Posao u EU nađe svaki peti nezaposleni

Posao u EU nađe svaki peti nezaposleni

Podaci evropske statističke kancelarije pokazuju da je svaki peti nezaposleni u Evropskoj uniji u drugom tromesečju našao posao, sugerišući da je tempo zapošljavanja ponovo blago ojačao do sredine godine.

U drugom je tromesečju posao našlo 19,5 odsto nezaposlenih na nivou EU iz prethodnog tromesečja, odnosno njih 3,9 miliona, utvrdili su u Evrostatu. Time je tempo zapošljavanja ponovo blago pojačan u odnosu na prethodna tri meseca kada je posao uspelo pronaći 15,4 odsto nezaposlenih odnosno njih tri miliona.

Posao u drugom tromesečju nije uspelo naći 63,2 odsto nezaposlenih iz prva tri ovogodišnja meseca, odnosno njih 12,6 miliona. Njih 17,3 odsto odnosno 3,5 miliona prešlo je u status ekonomski neaktivnog stanovništva.

Sredinom godine zaposleno je u EU bilo ukupno 170,8 miliona građana.

Izveštaj Eurostata temelji se na anketi radne snage EU i ne uključuje Nemačku i Belgiju čijim tromesečnim podacima EUROSTAT nije raspolagao. Pritom napominju kako se očekuje da će podaci za Belgiju biti dostupni od prvog tromesečja iduće godine a podaci za Nemačku od prvog tromesečja 2019. godine

Među zemljama EU najviše je nezaposlenih u drugom tromesečju pronašlo posao u Danskoj, više nego svaki treći odnosno njih 36,9 odsto. Najmanje ih se našlo posao u Grčkoj, samo 8,6 odsto.

Foto:www.fibre2fashion.com

Foto:www.fibre2fashion.com

U Hrvatskoj se u drugom tromesečju zaposlilo 21,6 odsto nezaposlenih, utvrdili su u Eurostatu, najviše u tom razdoblju od kada je EUROSTAT počeo pratiti te podatke u 2011.Poređenja radi, u drugom tromesečju prošle godine posao je našlo 16,3 odsto nezaposlenih.

U Eurostatu ističu kako “odliv iz statusa nezaposlenosti pruža uvid na nivo fleksibilnosti odnosno rigidnosti tržišta rada, posebno kada se poveže s podacima o nezaposlenosti u svakoj zemlji članici”.

Hrvatska je zajedno sa Kiprom i Portugalom navedena kao primer zemlje EU s “relativno visokom nezaposlenošću i snažnim prelazom u status zaposlenosti” dok su Danska, Estonija i Švedska izdvojene su kao primeri zemalja “s relativno niskom nezaposlenošću i snažnim prelazom u status zaposlenosti”

Grčka, Španija i Italija primer su zemalja EU s “relativnom visokom nezaposlenošću i slabim prelazom u status zaposlenosti” a Rumunija, Bugarska i Irska primeri zemalja s “relativno niskom nezaposlenošću i slabim prelazom u status zaposlenosti”, navodi se u izveštaju.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Beogradska berza: Nedeljni pregled
Next Azijske berze: Ulagači na oprezu, nafta i dolar u padu

You might also like

Društvo 0 Comments

Danska uskoro dobija digitalnog ambasador

U intervjuu za jedne danske dnevne novine ministar spoljnih poslova Danske, Anders Samuelsen, najavio je kako će njegova zemlja uskoro dobiti posebnog “digitalnog ambasadora”.

Društvo 0 Comments

Uprava javnih prihoda: 15. avgust je rok za uplatu poreza za treći kvartal

Uprava javnih prihoda Grada Beograda saopštila je danas da je rok za uplatu obaveze za treći kvartal godišnjeg poreza na imovinu za fizička lica, preduzetnike i pravna lica 15. avgust

Društvo 0 Comments

Registarsku tablicu platio 4,3 miliona dolara

Jedan biznismen iz Ujedinjenih Arapskih Emirata platio je bogatstvo da bi na registarskoj tablici imao samo broj “1”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply