Azijske berze: Ulagači na oprezu, nafta i dolar u padu

Azijske berze: Ulagači na oprezu, nafta i dolar u padu

Na većini azijskih berzi cene akcija su u ponedeljak porasle, no trguje se oprezno zbog oštrog pada cena nafte, a pod pritiskom je i američka valuta.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio na gubitku 0,3 odsto, a za toliko su pale i cene akcija u Australiji.

Berzanski indeksi u Južnoj Koreji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu porasli su između 0,2 i 0,7 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,00 sati bio u plusu 0,5 odsto.

U fokusu ulagača je nastavak pada cena nafte za daljih 2 odsto, nakon što su u petak potonule više od 3,5 odsto.

Posledica je to izjave saudijskog ministra energetike Khalida Al-Faliha u nedelju da veruje da će se ravnoteža između ponude i potražnje postići u 2017. godini čak i ako proizvođači ne postignu dogovor o smanjenju proizvodnje i da bi zbog toga zadržavanje proizvodnje na sadašnjim nivoima bilo opravdano.

To je na tržištu izazvalo strah da se na sastanku OPEC-a 30. novembra neće postići dogovor o preliminarnom planu iz septembra da se proizvodnja članica tog kartela smanji na 32,5 do 33 miliona barela dnevno.

U tom bi slučaju cene nafte mogle pasti ili ostati na sadašnjim nivoma, pa se smanjuje mogućnost rasta inflacije, što je umanjilo strah ulagača od odliva kapitala s tržišta u razvoju.

Naime, od 8. novembra, kada je Donald Trump pobedio na američkim predsedničkim izborima, prinosi na američke obveznice snažno su rasli jer se očekuje da će Trumpove najave o povećanju fiskalne potrošnje, smanjenju poreza i protekcionizmu u trgovinskoj politici podstaći inflaciju.

U tom bi slučaju američka entralna banka morala ubrzati tempo povećanja ključnih kamatnih stopa, a to bi izazvalo odliv kapitala s tržišta u razvoju na razvijena tržišta.

www.currencywatch.co.uk

www.currencywatch.co.uk

S padom cena nafte, taj bi scenario bio dovoden u pitanje, pa je jutros terminski S&P 500 indeks na Wall Streetu oslabio 0,3 odsto, a pali su i prinosi na američke obveznice.

Tako je prinos na 10-godišnje obveznice skliznuo gotovo 5 baznih bodova, na 2,32 odsto, nakon što je prošle nedelje dostigao najviši nivo u 16 meseci od 2,417 odsto.

To je na valutnim tržištima izazvalo pad vrednosti dolara, nakon što je prošle nedelje prema korpi valuta dostigla najviše nivoe u gotovo 14 godina.

Jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, skliznuo 0,8 odsto, na 100,66 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti potonuo više od 1,5 odsto, na 111,50 jena, dok je u petak dostigao 113,90 jena, najviši nivou osam meseci.

Cena evra prema američkoj valuti jutros je skočila 0,9 odsto, na 1,0666 dolara, dok je prošle nedelje skliznula na 1,0518 dolara, najniži nivo od marta prošle godine.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Posao u EU nađe svaki peti nezaposleni
Next Francuski predsednički izbori: Fijon kandidat desnog centra

You might also like

Evro oslabio na skoro 1,10 dolara, turska lira i funta u padu

Evro je u utorak oslabio prema američkom dolaru nakon što je objavljeno da je Indeks poverenja investitora, koji izračunava nemački ekonomski institut ZEW, u julu pao.

Wall Street: Skok Apple-ovih akcija podupro indekse

Na Wall Streetu je u sredu S&P 500 indeks blago porastao, nakon četiri dana pada, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cene akcija Applea jer je taj tehnološki div izvestio

Evropske berze pale, rezultati kompanija slabi

Na evropskim berzama su u utorak ujutro cene akcija blago pale jer su ulagače razočarali slabi poslovni rezultati nekoliko kompanija i banaka.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply