Sirija: Obustavljena američko-kurdska ofanziva na Raku – po drugi put u ovoj godini

Sirija: Obustavljena američko-kurdska ofanziva na Raku – po drugi put u ovoj godini

Ofanziva za oslobađanje sirijskog grada Rake, “prestonice” ID u Siriji, obustavljena je – po drugi put u ovoj godini, prenose kurdistanski mediji.

Početkom novembra snage sirijskih Kurda poznate kao “Jedinice za zaštitu naroda” (YPG) i opozicione Sirijske demokratske armije, podržane vazdušnim napadima koalicije sa SAD, pokrenule su akciju oslobađanja Rake. U roku od dve nedelje, oslobođeno je veliko područje severno od grada. Kurdske snage, koje čine glavninu jedinica na terenu, približile su se Raki na 25 kilometara.

Međutim, napredovanje prema Raki zaustavio je sukob turske vojske i Kurda na severu Sirije za gradove Al-Bab i Manbij.

Raka je sa 200.000 stanovnika, većinom sunitskih Arapa, šesti po veličini grad u Siriji. Po nekim izvorima, u gradu se nalazi oko 5.000 islamista.

Složena politička i vojna situacija

en.wikipedia.org

en.wikipedia.org

 

Nakon Mosula u Iraku, Raka je drugi najveći centar grupe Islamska država Irak i Levant (ID), i svi se slažu da je oslobađanje ovog sirijskog grada od najvećeg značaja u borbi protiv islamista.

Turska i Kurdi se takođe slažu po tom pitanju. Međutim, po mišljenju poznavaoca prilika na ovom delu Bliskog istoka ova dva ljuta protivnika više su zabrinuta za održavanje međusobne kontrole nego rešavanja sudbine Rake.

Sam početak ofanzive razljutio je Ankaru, koja je takođe želela učestvovati u operacijama za Raku. Turci su optužili Kurde da pokušavaju preuzeti arapsku zemlju, i tražili su više vremena za obuku arapskih snaga koje bi oslobodile Raku.

“Za Kurde je Raka polisa osiguranja protiv turskih napada, dok Ankara vidi Raku kao sredstvo za razbijanje kurdske teritorije i sprečavanje uspostavljanja kurdske države”, kaže za France 24, stručnjak za Bliski istok na Vašingtonskom institutu, Fabrice Balanche.

Po pisanju francuskog lista, sudjelujući u ofanzivi na Raku Kurdi su želeli učvrstiti i svoju poziciju nezaobilaznog faktora u rešavanju situacije u Siriji.

S druge strane, oslobađanje sirijskog grada od džihadista za Tursku nije toliki prioritet, koliki je sprečavanje uspostavljanja kurdske države duž svoje granice. Učestvovanjem u oslobađanju Rake Turska bi stvorila klin između kurdskih enklava, koje Kurdi očajnički žele zadržati povezane.

Na ruku Ankari ide i to što su područja uglavnom naseljena Arapima, koja su većinom u sukobu sa Kurdima i boje se odmazde zbog ranijeg proterivanja kurdskog stanovništva sa teritorije gde su većina.

Dogovor Rusije i Turske

Foto:www.cnn.com

Foto:www.cnn.com

 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će turske snage ući u sirijski grad Al-Bab, jer je tamo “neophodno formirati zonu očišćenu od terorizma”.

Al-Bab, 30 kilometara od turske granice, ima veliku stratešku važnost, kako za sirijsku tako i za tursku vojsku, ali naročito za Kurde koji takođe žele kontrolisati ovaj grad jer im je to neophodno ukoliko žele povezati svoje teritorije na istoku i zapadu Sirije.

“Rusija je tajno pristala na tursku tampon zonu u Siriji, ali samo 25 kilometara u dubinu. Predsednik Putin neće dozvoliti više”, kaže Fabrice Balanche i dodaje “Sirijski režim će na kraju povratiti Al-Bab jer je od strateškog značaja za konačnu sudbinu Alepa.

“Bašar al-Asad je sada fokusiran na Alepo, i drži se van “utrke” za Raku. Međutim kada provincija Hama bude osigurana, nema sumnje da će krenuti na istok. U međuvremenu će pustiti da se Amerikanci, Turci i Kurdi prepiru oko Rake”, kaže Balanche, prenosi France24.

Krajem maja meseca Jedinice za zaštitu naroda” (YPG) i Sirijska demokratska armija podržane američkim vazdušnim udarima pokrenule su ofanzivu na Raku, ali je operacija obustavljena i krenulo se na Manbij. Nakon dva meseca borbi, kurdske jedinice su polovinom avgusta ušle u Manbij. Krajem prošlog meseca Turska je najavila da će se njene operacije na severu Sirije proširiti na Manbij i druga područja.

Izvor:Agencije
Previous Burkina Faso: Radnici zaplenili zlato zbog radničkih prava
Next Donald Trump najavio odlazak iz biznisa

You might also like

Geopolitika 0 Comments

UN: Nastavak pregovora o ujedinjenju Kipra

Lideri kiparskih Grka i Turaka danas će u Švajcarskoj pod okriljem UN nastaviti pregovore u cilju ponovnog ujedinjena ostrva podeljenog od 1974. godine.

Geopolitika 0 Comments

George Soros: Dok EU propada, Rusija se uzdiže

Američki milijarder George Soros izjavio je danas da smatra da se Rusija uzdiže dok se Evropska unija urušava.

Geopolitika 0 Comments

Turska i Velika Britanija za jačanje trgovinskih odnosa dve zemlje

Turska i Velika Britanija dogovorile su se o formiranju radne grupe za jačanje trgovinskih odnosa kada Velika Britanija napusti Evropsku uniju (Bregzit), izjavila je danas u Ankari britanska premijerka Tereza

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply