Mihajlović: Od 1,5 miliona nelegalnih objekata ozakonjeno 40.000, opštine da zaposle više ljudi

Mihajlović: Od 1,5 miliona nelegalnih objekata ozakonjeno 40.000, opštine da zaposle više ljudi

Rok koje lokalne samouprave imaju da popišu nelegalne objekte na svojoj teritoriji završava se ove sedmice, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavljujući da će gradovima i opštinama biti dozvoljeno da privremeno povećaju broj zaposlenih da bi se ubrzao proces ozakonjenja.

Mihajlović je rekla Tanjugu da će se zato od lokalnih samouprava tražiti rezultat i da će im biti propisane kvote koliko predmeta moraju da završe.

“Čekamo da dobijemo preciznu informaciju koliko je tačno popisano nelegalnih objekata. Skoro 40.000 objekata je do sada ozakonjeno, što je vrlo malo u odnosu na broj objekata koji su izgrađeni na nelegalan način”, rekla je Mihajlović.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko milion i po nelegalnih objekata.

“Planiramo da u svakoj opštini vidimo njihovu potrebu za brojem ljudi i da im na ograničeno vreme omogućimo da zaposle ljude, a sa druge strane da im damo jasne kvote koliko predmeta o ozakonjenju moraju da završe”, navela je Mihajlović.

Govoreći o roku za popis nelegalnih objekata, koji ističe ove sedmice, Mihajlović je kazala da to ministarstvo, ipak, neće praviti problem opštinama i gradovima ukoliko bude kašnjenja od oko sedam do 10 dana.

“Hteli smo da vidimo koji su to delovi gde je najteže popisati objekte i stigli su podaci o tome. Postoje određeni delovi Srbije odnosno opštine za koje smatramo da im treba dati neku drugu vrstu podrške”, navela je Mihajlović.

Ministarka ističe da te lokalne samouprave imaju problem u broju zaposlenih pošto treba da obrade na hiljade predmeta, ali i da je u interesu države da što pre završi ozakonjenje objekata, kako ne bi trajalo u narednih 10 godina.

Ona je rekla da se to mora ubrzati iako Zakon o ozakonjenju objekata nema previđen rok.

“Napravili smo presek stanja i kao država i ministarstvo daćemo im na određeno vreme da zaposle ljude, ali ćemo od njih tražiti rezultat, zato što je ovaj zakon donet zbog građana, a ne zbog lokalnih samouprava”, naglasila je Mihajlović.

Ona je u izjavi Tanjugu podsetila da je Zakon o zakonjenju “leks specijalis” koji je donet kako bi se pomoglo građanima da dobiju papire da su vlasnici svojih kuća.

Mihajlović je navela da su prioritet porodične kuće kako bi se pomoglo porodicama da reše stambeno pitanje.

“Tu će biti još nekih stvari koje moraju da se urade u opštinama, a mi ćemo kao ministarstvo propisivanjem kvota pokušati da ubrzamo ozakonjenje”, dodala je Mihajlović.

Izvor:Tanjug
Previous Umro Fidel Kastro
Next Produktna berza: Cena pšenice porasla skoro 6 odsto, soja na novom ovosezonskom maksimumu

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Najveći fond na svetu se povlači iz više kompanija, uglavnom iz onih koje su vezane za ugalj

Norveški suvereni fond, najveći državni fond na svetu, zabranio je investiranje u još deset firmi vezanih za ugalj, uglavnom američkih i azijskih, saopštila je danas Banka Norveške.

Društvo 0 Comments

Pariz: Eksplodirala pismo-bomba u kancelariji MMF-a

Jedna osoba lakše povređena u eksploziji do koje je došlo u kancelariji Međunarodnog monetarnog fonda u Parizu.

Karijera 0 Comments

Država deli sredstva za programe prekvalifikacija i dokvalifikacija žena u IT

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija uputilo je javni poziv zainteresovanim udruženjima, zadužbinama i fondacijama, koji imaju status nevladinih organizacija, da podnesu predloge programa za sufinansiranje iz sredstava opredeljenih iz budžeta

1 Comment

  1. Baneks
    November 26, 23:11 Reply
    Poštovana Ministarka, U Kragujecu, Republički građevinski inspektor dobio je 3.000 predmeta koje mora da poništi jer u tim rešenjima ne piše "U skladu sa satelitskim snimkom". Za dva meseca gospođa je uradila 15. To znači da će poslednji predmet uraditi negde oko 2027-me godine i kasnije (nisam računao godišnji odmor, slobodne dane i bolovanje). Od tih 3.000 ima bar 500 gde su građani predlai KOMPLETNU dokumentaciju i sve sada stoji. Ja sam do sada dao oko 1.600 Eura za RGZ i za Elebarat izvedenog stanja i ne znam u kojoj deceniji će se to završiti. A sve sam počeo još u februaru i sve papire predao u maju. I sve stoji zbog greške državnih organa. I ko Vas shvata kao vrednu ženu, vrednog čoveka, kada nešto ovako doživi i vidi, promeni mišljenje. Upustite se malo u lokal i pogledajte kako Vas oni ignorišu i gledaju da na svaki način uspore ozakonjenje. Da li svojim neradom, ne znanjem ili čistom opstrukcijom, ne znam.

Leave a Reply