Deficit budžeta za 2017. godinu iznosiće 30 milijardi dinara

Deficit budžeta za 2017. godinu iznosiće 30 milijardi dinara

Najavljeni budžet zamišljen je kao umereno razvojni ali i štedljiv, čija će raspodela biti drugačija od prošle godine.

„To znači da je za sledeću godinu planirano više sredstava za kapitalne investicije, tj. više novca za izgradnju infrastrukture ili drugih objekata koji su u nadležnosti države. A štedljiv da ćemo imati manji deficit nego prošle godine i da će se država racionalnije ponašati“, kaže urednica magazina Biznis Radojka Nikolić.

Očekivani prihodi u 2017. su 1.091 milijardu dinara. Ukupni rashodi za 2017. godinu projektovani su na 1.121 milijardu dinara, što znači da je deficit budžeta 30 milijardi.

„Imao sam razgovore sa sindikatima, pravosuđe, o nenaplativim kreditima, jer hoću ovo da rešimo, hoću da podignemo ,ali ne možemo dok ne rešimo nenaplative kredite. Ima mnogo problema, mnogo muka, ministri žele više…“, naveo je premijer.

A izdvojili smo i neka od ministarstava. Koliko će novca moći da troše tokom ove, a koliko će moći 2017. godine?

Tako će npr. za policiju otići četiri milijarde dinara više, vojska će dobiti skoro milijardu dinara više, tri milijarde dinara manje dobiće zdravstvo, dok će ministarstvo prosvete dobiti 27 milijardi dinara manje nego prošle, ali kako saznajemo, to je zato što budžet za ovo ministarstvo ne uključuje prihode fakulteta koji su izuzetno visoki.

Foto: beta

Foto: beta

Takođe saznajemo i da će prosvetarima biti isplaćena obećana povećanja plata, za šta će biti izdvojeno nešto više od pet milijardi dinara. Milijarda više predviđena je za kulturu. Ministri ne žele da se oglašavaju o budžetu dok ne bude stigao pred poslanike u skupštini.

Jedan se ipak oglasio i to ministar trgovine, turizma i telekomunikacija

„U odnosu na prošlu godinu imaćemo budžet manji za 11 miliona dinara. Ali mi smo malo ministarstvo i nismo toliki problem, ali biće problem sa većim korisnicima budžeta“, kaže Ljajić.

Pored prosvetara, kojima će plate od naredne godine biti povećane za šest odsto, povišice od pet odsto mogu da očekuju i oni koji rade u bezbednosnom sektoru, a to su zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova, BIA, Ministarstvu odbrane. Na spisku za veće plate su i oni koji rade u pravosuđu (osim sudija i tužilaca). Njima sleduje rast zarada od pet procenata.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Sanacija Fukušime će koštati 200 milijardi dolara
Next Sledeće godine China Mobile započinje testiranje 5G mreža

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Saxo bank: Veliki potencijal Kine zamagljen pogrešnim medijskim informacijama

Kako smo ušli u 2016. godinu, strah od slabog rasta u Kini bio je jedan od glavnih okidača za nestabilnost na finansijskim tržištima.Za kontinuiran pad u ceni nafte delimično je

Makroekonomija 0 Comments

MMF postavio uslove za novo kreditiranje Ukrajine

Međunarodni monetarni fond je saopštio da će pustiti uplatu nove tranše zajma Ukrajini tek kada parlament te zemlje odobri reformu penzionog sistema s kojom se dugo oteže, i usvoji zakon

Makroekonomija 0 Comments

SAD ponovo uvele paket ekonomskih sankcija Iranu

Američka vlada u ponedeljak je ponovo uvela prvi paket sankcija Iranu, koje će uglavnom bili usmerene na bankarski sektor zemlje.

1 Comment

  1. Misa
    November 30, 12:32 Reply
    Niste lepo razumeli. Budzet nije 30 milijardi. Strucnjaci.

Leave a Reply