Nafta u padu, valute zemalja izvoznika pod pritiskom

Nafta u padu, valute zemalja izvoznika pod pritiskom

Rastuće sumnje da će Organizacija zemalja izvoznika nafte (OPEC), kartel koji uključuje neke od najvećih svetskih proizvođača nafte, postići dogovor o smanjenju ili zamrzavanju proizvodnje ovog energenta spustile su cenu nafte na međunarodnim tržištima.

Cena “brent” nafte danas je pala 3,73 odsto, na 46,44 dolara po barelu, dok je barel američke WTI pojeftinio 3,76 odsto na 45,31 dolara.

Foto:www.rte.ie

Foto:www.rte.ie

Članice Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC) sastat će se sutra u Beču kako bi operacionalizirale dogovor iz septembra o smanjenju proizvodnje za oko milion barela dnevno, sa oko 33,82 miliona barela dnevno koliko se proizvodilo u oktobru.

Trenutno glavne članice OPEC-a izgleda još nisu rešile nesuglasice oko pojedinosti sporazuma. To se posebno odnosi na pitanje ko bi trebao smanjiti proizvodnju i koliko.

Indonezijski ministar energetike Ignasius Jonan izjavio je da nije siguran da će OPEC postići dogovor o ograničenju proizvodnje. “Ne znam. Treba sačekati. Danas su osećaji vrlo pomešani”, odgovorio je novinarima na pitanje kakvi su izgledi za postizanje dogovora.

Rusija nije članica OPEC-a i danas je potvrdila da neće prisustvovati bečkom sastanku, napominjući da bi se članice OPEC-a i nezavisni proizvođači mogli sastati u kasnijoj fazi procesa ograničenja ponude na tržištu.

“Velike su šanse da će cene na naftnim tržištima narednih dana snažno oscilirati”, napisali su u zabelešci analitičari Barclaysa.

Članice OPEC-a morat će u sredu intenzivno pregovarati kako bi se dogovor zacementirao, dodaju analitičari Goldman Sachsa.

U Aziji, najvećem tržištu članica OPEC, uvoznici su poslali jasan signal nezadovoljstva eventualnim “veštačkim” smanjenjem proizvodnje čija bi jedina svrha bilo podizanje cena, dodajući da će se u tom slučaju okrenuti proizvođačima izvan OPEC-a.

 

Niža cena nafte stvara pritisak na valute glavnih izvoznika, poput Rusije.  (Rusija je, nakon Saudijske Arabije, drugi najveći svetski izvoznik nafte).

Foto:www.scmp.com

Foto:www.scmp.com

Rublja je danas oslabila 1,1 odsto, na 65,37 rubalja za dolar. Ruska valuta je oslabila i prema evropskoj za 1,04%, na 69,50 rubalja za evro.

Valute drugih velikih proizvođača nafte takođe su izgubile na vrednosti prema američkom dolaru. Kanadski dolar je oslabio 0,26%, norveška kruna 0,22%, meksički peso 0,12%, a brazilski real 0,71 odsto.

Saudijska Arabija ima fiksni kurs svoje valute prema dolaru, pa je rijal stabilan .

Previous Beogradska berza: Državne obveznice podigle promet, Energoprojekt na višegodišnjem maksimumu
Next Laboratorija za kontrolu mleka od naredne godine, cenu mleka određivaće kvalitet

You might also like

Zašto je zlato skočilo posle šokantnog izveštaja o zaposlenosti?

Cena zlata je skočila nakon iznenađujućeg izveštaja o zaposlenosti u SAD koji je objavljen u petak. Najverovatnije predstoji konsolidacija, kaže u ekspertskoj analizi direktor sektora za strategiju trgovanja berzanskim robama

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Najveći nedeljni pad indeksa od dolaska Trampa na vlast

Cene akcija na američkim berzama u ovoj su nedelji zabeležile najveći pad od novembra meseca, kada je Donald Tramp izabran za predsednika SAD.

Svetske berze 0 Comments

Ove dve nordijske valute imaju dobre izglede da nadmaše evro i dolar

Nakon slabog starta u 2017. godini, norveška i švedska valuta će ojačati prema evru i dolaru do kraja godine, pokazala su istraživanja Reuters-a objavljena u četvrtak.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply