Tunisu preko milijardu dolara pomoći za oporavak ekonomije

Tunisu preko milijardu dolara pomoći za oporavak ekonomije

Više od milijardu dolara finansijske pomoći Tunisu obećali su zvaničnici Katara i Francuske radi oživljavanja posrnule ekonomije te zemlje.

Katarski šeik Tamim bin Hamad al-Thani je, na dvodnevnoj investicionoj konferenciji pod nazivom “Tunis 2020”, obećao toj zemlji finansijsku pomoć od 1,25 milijardi dolara (1,18 milijardi evra), što će, kako je rekao, pružiti podršku ekonomiji Tunisa i ojačati njen razvojni proces, prenosi agencija France presse.

Francuski premijer Manuel Valls je izjavio da će Francuska razvojna agencija (AFD) investirati najmanje 250 miliona evra svake godine u Tunisu.

“Takođe ćemo realizovati operacije pretvaranja tunižanskog duga u razvojne projekte”, izjavio je Valls, pohvalivši istovremeno izvanrednu tranziciju zemlje posle revolucije 2011. godine.

U Tunisu je, prema podacima Svetske banke, oko 15 odsto radne snage bilo nezaposleno u proleće 2016. godine.

Vlasti u Tunisu se nadaju da će putem ove konferencije, koja je okupila više od 2.000 poslovnih i političkih lidera iz 40 zemalja sveta, privući više milijardi dolara preko potrebnih investicija.

Gotovo šest godina nakon Arapskog proleća, pred Tunisom su brojni izazovi, kao što su visoka nezaposlenost, nizak privredni rast i posrnuli sektor turizma koji je bio pogođen terorističkim napadima.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Svake godine 3.000 studenata u Work and Travel programu
Next Beogradska berza: Državne obveznice podigle promet, Energoprojekt na višegodišnjem maksimumu

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

ECB podigla procene rasta u evrozoni u 2017. na 2,2 odsto

Evropska centralna banka (ECB) podigla je procene rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za evrozonu u ovoj godini, na 2,2 odsto, ističući pozitivan doprinos migranata i žena u jačanju radne snage.

Makroekonomija 0 Comments

John Hardy: Zarada u slučaju teorije investiranja “veća budala”

FX „keri“ trgovanje (carry trade) je tradicionalan metod koji su koristili investitori, u povoljnim okolnostima, barem da zarade novac na valutnim tržištima.

Najvažnije vesti 0 Comments

Christopher Dembik: Bez obzira na sve populizam je uzdrmao ekonomiju u trendu

U periodu od godinu dana, broj zapadnih populističkih vlada se udvostručio. Trenutni talas, koji je nezabeležen još od Drugog svetskog rata, najverovatnije će ojačati 2017. godine povodom opštih izbora u

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply