Beograd: Usvojena Odluka o zakupninama, lokalima u ekstra zoni najam skuplji za 50 odsto

Beograd: Usvojena Odluka o zakupninama, lokalima u ekstra zoni najam skuplji za 50 odsto

Odbornici Skupštine grada Beograda odlučili su da zakupnine poslovnog prostora u 2017. godini budu niže pet odsto, dok će onima koji u roku izmiruju obavezu zakupnina biti umanjena za 10 odsto za naredni mesec.

Gradski parlament usvojio je Odluku o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor kojom se utvrđuju cene zakupa, ujednačavaju cene kvadrata i uvodi jedinstven cenovnik za poslovni prostor, jer je grad preuzeo upravljanje poslovnim zgradama i poslovnim prostorima koji su do sada bili u vlasništvu opština.

“Zakupnine za lokale i magacine koji su razvrstani u ekstra zonu uvećavaju se za 50 odsto, osim za lokale u kojima se obavlja zanatska delatnost, umetničke galerije, kao i za lokale i magacine koji se nalaze u pasažu”, predviđeno je Odlukom.

Kako se navodi, “humanitarnim organizacijama koje pružaju pomoć oboleloj deci i licima sa invaliditetom, udruženjima građana iz oblasti zdravstva, kulture, nauke, sporta i prosvete, socijalne i dečije zaštite, parlamentarnim političkim strankama koji poslovni prostor ne koriste radi sticanja prihoda, zakupnina se umanjuje na 20 odsto od početnog iznosa zakupnine”.

Prema Odluci, poslovni prostor koji se nalazi na uglu dve ulice koje su razvrstane u različite zone, a ima ulaz iz obe ulice razvrstava se u višu zonu.

Kada se u neposrednoj blizini poslovnog prostora izvode radovi na infrastrukturi čiji je investitor grad ili preuzeće čiji je osnivač Beograd zbog kojih je zakupcu znatno otežano ili onemogućeno obavljanje delatnosti, za vreme trajanja radova se iznos zakupnine umanjuje za 90 odsto.

Procena je da će se sprovođenjem odluke sadašnji prihodi koji se ostvaruju davanjem u zakup poslovnog prostora grada Beograda realno uvećati za oko milijardu dinara u 2017. godini.

Kako je istaknuto tokom rasprave u Skupštini grada, dugovi za zakup u pojednim opštinama su viši od dve milijarde dinara, a postoje slučajevi da zakup nije plaćan i po tri godine.

BeogradPorez na imovinu može biti povećan najviše do dva odsto

 Stopa poreza na imovinu naredne godine moći će da bude veća najviše do dva odsto u odnosu na ovogodišnju, odlučila je danas Skupština grada.

Odbornici su usvojili dopunu odluke o visini stope poreza na imovinu i prihvatili amandman gradonačelnika Beograda Siniše Malog da se porez na imovinu može povećati do dva odsto.

Kako je ranije objasnio predsednik parlamenta Nikola Nikodijević prosečnu cenu kvadrata po zonama određuje promet u jednoj godini, i to je osnovica poreza za narednu godinu.

Porez se određuje na osnovu cena ostvarenih u prometu određene vrste nepokretnosti od. 1. januara do 30. septembra. Cene stanova i garaža ove godine, uglavnom su porasle od jedan do pet odsto, pa otuda i povećanje.

Prema rečnima Nikodijevića, tamo gde je cena bila niža i poreska osnovica će biti niža nego ove godine, dok je negde cena kvadrata ove godine bila viša, što će usloviti i povećanje poreza.

Odlukom se, dakle, ograničava da tamo gde je došlo do povećanja cena kvadrata, maksimalno povećanje poreza bude do dva odsto.

“Tamo gde je došlo do smanjenja, biće smanjen porez”, objasnio je Nikodijević i dodao da to ne znači povećanje poreza za sve građane.

Izvor:N1/Tanjug
Previous Članice OPEC-a postigle dogovor o smanjenju proizvodnje, nafta poskupela skoro 8 odsto
Next Avio linija za prevoz srpskih poljoprivrednih proizvoda do Turske

You might also like

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Crna Gora: Cena kvadrata u Budvi pada, u Baru skočila 500 evra

U Crnoj Gori su cene stanova pale za 2,2 % u odnosu na 2015. godinu i u proseku kvadratni metar stana košta 1.057 evra.

Nekretnine 0 Comments

Rusi sve više zainteresovani za nekretnine u Majamiju

Nakon pobede Donalda Trumpa, ruski kupci su proteklih meseci pokazali rastući interes za nekretnine u Miamiju.

Društvo 1Comments

Nelegalna gradnja krivično delo, počinje rušenje bespravno izgrađenih objekata

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović pozvala je sve predsednike opština u Beogradu, ali i u Srbiji, da se postaraju da se Zakon o ozakonjenju dosledno primenjuje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply