BDP Srbije porastao 2,6 odsto u trećem kvartalu

BDP Srbije porastao 2,6 odsto u trećem kvartalu

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije realno je porastao 2,6 odsto u trećem kvartalu 2016. u odnosu na isti period prošle godine, a tome su najviše doprineli poljoprivredna proizvodnja, građevinarstvo i sektor finansija i osiguranja.

Kako je saopštio Republički zavod za statistiku, BDP je u trećem kvartalu, prema desezoniranim podacima, povećan za 0,3 procenta u poređenju sa prethodnim tromesečjem.

Najveći međugodišnji realni rast bruto dodate vrednosti u trećem kvartalu zabeležen je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva10,9 odsto, u građevinarstvu (8,5), u finansijskoj i delatnostii osiguranja (4,2) i u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja, i usluga smeštaja i ishrane za 3,7 odsto.

Na rashodnoj strani, u posmatranom tromesečju je registrovan realan rast upotrebe bruto domaćeg proizvoda kod svih agregata u odnosu na treći kvartal 2015.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava porasli su 0,5 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 0,3 odsto, za finalnu potrošnju države za 1,2, bruto investicije u osnovne fondove za 6,2, izvoz robe i usluga za 10,5 i uvoz robe i usluga za 5,9 procenata, navodi se u saopštenju.

Izvor:Tanjug
Previous Donald Trump najavio odlazak iz biznisa
Next EIB spreman da podrži privatizaciju beogradskog Aerodroma

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Prošlogodišnja trgovinska razmena Srbije i Portugala iznosila 36,4 miliona evra

Iz Privredne komore Srbije (PKS) rečeno je da je obim privredne saradnje i trgovinske razmene između Srbije i Portugala skroman, a niska vrednost ostvarenog izvoza iz Srbije u tu zemlju

Društvo 0 Comments

Francuska rizičnija za biznis od Somalije

Prema najnovijem izveštaju konsultantske kuće Verisk Maplecroft, građanski nemiri u Francuskoj ugrožavaju poslovanje više nego u bilo kojoj drugoj razvijenoj ekonomiji.

Kompanije 0 Comments

Javna preduzeća do marta dobijaju 700 direktora

Većina opština su raspisale konkurse za izbor direktora javnih preduzeća kojima su osnivači, ili će to učiniti ovih dana, jer je rok do kada sva javna preduzeća, bilo na lokalnom bilo

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply