Raketna testiranja Ukrajine na granicama Krima razgnevila Rusiju

Raketna testiranja Ukrajine na granicama Krima razgnevila Rusiju

Kijev je danas počeo dvodnevna raketna testiranja u južnom delu zemlje, nedaleko od Krima, dok su, kao odgovor na to, ratni brodovi ruske Crnomorske flote zauzeli položaje kod zapadne obale Krima kako bi pomogli da se ojača vazdušna odbrana poluostrva.

Raketna testiranja Ukrajine razgnevila su Rusiju, koja je svoje vazduhoplovne snage stavila u visok stepen borbene gotovosti, prenosi Reuters.

Ministarstvo odbrane u Moskvi saopštilo je da će Rusija odgovoriti na ukrajinske vojne vežbe tako što će oboriti sve rakete koje se nađu u zoni letova iznad Simferopolja i Odese, javlja Sputnjik.

To je najavio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov rečima da će takve mere biti preduzete ukoliko se proceni da postoji opasnost od tih raketa.

“Vojni brodovi Crnomorske flote…zauzeli su položaje u blizini zapadne obale Krima tokom planiranih ukrajinskih raketnih testiranja od 1. do 2. decembra”, rekao je vojni izvor na Krimu agenciji RIA Novosti.

On je dodao da su brodske jedinice vazdušne odbrane u pojačanoj pripravnosti i da je njihova oprema dizajnirana pre svega da obori teške antibrodske i krstareće rakete.

“Zajedno sa jedinicama vazdušne odbrane baziranim na kopnu na Krimu, brodovi formiraju praktično neprobojan štit od neprijateljskih raketa”, istakao je isti vojni izvor.

Jutros je ukrajinski vojni zvaničnik Vladimir Križanovski rekao za TV kanal 112 da su vežbe počele i da sve teče glatko, te da se testovi izvode u skladu sa međunarodnim pravom, najmanje 30 kilometara od krimskog vazdušnog prostora, prenosi Reuters.

“Stoga bi bilo pogrešno zamerati Ukrajini”, zaključio je Križanovski.

Neimenovani izvor krimskih vojnih struktura rekao je juče da su ruske snage vazdušne odbrane na Krimu stavljene u visoki stepen borbene gotovosti zbog lansiranja ukrajinskih raketa u Crnom moru.

“Ukrajinske vežbe raketnog lansiranja predstavljaju vrstu promotivnog poteza usmerenog na stvaranje napete situacije, ali vojska u svakom slučaju to vidi kao realnu i potencijalnu pretnju te su stoga ruske snage vazdušne odbrane na Krimu stavljene u visoku pripravnost”, naveo je isti izvor, preneo je Tas s.

To se, prema njegovim rečima, odnosi ne samo na vazduhoplovne snage koje su bazirane na kopnu, već i na one koje su vezane za brodove jer su, kako je objasnio, brodovi Crnomorske flote samoodržive borbene jedinice za suzbijanje bilo kakvih pretnji.

Izvor:Tanjug
Previous Javni dug Srbije u oktobru veći za 460 miliona evra
Next Nezaposlenost u evrozoni pala ispod 10 odsto prvi put od 2011. godine

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Tramp bi ukinuo sankcije Rusiji u zamenu za sporazum o nuklearnom oružju

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će ponuditi ukidanje sankcija protiv Rusije u zamenu za sporazum o smanjenju nuklearnog oružja sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Geopolitika 0 Comments

Brazil: Dilma Rousseff poručila da nikada neće podneti ostavku

Predsednica Brazila Dilma Rousseff poručila je u utorak da neće podneti ostavku ni pod kojim okolnostima i izjednačila kampanju za njenu smenu sa “državnim udarom” protiv demokratske vladavine.

Kompanije 0 Comments

Iran privremeno zabranio kompanijama prevoz nafte iz Iračkog Kurdistana

Uprkos tvrdnjama da će ostati „večni prijatelji Kurda“ Iran je navodno privremeno zabranio svojim kompanijama prevoz naftnih derivata iz Iračkog Kurdistana.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply