Sanacija Fukušime će koštati 200 milijardi dolara

Sanacija Fukušime će koštati 200 milijardi dolara

Zadnje procene govore da će troškovi potpune sanacije nuklearke biti dvostruko veće od procene japanske vlade iz 2013.

Sanacija katastrofe koja se dogodila u nuklearnoj elektrani u Fukushimi 2011. godine koštaće oko 200 milijardi dolara što je više nego dvostruko od ranijeg iznosa kojeg je 2013. godine predvidelo japansko Ministarstvo industrije, objavljeno je u sredu.

U martu 2011. godine snažan potres za posledicu je imao cunami koji je prouzročio kvar na tri reaktora elektrane u Fukushimi i uništio veliki deo severoistočne obale Japana.

Kontaminirana voda najveći problem

U katastrofi je poginulo približno 19.000 ljudi, a zbog radijacije je evakuisano njih još 160.000 od kojih se neki nikada neće vratiti na područja na kojima su živeli pre katastrofe.

Prvobitna procena je bila kako će sanacija koštati približno 70 milijardi dolara, 2013. je to povećano na 100 milijardi dolara, a nova procena govori o 200 miijardi dolara.

Potpuna sanacija nuklearne elektrane ne ide planiranim tokom, a prošlog meseca došlo je do dva odvojena incidenta curenja radioaktivne vode i širenje radioaktivnih gasova u kojima je povređeno šest radnika koji su radili na popravci.

Curenje kontaminirane vode iz nuklearnih reaktora i dalje je najveći problem s kojim se suočavaju japanske vlasti.

Očekuje se kako će sanacija elektrane potrajati decenijama.

Izvor: GdeInvestirati
Previous Zlato pojeftinilo, raste tražnja za industrijskim metalima
Next Deficit budžeta za 2017. godinu iznosiće 30 milijardi dinara

You might also like

ICT Cluster: Država da uvede programiranje u osnovne škole

Vojvođanski Klaster informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT Cluster) apelovao je na državne organe da u osnovne škole uvedu osnove programiranja.

Kompanije 0 Comments

Ulaganja u britansku automobilsku industriju gotovo prepolovljena

Ulaganja u britansku automobilsku industriju gotovo su prepolovljena u prvih šest meseci ove godine pod uticajem neizvesnosti koju stvara Brexit, pokazali su u utorak objavljeni industrijski podaci.

Kompanije 0 Comments

Adidas: Odlična dobit, rast prodaje u Kini i Severnoj Americi

Nemački proizvođač sportske opreme Adidas objavio je snažan rast dobiti u trećem kvartalu, nadmašivši očekivanja investitora.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply