Izveštaj DRI: Sporna potraživanja Direkcije za robne rezerve procenjena na blizu 11 milijardi dinara

Izveštaj DRI: Sporna potraživanja Direkcije za robne rezerve procenjena na blizu 11 milijardi dinara

Sporna potraživanja Direkcije za robne rezerve procenjena su na 10,92 milijarde dinara, što je oko 63 odsto njenih ukupnih potraživanja , pokazao je izveštaj Državne revizorske institucije (DRI).

U izveštaju DRI o finasijskim izveštajima i pravilnosti poslovanja Direkcije za robne reserve za 2015. se navodi da je naplata tih spornih potraživanja neizvesna, jer Direkciji duguju firme koja su u stečaju, blokadi, likvidirane, kao i preduzeća koja su prestala da postoje.

Dodaje se da DRI uzdržala od davanja mišljenja o finasijskim izveštajima Direkcije, jer nije mogla da prikupi dovoljno odgovarajućih revizorskih dokaza za obezbeđenje osnove za revizorsko mišljenje.

U izveštaju DRI je navedeno da nisu utvrđene stvarne količine imovine koja se popisuje ni brojanjem, ni merenjem, ni procenom, a koje su u poslovnim knjigama evidentirane u vrednosti od 18,35 milijardi dinara.

Dodaje se i da popisna komisija Direkcije uopšte nije popisala imovinu vrednu 17 milijardi dinara, i obaveze u iznosu od 2,36 milijardi dinara , ali i da te komisije nisu vršile popis niti su prisustvovale popisu koji su vršile komisije skladištara, odnosno revizori su utvrdili i da niko nije kontrolisao rad skladišnih komisija na licu mesta i da nisu preduzete potrebne mere radi sprečavanja nastanka materijalne štete na vreme , na robi koja čini robne rezerve.

Za revizore je sporno i to što je popis poveren lokalnim skladištarima, koji su istovremeno i poverioci i dužnici pa su samim tim u sukobu interesa, a to znači da su oni koji duguju Direkciji sami sebe kontrolisali, čime je, kako se navodi ugrožen javni interes.

Direkcija je u svojim poslovnim knjigama evidentirala i nekretnine koje uopšte nisu njene, a državni revizori su ustanovili da je kao korisnik upisano drugo pravno lice.

Nisu evidentirani ni krediti domaćim javnim nefinansijskim institucijama od 492 miliona dinara.

DRI je objavila i izveštaje o reviziji finasijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja Javno komunalnog preduzeća (JKP) Gradska toplana iz Zrenjanina, JKP Direkcije za javni prevoz Grada Niša, privrednog društva Poslovni pregled iz Beograda, kao i javnih preduzeća Zavod za urbanizam iz Niša, Vodovoda iz Rume i Urbanizma iz Novog Sada.

Izvor:Tanjug
Previous Kina za železničko povezivanje megagrada Jing-Jin-Jia ulaže 36 milijardi dolara
Next Oppenheimer predviđa crne dane za Apple i iPhone

You might also like

Društvo 0 Comments

Nacionalni kongres za zdravstvene radnike od 3. do 7. oktobra

Nacionalna asocijacija udruženja zdravstvenih radnika Srbije održaće 11. kongres sa međunarodnim učešćem u Vrnjačkoj Banji u hotelu Zepter od 3. do 7. oktobra 2018. godine, saopštila je Asocijacija.

Najvažnije vesti 0 Comments

Univerzitet u Kembridžu vratio pismene prijemne ispite: Da li biste položili?

Posle skoro 30 godina, Univerzitet u Kembridžu vraća pismene prijemne ispite. Kandidati koji ove godine budu polagali ovaj pismeni tekst odgovaraće na šarenolika pitanja iz raznih oblasti.

Makroekonomija 0 Comments

Udruženje banaka Srbije: Ukupni krediti manji 0,9 odsto u odnosu na decembar

Ukupni krediti privrede, preduzetnika i stanovništva u Srbiji na kraju januara ove godine iznosili su oko 2.156 milijardi dinara, što je 0,9 odsto manje nego na kraju decembra 2016. godine,

2 Comments

  1. zana
    November 28, 14:47 Reply
    Ista prica kao i sa EPS-om, nekoi se dobro nakrao pa sad revizero cesljaju, ostavili su im dosta godina da se svi nakradu koliko je ko mogao pa sad ko bajagi revizori cesljaju, pa gde su bili ti revizori pre 10 godina ili 5, posle ce biti pohapseni neki bivsi koji su pare sklonili i nikom nista. U ovoj drzavi nadrlja obican skroman posten covek a "rukovodecim organima" nikada se nista nije naplatilo.
  2. ???
    February 21, 00:18 Reply
    Sto je bilo biloje. Ali zasto se ne uvede red od danas? Ko? Ne zna se ko je taj. (Stvarno se ne zna)

Leave a Reply