Beogradska berza: Banke dobitnici dana, indeksi ojačali

Beogradska berza: Banke dobitnici dana, indeksi ojačali

Početak sedmice na Beogradskoj berzi doneo je rast vrednosti akcija i solidan promet zahvaljujući državnim obveznicama.

Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 249,3 miliona RSD (2 miliona EUR), dok je indeks Belex15 porastao pola procenta na 692,3 poena.

Najprometnija akcija na tržištu bio je proizvođač štednjaka Milan Blagojević (MBLS) koji je skočio 6,4% na 5.000 RSD uz promet od 4,9 miliona RSD. Akcije ove kompanije su u tekuću godinu ušle sa identičnog nivoa, dok su se tokom jula spuštale i do nivoa od 3.000 RSD.

Od uobičajeno likvidnih akcija, najprometnija akcija je bila Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila promet od 3,5 miliona RSD po prosečnoj ceni od 672 RSD što je 0,9% niže u odnosu na petak. NIS je protekle sedmice bio jedan od najvećih dobitnika na Belexu sa skokom većim od 6 odsto.

Energoprojekt holding (ENHL) se zadržao na 1.400 RSD uz promet od 1,4 miliona RSD, dok je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) blago oslabio na 1.092 RSD uz skromno trgovanje od 0,2 miliona RSD.

Bečejski Sojaprotein (SJPT) je beležio jaku tražnju koja je rezultirala rastom cene od 2% na 619 RSD, ali uz skromnu realizaciju od 0,2 miliona RSD.

Foto:www.prelistavanje.rs

Foto:www.prelistavanje.rs

Najveći doprinos rastu indeksa dala je Komercijalna banka (KMBN) koja je skočila 3,5% na 1.757 RSD, ali uz zanemarljiv promet.

Veliki skok od 10% na 4.400 RSD registrovala je i Jubmes banka (JMBN), takođe uz minorno trgovanje.

Obveznica denominovana u evrima, koja dospeva na naplatu 21. oktobra 2031. godine zabeležila je promet od 1,9 miliona EUR uz prinos od 4,19 odsto.

Izvor: Wisebroker

Previous Pet dama u trci za najuspešniju poslovnu ženu regiona
Next Žene i muškarci u biznisu - kome je teže?

You might also like

Građani Srbije nisu jedini koji imaju više poverenja u evropsku nego u sopstvenu monetu

Građani centralne i jugoistočne Evrope često imaju više poverenja u evropsku nego u sopstvenu monetu i pored lokalne valute, ima važnu ulogu kao platežno sredstvo, proizilazi iz studije Nacionalne banke

Svetske berze 0 Comments

Peti uzastopni pad na azijskim berzama

Na azijskim berzama indeksi su pali i u ponedeljak, peti dan zaredom, zbog strahova ulagača od mogućih trgovinskih ratova ako SAD uvede carine na uvoz čelika i aluminijuma, dok je

Dinar ojačao, danas 122,74 dinara za evro

Vrednost dinara je porasla 0,2 odsto prema evru u odnosu na petak i zvanični srednji kurs iznosi 122,7355 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply