Italija: Veće plate u javnom sektoru posle 7 godina

Italija: Veće plate u javnom sektoru posle 7 godina

Vlada Italije je sa predstavnicima sindikata potpisala sporazum kojim se, po prvi put posle sedam godina, predviđa povećanje plata u javnom sektoru.

Vlada, na čijem je čelu premijer Matteo Renzi, diže plate uoči referenduma o ustavnoj reformi, koji je zakazan za 4. decembar, primećuje Reuters.

Predsednica najvećeg italijanskog sindikata CGIL Susanna Camusso rekla je u sredu novinarima da će zaposleni u javnom sektoru imati u 2017. godini prosečno bruto povećanje od 85 evra mesečno.

“Dobili smo pozitivne odgovore na sva pitanja, koja su se našla za stolom”, naglasila je predsednica sindikata koji poziva svoje članove da zaokruže “ne” na referendumu o ustavnoj reformi.

Renzi je ranije obećao da će dati ostavku ako izgubi glasove na referendumu na kojem se glasa za ustavne promene koje bi dovele do smanjenja uloge Senata i prebacivanje moći iz regiona u Rim.

foto: colourbox.com

foto: colourbox.com

Međutim, u ranije objavljenom članku politiko.eu upozorava se da iako su evropski lideri ujedinjeni u želji da Renziju uspe ustavni referendum, upravo bi taj uspeh mogao da otvori put pobedi populističkog “Pokreta pet zvezdica” komičara i aktiviste Beppea Grilloa na izborima 2018, koja bi mogla da ugrozi evrozonu.

“Ako Renzi uspe 4. decembra, Italijom će upravljati sistem koji daje veću, a ne manju, šansu “Pokretu pet zvezdica” da osvoji vlast 2018. Isto kao što Brexit predstavlja suštinsku pretnju po EU, pobeda “Pokretu pet zvezdica” mogla bi da ugrozi evrozonu”, ocenjuje se u članku politico.eu.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Azijske berze: Akcije zabeležile skok
Next Evropske berze slabe na početku decembra

You might also like

Politika 0 Comments

Održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost povodom stanja na Kosovu i Metohiji

Srbija je stabilna zemlja i ne postoji mogućnost značajnijeg ugrožavanja mira i bezbednosti na teritoriji naše države, konstatovano je na današnjoj sednici Saveta za naconalnu bezbednost na kojoj je razmatrana

Nekretnine 0 Comments

Nacrt zakona: Dokumentacija za upis u katastar podnosiće se javnom beležniku

Ispravnost dokumentacije koju građani i privreda ubuduće budu podnosili katastru radi upisa prava proveravaće javni beležnici, a ne službenici katastra, te će postupak biti efikasniji predviđeno je radnom verzijom novog

Društvo 0 Comments

SAD pretekle Švajcarsku i postale najbogatija zemlja sveta

Švajcarska je zbačena sa trona najbogatije zemlje sveta. Pobedile su je Sjedinjene Američke Države, kako se navodi izveštaju u Global Wealth Report 2016., koji je predstavila osiguravajuća kuća Allianz.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply