Moody’s: Budžetski deficit Srbije u tekućoj godini 2,3 odsto

Moody’s: Budžetski deficit Srbije u tekućoj godini 2,3 odsto

Deficit budžeta opšte države zadržaće se na 2,3% u 2016. godini, usled poboljšane naplate poreza i reformi u javnom sektoru, saopštila je bonitetna kuća Moody’s Investors Service u analizi javnih finansija Srbije.

Podržan ubrzanim rastom BDP-a od 2,7% u 2016, u odnosu na 0,8% prošle godine, pokazatelj duga prema BDP-u će se stabilizovati na oko 75% u 2016, dodaje u saopštenju Moody’s.

Međutim, ova agencija upozorava da pogoršanje stanja budžeta i rast duga u prošlosti i dalje predstavljaju izazove.

„Pozitivni“ izgledi rejtinga Srbije B1 delimično su posledica sistemskih reformi sprovođenih u okviru trogodišnjeg stend-baj aranžmana s MMF-om, koji je doneo snažan privredni rast i značajnu fiskalnu konsolidaciju. Na negativnoj strani stoji visok udeo duga denominovanog u stranoj valuti, što donosi zemlji valutni rizik, dok su na pozitivnoj strani sprovedene reforme u tekućoj godini koje se odnose na smanjenje zaposlenosti u javnom sektoru za više od 16.000 od 2014, napredak u restrukturiranju javnih preduzeća, a sve to bez negativnih efekata na privatnu potrošnju i zaposlenost.

Srbija je ovorila četiri poglavlja u procesu pridruženja EU, ali Moody’s smatra da je, uprkos posvećnosti Vlade, dostizanje članstva u 2020. godini ipak preoptimistično.

Izvor: Wisebroker

Previous Vlada Srbije pripremila oko 9 miliona evra za podsticaj razvoja IT sektora
Next Kina: Oštrije kontrole nad investicijama domaćih kompanija u inostranstvu

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Blokiran izvoz srpske pšenice u Makedoniju

Srbija je prestala da izvozi pšenicu u Makedoniju, jer je Ministarstvo poljoprivrede te države podiglo cenu fitosanitarnih uverenja za 833 odsto, pa je posao postao neisplativ.

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Cene stanova u Beogradu porasle za 6 odsto od početka 2018.

Cene nekretnina u Beogradu tokom prvih šest meseci 2018. su porasle nekih šest procenata u odnosu na isti period lani.

Najvažnije vesti 0 Comments

Mihajlović: Neće biti raskinut ugovor sa Rusijom o kreditu, stali bi radovi

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobaćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je izjavila da je neće biti raskinut ruski kredit od 800 miliona dolara namenjen srpskim železnicama, jer bi to značilo

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply