Wall Street: Blagi skok indeksa

Wall Street: Blagi skok indeksa

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi blago porasli, zahvaljujući usponu cena akcija u zdravstvenom sektoru, dok se energetski sektor našao pod pritiskom pada cena nafte.

Dow Jones ojačao je 0,12 odsto, na 19.121 bod, dok je S&P 500 porastao 0,13 odsto, na 2.204 boda, a Nasdaq indeks 0,21 odsto, na 5.379 bodova.

Blagi rast indeksa, nakon njihovog pada dan pre, možda pokazuje, kažu analitičari, da uspon cena akcija nakon pobede Donalda Trumpa na američkim predsedničkim izborima gubi na zamahu.

Od 8. novembra, kada je Trump pobedio u trci za Belu kuću, cene akcija na Wall Streetu neprestano su rasle jer se očekuje da će Trumpovi planovi o povećanoj fiskalnoj potrošnji, smanjenju poreza, ulaganju u infrastrukturu i labavljenje regulacija u pojedinim sektorima pozitivno uticati na ekonomiju.

Zbog toga su prošlog petka svi najvažniji indeksi dostigli najviše nivoe u istoriji. Pritom je S&P 500 povećao svoj dobitak od početka godine na 8 odsto.

“Čini se da je Trumpov uspon malo zastao, a mislim da su razlog tome visoke valuacije. Trump je dao dodatnu živost oporavku i tržištu ′bikova′, no ne puno”, kaže Hugh Johnson, direktor u firmi Hugh Johnson Advisors.

Najviše su juče porasle cene akcija u zdravstvenom sektoru, u proseku 0,7 odsto, što se najviše zahvaljuje skoku cene UnitedHealtha za 3,6 odsto jer je najveća američka zdravstvena osiguravajuća kuća objavila bolje nego što se očekivalo procene poslovanja u sledećoj godini.

Podršku tržištu juče je pružila i druga procena rasta američke ekonomije u trećem tromesečju za 3,2 odsto, više u odnosu na prvu procenu od 2,9 odsto.

Foto: iacpublishinglabs.com

Foto: iacpublishinglabs.com

Najbrži rast ekonomoije u poslednje dve godine pokazuje, kažu analitičari, da je ono dovoljno čvrsto da bi izdržalo povećanje kamatnih stopa Feda, što se očekuje u decembru.

No, rast indeksa juče je bio ograničen zbog pada cena akcija u energetskom sektoru za 1,2 odsto jer su cene nafte pale oko 4 odsto zbog nervoze ulagača uoči sastanka OPEC-a 30. novembra na kojem će se odlučivati o smanjenju proizvodnje.

Obim trgovanja i juče je bio ispod proseka, kao i prethodnih trgovinskih dana. Na američkim je berzama vlasnika zamenilo 6,7 milijardi akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 7,8 milijardi.

I na većini evropskih berzi cene su akcija juče porasle. Frankfurtski DAX indeks porastao je 0,36 odsto, na 10.620 bodova, a pariski CAC 0,91 odsto, na 4.551 bod. Londonski FTSE oslabio je 0,40 odsto, na 6.772 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Sledeće godine China Mobile započinje testiranje 5G mreža
Next Azijske berze zabeležile skok, dolar načinio mali uzlet

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Cene nafte porasle, pad zaliha u SAD mnogo veći od očekivanog

Neočekivano veliki pad zaliha nafte u Sjedinjenim Državama podstakao je u utorak na međunarodnim tržištima rast cena ovog energenta.

Bitcoin pao ispod psihološke granice

Tržište digitalnih valuta nastavlja da niže gubitke, u padu su skoro sve kriptovalute.

Banke zabranjuju – ne sme karticom do bitcoina

Banke u Britaniji i u SAD zabranile su korišćenje kreditnih kartica u svrhu kupovine bitcoina i drugih kriptovaluta.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply