Royal bank of Scotland nije prošla stres-test

Royal bank of Scotland nije prošla stres-test

Royal bank of Scotland (RBS) je najslabija karika u bankarskom sistemu Velike Britanije, pokazali su stres-testovi centralne banke (Bank of England).

Kako je objavljeno, RBS nije zadovoljila kriterijume testiranja, dok su dve banke, Barclays i Standard Chartered jedva prošle stres-testove.

Testovi su potvrdili da ove tri banke nemaju dovoljno kapitala da izdrže sve okolnosti kojima mogu biti izložene.

RBS je potvrdila da je dogovoren revidirani plan kako bi se otklonili nedostaci koje je otkrila centralna banka. Iz banke je saopšteno da su posvećeni tome da stvore jaču i sigurniju banku za svoje klijente i akcionare.

Poznavaoci prilika ocenili su da su rezultati stres-testova pokazali da situacija nije daleko od krizne 2008. godine.

S druge strane, guverner Bank of England Mark Karni (Mark Carney) je na konferenciji za novinare insistirao na tome da su stres-testovi pokazali da je bankarski sistem Velike Britanije dobro kapitalizovan i u dobroj poziciji da nastavi kreditiranje građana i privrede.

“Iako su današnji testovi pokazali određene neadekvatnosti (kod RBS i Standard Chartered), dobro je da sada svaka banka ima neophodan plan da gradi svoju otpornost”, naveo je Karni.

Karni se osvrnuo i na Brexit, navodeći da će prilagođavanje novom odnosu svakako uticati na stabilnost, ali je i naveo da je britanski finansijski sistem vrlo dobro podneo sve bure ove godine, poput posledica odluke građana da zemlja izađe iz EU.

Kako je kazao, najveći rizici za stabilnost dolaze iz spoljnog okruženja i tu je izdvojio Kinu, u kojoj je rast zasnovan na zaduživanju. Upozorio je da bi odliv kapitala iz Kine mogao da ubrza ako SAD poveća kamatne stope.

Karni je naveo i da bi evrozona mogla da bude dodatna pretnja finansijskoj stabilnosti Velike Britanije u budućnosti, ukoliko Brexit ugrozi ekonomiju EU.

On je rekao da je pad funte od juna pokazao da strani investitori očekuju da Britanija bude manje otvorena za trgovinu i da raste sporije zbog Brexita.

Izvor: B92/Agencije

Previous Savet bezbednosti UN uveo nove sankcije Severnoj Koreji, ograničen izvoz sirovina
Next Rusija pristala da smanji proizvodnju nafte do 300 hiljada barela dnevno

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Loši zajmovi razlog nenaplativosti kredita u Srbiji

Oko 3,5 milijarde evra kredita nenaplativo je u Srbiji. Građani su redovniji u izmirivanju obaveza, dok najveći problem sa otplatom imaju preduzeća. Kako se problem rešava koji se uglavnom samo nagomilava već deceniju.

Banke i finansije 0 Comments

Ukrajina zabranila novčanice s motivima Krima

Nacionalna banka Ukrajine zabranila je operacije s ruskim novčanicama i kovanicama na kojima su predstavljeni objekti s Krima. 

Kompanije 0 Comments

Wizz air gasi najprometniju liniju sa niškog aerodroma

Mađarska aviokompanija Wizz Air potvrdila je da gasi “najprometniju” avio-liniju od Niša do Malmea, što je izazvalo oštre reakcije dela stručne javnosti i građana.