Mediji: Referendum u Italiji bi mogao da ugrozi evrozonu

Mediji: Referendum u Italiji bi mogao da ugrozi evrozonu

Evropski lideri su ujedinjeni u želji da italijanskom premijeru Mateu Renciju uspe ustavni referendum zakazan za 4. decembar, ali bi upravo taj uspeh mogao da otvori put pobedi populističkog “Pokreta pet zvezdica” komičara i aktiviste Bepea Grila na izborima 2018, koja bi mogla da ugrozi evrozonu.

“Lideri EU bi trebalo da paze kakve želje imaju”, piše u članku politico.eu pod nazivom “Mateo Renci možda ide ka Pirovoj pobedi”.

Navodi se da je “sa Bregzitom, novoizabranim predsednikom SAD Donaldom Trampom, okuraženom Rusijom, predstojećim izborima u Francuskoj i Nemačkoj i izazovom koji političkog populizma lista toga čime se sve treba baviti dovoljno duga i bez dodatne krize u Rimu”.

“Ako Renci uspe 4. decembra, Italijom će upravljati sistem koji daje veću, a ne manju, šansu ‘Pokretu pet zvezdica’ da osvoji vlast 2018. Isto kao što Bregzit predstavlja suštinsku pretnju po EU, pobeda ‘Pokretu pet zvezdica’ mogla bi da ugrozi evrozonu”, ocenjuje politico.eu.

Objašnjava se da će “‘Da’ na Rencijevom ustavnom referendumu, osmišljenom da obuzda moć italijanskog Senata, omogućiti stupanje na snagu reforme izbornog sistema u Italiji koja je urađena ranije ove godine”.

“Tim promenama je uvedena druga runda na izborima koja garantuje pobedniku apsolutnu većinu u parlamentu i samim tim i jednopartijsku vladu. Ovaj novi sistem, poznat kao ‘Italikum’, možda zvuči sjajno u teoriji kadfa se ima u vidu istorija disfunkcionalne politike u Italiji. U praksi, mogao bi da se pokaže kao problem”, stoji u tekstu.

Navodi se da je “‘Pokret pet zvezdica’ trenutno u anketama iza Rencijeve vladajuće Demokratske partije”.

“Ali, ima značajnu prednost kada se anketa odnosi na drugi krug izbora. Ovo bi trebalo da bude razlog za alarm. Ne samo da su članovi ‘Pokreta pet zvezdica’ veoma neiskusni, već su i ideološki populisti”, navodi se u tekstu.

Navodi se da bi “pošto je (Italija) treća po veličini privreda u evrozoni i država osnivač EU, rešenje po ugledu na ono u slučaju Grčke koje su nametnuli Nemačka i drugi kreditori bilo nezamislivo”.

“Alternativa bi bila katastrofa. Ili bi “Pokret pet zvezdica” bio prisiljen da izvede totalni zaokret po ugledu na (grčku vladajuću stranku) Sirizu i prihvati obaveze koje nalaže članstvo u evrozoni ili bi vlada verovatno pala. Ali, pre nego što bi se jedno ili drugo desilo, velika šteta bi bila načinjena Italiji i evrozona bi bila opasno oslabljena”, piše politico.eu.

Izvor:Tanjug
Previous Strategija turizma u Srbiji: Do 2025. povećati broj noćenja na 14,8 miliona
Next Lavrov dolazi u Beograd polovinom decembra

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Sjedinjene Države razmatraju ukidanje embarga na oružje Vijetnamu, Kina nezadovoljna

Barack Obama razmišlja o mogućnosti ukidanja tri decenije starog američkog embarga na prodaju oružja Vijetnamu, i da li odgovoriti na pozive za bližim vojnim vezama sa Hanojem, iako loša situacija na

Geopolitika 0 Comments

Sjedinjene Države ukinule zabranu prodaje oružja Vijetnamu, Kina oprezna

Sjedinjene Američke Države su u potpunosti ukinule zabranu prodaje oružja Vijetnamu, objavio je danas američki predsednik Barack Obama tokom zvanične posete Hanoju, označivši tako kraj višedecenijskog embarga SAD prema svom

Geopolitika 0 Comments

Jermenija i Azerbejdžan potvrdile dogovor o primirju u regionu Nargono-Karabah

Predsednici Jermenije i Azerbejdžana, Serž Sargsjan i Ilham Alijev razgovarali su sinoć u Beču o konfliktnom regionu Nargono-Karabah. Sastanku su prisustvovali šefovi diplomatija Ruske Federacije Sergej Lavrov, SAD John Kerry, kao

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply