Italija: Veće plate u javnom sektoru posle 7 godina

Italija: Veće plate u javnom sektoru posle 7 godina

Vlada Italije je sa predstavnicima sindikata potpisala sporazum kojim se, po prvi put posle sedam godina, predviđa povećanje plata u javnom sektoru.

Vlada, na čijem je čelu premijer Matteo Renzi, diže plate uoči referenduma o ustavnoj reformi, koji je zakazan za 4. decembar, primećuje Reuters.

Predsednica najvećeg italijanskog sindikata CGIL Susanna Camusso rekla je u sredu novinarima da će zaposleni u javnom sektoru imati u 2017. godini prosečno bruto povećanje od 85 evra mesečno.

“Dobili smo pozitivne odgovore na sva pitanja, koja su se našla za stolom”, naglasila je predsednica sindikata koji poziva svoje članove da zaokruže “ne” na referendumu o ustavnoj reformi.

Renzi je ranije obećao da će dati ostavku ako izgubi glasove na referendumu na kojem se glasa za ustavne promene koje bi dovele do smanjenja uloge Senata i prebacivanje moći iz regiona u Rim.

foto: colourbox.com

foto: colourbox.com

Međutim, u ranije objavljenom članku politiko.eu upozorava se da iako su evropski lideri ujedinjeni u želji da Renziju uspe ustavni referendum, upravo bi taj uspeh mogao da otvori put pobedi populističkog “Pokreta pet zvezdica” komičara i aktiviste Beppea Grilloa na izborima 2018, koja bi mogla da ugrozi evrozonu.

“Ako Renzi uspe 4. decembra, Italijom će upravljati sistem koji daje veću, a ne manju, šansu “Pokretu pet zvezdica” da osvoji vlast 2018. Isto kao što Brexit predstavlja suštinsku pretnju po EU, pobeda “Pokretu pet zvezdica” mogla bi da ugrozi evrozonu”, ocenjuje se u članku politico.eu.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Azijske berze: Akcije zabeležile skok
Next Evropske berze slabe na početku decembra

You might also like

Društvo 0 Comments

Evropa: Biznis najbitniji za smanjenje nezaposlenosti mladih

U Evropi je, tokom poslednje tri godine, više od 1,4 miliona mladih našlo posao, a oko 900.000 više nije isključeno sa tržišta rada i iz obrazovnog sistema, rezultat je inicijative Evropske

Nekretnine 4 Comments

Blic: Arapi planiraju kupovinu 20.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji

Jedan od najviših čelnika konglomerata iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Kalim Abdula al Darei na Svetskom forumu za inovacije i poljoprivredu najavio je da su za srpske njive, ali i njive

Društvo 0 Comments

Kazna od preko 60 miliona dinara zbog rada na crno

U prvom kvartalu godine inspektori rada zatekli su 4.793 radnika na crno od kojih je posle preduzetih mera inspektora, s poslodavcem 3.728 zasnovalo radni odnos.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply