Albanija: Nelegalna proizvodnja kanabisa dosegla 5 milijardi evra, oko polovine BDP-a zemlje

Albanija: Nelegalna proizvodnja kanabisa dosegla 5 milijardi evra, oko polovine BDP-a zemlje

Postkomunistički period u Albaniji, obeležen visokom nezaposlenošću, građanskim nemirima, široko rasprostranjenom korupcijom i brzim rastom organizovanog kriminala, stvorio je idealne uslove za razvoj proizvodnje kanabisa i trgovine tom biljkom.

Tako je Albanija postala najveći proizvođač kanabisa na otvorenom u Evropi. Tu biljku opisuju kao “zeleno zlato”, a u siromašnoj zemlji je njeno gajenje industrija od milijardu evra.

Zemljanim putem stiže se do malog sela severno od Tirane u kojem kuće, izgrađene do pola, deluju napušteno. Međutim, to je samo privid. Opojni, slatkasti miris koji dopire iz jedne od prostorija otkriva njihovu namenu: proizvodnja kanabisa.

Više od polovine prostora unutar zgrade prekriveno je pupoljcima te biljke, spremnih za sušenje.

“Ovde ima oko 20 kilograma”, kaže vlasnik kuće koji nema više od 20 godina. On je samo jedan od hiljadu kojima proizvodnja kanabisa donosi zaradu.

U Albaniji se kilogram ove ilegalne droge prodaje za 100 do 200 evra. U Italiji će za istu količinu dobiti oko 1.500 evra.

Većina kanabisa se krijumčari na sever, preko Crne Gore, na jug do Grčke, ili na zapad, preko Jadranskog mora, do Italije.

Pojedini izvori procenjuju da nelegalna proizvodnja kanabisa u toj zemlji donosi čak pet milijardi evra godišnje, što je oko pola BDP-a Albanije.

“Ja sam proizveo 350 kilograma”, kaže isti mladić, koji zapošljava i 15 radnika, a plaća i stražare koji čuvaju useve.

“Plaćam policiju 20 odsto. Svako mora da plati. Ako ne platite, oni će vas odvesti u zatvor”, tvrdi i dodaje da je uzgoj kanabisa nužda.

“Ovo je naše prokletstvo – nema posla, nema novca za ulaganje u nešto drugo. Znam da nije dobro to što radim, ali nema drugog načina”, pravda se proizvođač kanabisa.

Jedan od razloga što za ovaj posao ne nedostaje radnika, iako je rad na poljima kanabisa zabranjen zakonom , jesu dnevnice od oko 20 evra.

“Kao konobar sam zarađivao manje od trećine sadašnje dnevnice”, kaže 20-godišnji mladić.

Izvor:BBC/RTS
Previous VIG kupio kompaniju AXA u Srbiji
Next Ministarstvo energetike Srbije nema informacija o šteti u trgovanju strujom

You might also like

Karijera 0 Comments

Počinje druga faza prekvalifikacije za IT

Nakon završetka pilot faze prekvalifikacije za IT, koju je pohađalo 100 polaznika, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je danas početak druge faze prekvalifikacije za 900 polaznika.

Društvo 0 Comments

Tokio najinovativniji grad na svetu

Tokio je prvi na listi najinovativnijih gradova na svetu, čime je iza sebe ostavio London i New York.

Društvo 0 Comments

SAD: Najmanje 4 policajca ubijena iz snajpera, više povređeno tokom protesta u Dalasu

Najmanje četiri policajca su ubijena, a sedam je ranjeno kada su na njih otvorila vatru najmanje dva snajpera u četvrtak uveče u Dalasu u američkoj državi Teksas, u trenutku kada

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply