Beograd i Priština postigli dogovor o sprovođenju Sporazuma o pravosuđu

Beograd i Priština postigli dogovor o sprovođenju Sporazuma o pravosuđu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da su delegacije Beograda i Prištine večeras u Briselu, uz posredovanje EU, postigle dogovor o sprovođenju Sporazuma o pravosuđu iz 2015. godine, čime je obezbeđena adekvatna pravna zaštita za srpska fizička i pravna lica u pokrajini.

“Nakon višemesečnih diplomatskih napora, naša delegacija je ovim dogovorom uspela da osigura priznanje i izvršenje presuda i odluka sudova Republike Srbije donetih nakon 1999. godine na Kosovu i Metohiji, čime je obezbeđena adekvatna pravna zastita za srpska fizička i pravna lica u pokrajini”, izjavio je Đurić Tanjugu.

Đurić dodaje da je današnji dogovor garantovan kako od privremenih institucija samouprave u Prištini, tako i od strane EU.

On naglašava da je u pitanju značajan dogovor, imajući u vidu pravnu nesigurnost kojoj su Srbi u prethodnom periodu bili izloženi od strane pristinskih privremenih institucija, ali i dosadašnje osporavanje rada srpskih institucija na KiM.

“Dogovoren je i način funkcionisanja i uređenja svih pravosudnih institucija u sredinama sa većinskim srpskim stanovnistvom. Strane su dogovorile kako će biti rešen proces integracije sudija, tužilaca i administrativnog osoblja, a kao datum integracije dogovoren je 10. januar 2017. godine”, objasnio je Đurić u izjavi Tanjugu.

Očekuje se da obe strane sada preduzmu niz koraka kojima bi se omogućilo da se integracija u oblasti pravosuđa dogodi do dogovorenog termina.

Izvor:Tanjug
Previous Rusija pristala da smanji proizvodnju nafte do 300 hiljada barela dnevno
Next Kredit s fiksnom ili s promenljivom kamatom. Koji je povoljniji?

You might also like

Saobraćaj 0 Comments

Akcionarima od Aerodroma “Nikola Tesla” 41,29 dinara po akciji

Aerodrom “Nikola Tesla” Beograd izvršio je isplatu međudividende za 2016. godinu u bruto iznosu od 1.115.807.261,50 dinara, objavljeno je na sajtu Beogradske berze.

Društvo 0 Comments

Rio 2016: Rasprodat nameštaj iz objekata za Olimpijske igre

Gotovo sav nameštaj, dekorativni predmeti i oprema koji se koriste u objektima Olimpijskih igara u Riju, već sada imaju nove vlasnike širom sveta, jer su prodati u nekoliko krugova aukcija,

Nekretnine 0 Comments

Tokom noći srušen nelegalni verski objekat Islamske zajednice u Zemun polju

U Zemun Polju je, tokom noći, srušen nelegalno izgrađeni verski objekat koji je podigla Islamska zajednica.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply