je danas počeo dvodnevna raketna testiranja u južnom delu zemlje, nedaleko od Krima, dok su, kao odgovor na to, ratni brodovi ruske Crnomorske flote zauzeli položaje kod zapadne obale Krima kako bi pomogli da se ojača vazdušna odbrana poluostrva.

Raketna testiranja Ukrajine razgnevila su Rusiju, koja je svoje vazduhoplovne snage stavila u visok stepen borbene gotovosti, prenosi Reuters.

Ministarstvo odbrane u Moskvi saopštilo je da će Rusija odgovoriti na ukrajinske vojne vežbe tako što će oboriti sve rakete koje se nađu u zoni letova iznad Simferopolja i Odese, javlja Sputnjik.

To je najavio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov rečima da će takve mere biti preduzete ukoliko se proceni da postoji opasnost od tih raketa.

“Vojni brodovi Crnomorske flote…zauzeli su položaje u blizini zapadne obale Krima tokom planiranih ukrajinskih raketnih testiranja od 1. do 2. decembra”, rekao je vojni izvor na Krimu agenciji RIA Novosti.

On je dodao da su brodske jedinice vazdušne odbrane u pojačanoj pripravnosti i da je njihova oprema dizajnirana pre svega da obori teške antibrodske i krstareće rakete.

“Zajedno sa jedinicama vazdušne odbrane baziranim na kopnu na Krimu, brodovi formiraju praktično neprobojan štit od neprijateljskih raketa”, istakao je isti vojni izvor.

Jutros je ukrajinski vojni zvaničnik Vladimir Križanovski rekao za TV kanal 112 da su vežbe počele i da sve teče glatko, te da se testovi izvode u skladu sa međunarodnim pravom, najmanje 30 kilometara od krimskog vazdušnog prostora, prenosi Reuters.

“Stoga bi bilo pogrešno zamerati Ukrajini”, zaključio je Križanovski.

Neimenovani izvor krimskih vojnih struktura rekao je juče da su ruske snage vazdušne odbrane na Krimu stavljene u visoki stepen borbene gotovosti zbog lansiranja ukrajinskih raketa u Crnom moru.

“Ukrajinske vežbe raketnog lansiranja predstavljaju vrstu promotivnog poteza usmerenog na stvaranje napete situacije, ali vojska u svakom slučaju to vidi kao realnu i potencijalnu pretnju te su stoga ruske snage vazdušne odbrane na Krimu stavljene u visoku pripravnost”, naveo je isti izvor, preneo je Tas s.

To se, prema njegovim rečima, odnosi ne samo na vazduhoplovne snage koje su bazirane na kopnu, već i na one koje su vezane za brodove jer su, kako je objasnio, brodovi Crnomorske flote samoodržive borbene jedinice za suzbijanje bilo kakvih pretnji.

Izvor:Tanjug
Previous Javni dug Srbije u oktobru veći za 460 miliona evra
Next Nezaposlenost u evrozoni pala ispod 10 odsto prvi put od 2011. godine

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Koliko je američki embargo koštao Kubu?

Američki finansijski i trgovinski embargo proteklih šest decenija kubansku privredu je koštao 130 milijardi dolara, objavila je agencija Ujedinjenih nacija, čija se procena podudara sa vladom u Havani.

Geopolitika 0 Comments

Rusija i SAD usaglasile plan o primirju u Siriji

Nakon intenzivnih pregovora, Rusija i Sjedinjene države postigle su noćas u Ženevi dogovor o prekidu vatre u Siriji, prenosi BBC.

Politika 0 Comments

Sukobi u Venezueli, opozicija traži ostavku predsednika Madura

Policija se sukobila sa hiljadama demonstranata u Karakasu koji su pokušali da dođu do sedišta izborne komisije kako bi tražili referendum o opozivu predsednika Nikolasa Madura.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply