Posao u EU nađe svaki peti nezaposleni

Posao u EU nađe svaki peti nezaposleni

Podaci evropske statističke kancelarije pokazuju da je svaki peti nezaposleni u Evropskoj uniji u drugom tromesečju našao posao, sugerišući da je tempo zapošljavanja ponovo blago ojačao do sredine godine.

U drugom je tromesečju posao našlo 19,5 odsto nezaposlenih na nivou EU iz prethodnog tromesečja, odnosno njih 3,9 miliona, utvrdili su u Evrostatu. Time je tempo zapošljavanja ponovo blago pojačan u odnosu na prethodna tri meseca kada je posao uspelo pronaći 15,4 odsto nezaposlenih odnosno njih tri miliona.

Posao u drugom tromesečju nije uspelo naći 63,2 odsto nezaposlenih iz prva tri ovogodišnja meseca, odnosno njih 12,6 miliona. Njih 17,3 odsto odnosno 3,5 miliona prešlo je u status ekonomski neaktivnog stanovništva.

Sredinom godine zaposleno je u EU bilo ukupno 170,8 miliona građana.

Izveštaj Eurostata temelji se na anketi radne snage EU i ne uključuje Nemačku i Belgiju čijim tromesečnim podacima EUROSTAT nije raspolagao. Pritom napominju kako se očekuje da će podaci za Belgiju biti dostupni od prvog tromesečja iduće godine a podaci za Nemačku od prvog tromesečja 2019. godine

Među zemljama EU najviše je nezaposlenih u drugom tromesečju pronašlo posao u Danskoj, više nego svaki treći odnosno njih 36,9 odsto. Najmanje ih se našlo posao u Grčkoj, samo 8,6 odsto.

Foto:www.fibre2fashion.com

Foto:www.fibre2fashion.com

U Hrvatskoj se u drugom tromesečju zaposlilo 21,6 odsto nezaposlenih, utvrdili su u Eurostatu, najviše u tom razdoblju od kada je EUROSTAT počeo pratiti te podatke u 2011.Poređenja radi, u drugom tromesečju prošle godine posao je našlo 16,3 odsto nezaposlenih.

U Eurostatu ističu kako “odliv iz statusa nezaposlenosti pruža uvid na nivo fleksibilnosti odnosno rigidnosti tržišta rada, posebno kada se poveže s podacima o nezaposlenosti u svakoj zemlji članici”.

Hrvatska je zajedno sa Kiprom i Portugalom navedena kao primer zemlje EU s “relativno visokom nezaposlenošću i snažnim prelazom u status zaposlenosti” dok su Danska, Estonija i Švedska izdvojene su kao primeri zemalja “s relativno niskom nezaposlenošću i snažnim prelazom u status zaposlenosti”

Grčka, Španija i Italija primer su zemalja EU s “relativnom visokom nezaposlenošću i slabim prelazom u status zaposlenosti” a Rumunija, Bugarska i Irska primeri zemalja s “relativno niskom nezaposlenošću i slabim prelazom u status zaposlenosti”, navodi se u izveštaju.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Beogradska berza: Nedeljni pregled
Next Azijske berze: Ulagači na oprezu, nafta i dolar u padu

You might also like

Društvo 0 Comments

Goran Knežević: U narednih deset dana konkursi za direktore 37 javnih preduzeća

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je da će u narednih 10 dana biti objavljen prvi konkursi za direktore 37 javnih preduzeća čiji je osnivač Republika Srbija.

Društvo 0 Comments

U 2017. naplaćeno 45,5 milijardi dinara poreskog duga

Poreska uprava Srbije naplatila je u prošloj godini 45,5 milijardi dinara po osnovu redovne i prinudne naplate poreskog duga kod svih poreskih dužnika, odnosno po opomenama i rešenjima o prinudnoj

Najvažnije vesti 0 Comments

Poslodavci poslali Vladi Srbije inicijativu za rasterećenje biznisa

Vladi Srbije je od strane Unije poslodavaca Srbije (UPS) dostavljena inicijativa za finansijsko rasterećenje privrede i popravljanje uslova poslovanja.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply