BDP Srbije porastao 2,6 odsto u trećem kvartalu

BDP Srbije porastao 2,6 odsto u trećem kvartalu

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije realno je porastao 2,6 odsto u trećem kvartalu 2016. u odnosu na isti period prošle godine, a tome su najviše doprineli poljoprivredna proizvodnja, građevinarstvo i sektor finansija i osiguranja.

Kako je saopštio Republički zavod za statistiku, BDP je u trećem kvartalu, prema desezoniranim podacima, povećan za 0,3 procenta u poređenju sa prethodnim tromesečjem.

Najveći međugodišnji realni rast bruto dodate vrednosti u trećem kvartalu zabeležen je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva10,9 odsto, u građevinarstvu (8,5), u finansijskoj i delatnostii osiguranja (4,2) i u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja, i usluga smeštaja i ishrane za 3,7 odsto.

Na rashodnoj strani, u posmatranom tromesečju je registrovan realan rast upotrebe bruto domaćeg proizvoda kod svih agregata u odnosu na treći kvartal 2015.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava porasli su 0,5 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 0,3 odsto, za finalnu potrošnju države za 1,2, bruto investicije u osnovne fondove za 6,2, izvoz robe i usluga za 10,5 i uvoz robe i usluga za 5,9 procenata, navodi se u saopštenju.

Izvor:Tanjug
Previous Donald Trump najavio odlazak iz biznisa
Next EIB spreman da podrži privatizaciju beogradskog Aerodroma

You might also like

Da li je cena brent sirove nafte u preuranjenom skoku?

Tržište nafte pogađaju neke slabosti iz prošlosti, ističe u svojoj analizi direktor sektora strategije trgovine berzanskim robama u Saxo Banci Ole Hansen i pita se da li je do toga

Banke i finansije 0 Comments

NBS: Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,5 odsto.

Kompanije 0 Comments

Nenad Gujaničić: Vrlo nizak prinos na kapital bankarskog sektora

Iako je bankarski sektor u Srbiji zabeležio rast tržišnog učešća u 2015 godini, ostvario je nezadovoljavajuć prinos u odnosu na angažovani kapital i aktivu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply