Sastanak članica OPEC-a i Rusije u Beču, nestabilnost na tržištu nafte

Sastanak članica OPEC-a i Rusije u Beču, nestabilnost na tržištu nafte

Skepticizam u pogledu mogućnosti Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da na današnjem internom sastanku postignu dogovor o ograničavanju proizvodnje tog energenta, povećao je nestabilnost na međunarodnim tržištima nafte.

Trenutno se “brent” naftom trguje po ceni od 47,40 dolara, što je nešto niža cena nego u petak.

U fokusu investitora je današnji sastanak članica OPEC-a sa zemljama proizvođačima koji nisu članovi naftnog kartela, uključujući Rusiju.

Prethodno će članice OPEC-a danas u Beču imati interni sastanak. Kako prenosi Wall Street Journal, Saudijci žele da imaju jasnu situaciju pre sastanka sa Rusijom i drugim proizvođačima.

Saudijska Arabija je u petak najavila da neće prisustvovati današnjem sastanku.

Po mišljenju analitičara, Saudijska Arabija želi da izvrši pritisak na Iran i Irak da zamrznu svoju proizvodnju. Ove dve zemlje se smatraju glavnim preprekama za postizanje dogovora o stabilizaciji tržišta nafte. Iranski ministar za naftu u subotu je izjavio da njegova zemlja još uvek nije spremna i da se nada da će biti izuzeta iz dogovora o zamrzavanju proizvodnje.

Libija je tokom vikenda u potpunosti odbacila učešće u bilo kakvom dogovoru u okviru OPEC-a o smanjenju ili ograničavanju proizvodnje nafte. Libijski zvaničnik Mustafa Sanalla je rekao da je “ekonomska situacija u zemlji suviše krhka i da Libija u doglednoj budućnosti ne može učestvovati u bilo kakvim dogovorima o smanjenju proizvodnje”.

Uprkos svemu, saudijski ministar za energetiku Kalid al-Falih je u nedelju izrazio uverenje da će se globalna tražnja za naftom oporaviti naredne godine i da će se cene stabilizovati, čak i ako OPEC ne sreže proizvodnju.

Izvor:Agencije

 

Previous Britanski tim eksperata preispituje izlazak sa EU tržišta
Next Vlada Srbije sutra raspravlja o predlogu budžeta za 2017. godinu

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Povećana imovina privatnih penzionih fondova

Privatne penzije u Srbiji na kraju 2016. godine uplaćivalo je 183.553 korisnika, što je 9,5 odsto ukupno zaposlenih, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze na najvišim nivoima u poslednjih 10 dana

Na evropskim berzama u sredu ujutro cene dionica dostigle su najviše nivoe u poslednjih 10 dana, zahvaljujući jačanju rudarskog i bankarskog sektora, a podršku tržištima pruža i slabljenje evra.

Zlato pojeftinilo, raste tražnja za industrijskim metalima

Cena zlata u utorak je oslabila nakon što su najnoviji američki ekonomski podaci podstakli uverenje da će Federalne rezerve u decembru povećati kamate.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply