Umro Fidel Kastro

Umro Fidel Kastro

Bivši kubanski predsednik Fidel Kastro, revolucionarni vođa koji je izgradio komunističku državu na pragu SAD i 50 godina prkosio američkim naporima u cilju njegovog svrgavanja, preminuo je u petak uveče u 90. godini, javila je danas kubanska televizija, prenose agencije.

Predsednik Kube Raul Kastro saopštio je nešto posle ponoći drhvatim glasom na nacionalnoj televiziji da je njegov stariji brat preminuo u petak u 22.29 sati, a saopštenje je završio uzvikujući revolucionarni slogan: “Ka pobedi, uvek!”.

Raul Kastro, koji je preuzeo vlast nakon što je njegov stariji brat Fidel hospitalizovan 2006, rekao je da će ostaci revolucionalnog lidera biti kremirani u subotu rano ujutro, “u skladu sa njegovom željom”.

Jedna od vodećih svetskih figura u drugoj polovini 20. veka, Fidel Kastro je imao izuzetno veliki uticaj s obzirom na veličinu njegove male karipske ostrvske zemlje, zaključuje AFP.

Kako navodi “The Guardian” potvrda njegove smrti bez dileme će izazvati slavlje u Majamiju na Floridi gde je brojna kubanska zajednica u egzilu, i žalost među brojnim levičarima širom sveta. Za mnoge Kubance koji su odrasli na ostrvu u njegovoj senci, simultano ga poštujući i neodobravajući, biće to trenutak duboke ambivalencije.

Jedna stvar o kojoj se svi mogu saglasiti je da je reč o izuzetnoj figuri koja je ostavila svoj trag u istoriji.

Fidel Kastro — kubanski revolucionar i političar rodio se 13. avgusta 1926. godine. Od decembra 1976. godine, u narednih 30 godina bio je predsednik Državnog saveta i Saveta ministara Kube, kao i glavni komandant Revolucionarnih oružanih snaga i predsednik Saveta za nacionalnu odbranu zemlje.

Izvor:Agencije

Previous Trend u Danskoj: Smeštaj za studente u recikliranim brodskim kontejnerima
Next Mihajlović: Od 1,5 miliona nelegalnih objekata ozakonjeno 40.000, opštine da zaposle više ljudi

You might also like

Politika 0 Comments

Vučić i indijski premijer Modi razgovarali o saradnji i trgovinskoj razmeni dve zemlje

Premijer Aleksandar Vučić sastao se danas u Gandinagaru sa predsednikom Vlade Indije Narendrom Modijem, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, jačanju ekonomske saradnje i trgovinske razmene, saopšteno je iz

Politika 0 Comments

Kineska propagandna reklama 120 puta dnevno u centru Njujorka

Kineska propagandna reklama pušta se 120 puta dnevno na ogromnom elektronskom bilbordu na Times Square-u u centru Njujorka.

Društvo 0 Comments

Potvrđen konsenzus svih članica EU o otvaranju novih poglavlja sa Srbijom

Zvanično je potvrđeno da je EU postigla konsenzus oko otvaranja novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom, pošto nijedna od 28 zemalja članica EU nije uložila primedbu na nacrt teksta o

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply