Od januara do oktobra izvoz Srbije povećan za 10 odsto

Od januara do oktobra izvoz Srbije povećan za 10 odsto

Srbija je od januara do kraja oktobra 2016. izvezla robu u vrednosti 11,07 milijardi evra, za 10,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a uvezla za 14,24 milijarde evra, ili za 5,1 procenat više na godišnjem nivou.

Kako je saopštio Republički zavod za statistiku, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije dostigla je u 10 meseci ove godine 25,31 milijardu evra, što je za 7,2 procenta više nego u istom periodu prošle godine.

Deficit u robnoj razmeni sa svetom iznosio je u posmatranom periodu 3,16 milijardi evra, i manji je za 9,1 odsto u poređenju sa periodom janauar-oktobar 2015.

Pokrivenost uvoza izvozom je porasla sa prošlogodišnjih 74,3 odsto na 77,8 odsto posmatranom desetomesečnom periodu.

Izraženo u dolarima, ukupna spoljnotrgovinska razmena je iznosila 28,25 milijardi dolara, što je takođe rast od 7,2 odsto na godišnjem nivou, pri čemu je izvoz bio vredan 12,36 milijardi (+10,1 odsto), a uvoz 15,89 milijardi dolara (+5,1 odsto).

Foto:www.fibre2fashion.com

Foto:www.fibre2fashion.com

Deficit je u dolarskom iznosu smanjen za 9,3 procenta na 3,53 milijarde dolara.

Samo u oktobru 2016. godine, izvezeno je robe u vrednosti 1,14 milijardi evra, što čini povećanje od 9,2 odsto u odnosu na isti mesec 2015. Uvoz je iznosio 1,49 milijardi evra, i veći je za 0,7 odsto nego u oktobru prošle godine.

Izraženo u američkoj valuti, oktobarski izvoz je bio “težak” 1,26 milijardi dolara, što je rast od 7,6 odsto na godišnjem nivou, dok je uvoz iznosio 1,64 milijarde dolara, i manji je za 0,9 procenata u poređenju sa istim lanjskim mesecom.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Ivica Dačić napustio skup u Varšavi zbog uvreda Envera Hodžaja
Next Opštine zapošljavaju dodatne radnike na poslovima ozakonjenja objekata, plata do 35.000 dinara

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Draghijeva “bazuka” i reakcije tržišta širom Evrope

Evropska centralna banka je danas otkrila paket mera koje će stimulisati ekonomiju evrozone – dodatno kvantitativno popuštanje, podsticaj bankama da daju pozajmice i dodatno sniženje kamatnih stopa.

Najvažnije vesti 0 Comments

NBS: Rejting agencije zadržale stabilne izglede za Srbiju

Rejting agencije Fitch Ratings i Standard & Poor’s ocenile su da je Srbija zadržala stabilne izglede za poboljšаnje kreditnog rejtingа zа dugoročno zаduživаnje u domаćoj i strаnoj vаluti nа nivou

Makroekonomija 0 Comments

Dun & Bradstreet: Stabilan rejting Srbije, poboljšana kreditna klima u zemlji

Rejting agencija Dun & Bradstreet objavila je danas da Srbiju i dalje svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja i stabilnim rejtingom i da je poboljšana kreditna klima u

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply