Vlasnik Juvitane: Kažite mi gde ima voća za zdravu dečiju hranu

Vlasnik Juvitane: Kažite mi gde ima voća za zdravu dečiju hranu

Kompanija “Swislion” Takovo proteklih se dana našla na udaru javnosti zbog nalaza Ministarstva zdravlja da su u njihovoj hrani za decu pronađene nedozvoljene količine pesticida.

Povodom toga danas se u dnevnom listu “Politika” oglasio vlasnik kompanije Rodoljub Drašković, koji kaže da će ugasiti asortiman kašica i sokova koji se proizvodi od voća iz Srbije, sve dok mu Ministarstvo poljoprivrede ne da garanciju da je u Srbiji moguće obezbediti zdravstveno ispravnu sirovinu za proizvodnju dečje hrane.

Na konstataciju novinara Ivane Albunović da i svetske kompanije imaju propuste pa ne prekidaju tek tako proizvodnju, Drašković kaže da u Srbiji ne postoji organizovana državna kontrola uvoza i upotrebe pesticida. Po njegovim rečima, zemljište je kontaminirano. “Neka mi Ministarstvo poljoprivrede preporuči proizvođače od kojih se može kupiti zdravstveno ispravno voće za proizvodnju dečje hrane” poziva Drašković nadležne institucije.

Foto: fruit.rs

Foto: fruit.rs

On tvrdi da ima dokaze da naše voće ne ispunjava standarde zdravstvene ispravnosti za proizvodnju dečje hrane

“Dali smo na analizu uzorke voća sa tržišta u jednu akreditovanu laboratoriju. Uzeli smo ponude dobavljača i poslali uzorke jabuke, kruške, brusnice, višnje, šljive, kajsije… Dobili smo rezultat koji pokazuje da nijedan uzorak ne ispunjava standarde zdravstvene ispravnosti za proizvodnju dečje hrane, iako smo od proizvođača imali nalaze i sertifikate da je voće zdravstveno ispravno za proizvodnju dečje hrane”, pojašnjava Drašković.

Na pitanje novinara kako objašnjava činjenicu da se velike količine voća iz Srbije izvoze u Evropsku uniju, te da bi to bilo nemoguće da je situacija sa srpskim voćem tako katastrofalna, vlasnik kompanije “Swislion” navodi da konzumno voće ima liberalnije standarde po kojima je dozvoljeno 80 puta veće prisustvo ostataka pesticida u odnosu na standarde dečje hrane.

Drašković ne spori da su u „Juvitaninim” kašicama i sokovima pronađene, u manjem obimu, nedozvoljene količine pesticida, pri tom naglašavajući da su od proizvođača imali nalaze i sertifikate da je voće zdravstveno ispravno za proizvodnju dečje hrane, a sve analize koje su radile akreditovane laboratorije pokazale da su finalni proizvodi bili ispravni.

Proizvodnja dečije hrane u Inđiji je obustavljena a radnici su, trenutno, na plaćenom odsustvu. Po rečima vlasnika „Juvitana” u Inđiji neće biti zatvorena. U njoj se planira novi program dečje hrane od mesa i povrća, koje se ne tretira agrohemijskim sredstvima.

swisslion-takovoProizvodnja dečije hrane se prebaciva u novu fabriku u Trebinju čija se izgradnja upravo završava. “Tamo ćemo proizvoditi i dečje kašice od organskih sirovina koje ćemo nabavljati sa naših plantaža u Makedoniji, gde smo poslednjih godina investirali u zasade organski uzgajanog voća. Sledeće godine imaćemo dovoljne količine sirovine za proizvodnju organske dečje hrane”, kaže Drašković.

Drašković ne želi da govori o tome da li je, i ko, namestio aferu. “Ne želim o tome da govorim. Znam i javnost to zna, a Vi me pitate ko. Postavljeno zakonodavstvo u Srbiji u oblasti dečje hrane je tako smišljeno da bi moglo selektivno da se primenjuje na domaće proizvođače, koje treba uništiti da bi se ojačale pozicije uvoznika ili stvorio prostor za novog proizvođača dečje hrane”.

Na konstataciju novinara da je Ministarstvo zdravlja objavilo da su kontrolisani svi proizvođači i uvoznici dečje hrane i da je samo „Juvitana” imala problem sa pesticidima, Drašković poručuje: “Neka nam Ministarstvo zdravlja predstavi izveštaje o analizi slovenačkih, hrvatskih, evropskih proizvođača i dobavljača, čiji su još proizvodi proveravani na proširenu listu pesticida (66 vrsta). Konkurenciju do sada nismo imali. Zauzimali smo oko 80 odsto tržišta u regionu, kada je reč o dečjoj hrani, i jedino u Srbiji imamo problem”.

Izvor:Politika

Previous Cink na najvišem nivou od 2008. godine, stručnjaci prognoziraju deficit na tržištu
Next Jagodina oslobodila poljoprivrednike plaćanja poreza na šume i oranice

You might also like

Društvo 1Comments

Nagradna igra u borbi protiv sive ekonomije: Fiskalnim računom do putovanja, bele tehnike, automobila…

Vlada Srbije namerava da se i lutrijom bori protiv sive ekonomije. Građani koji skupe određen broj fiskalnih računa uskoro će moći da učestvuju u nagradnoj igri.

Politika 0 Comments

Vučić sa ambasadorima: Vitalni interesi Srbije su stabilnost i mir

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su vitalni interesi srpskog naroda i građana Srbije stabilnost i mir, i da zbog toga Srbija neće odgovarati na kontinuirane provokacije

Društvo 0 Comments

Od 1. jula PDV na bebi opremu biće automatski vraćen

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će se od 1. jula PDV na bebi opremu automatski vraćati svim roditeljima uz roditeljski dodatak. 

1 Comment

  1. Аца
    November 26, 22:29 Reply
    Ретко безобразан тип. Он мора да брине о томе, прошао је Комунизам где је власт бринула о томе. А кад је узимао профит, није звао Министарство пољопривреде да ,у даје паре.

Leave a Reply