Srbija: Za poljoprivrednike više novca iz budžeta

Srbija: Za poljoprivrednike više novca iz budžeta

Kako bi spremno dočekali otvaranje tržišne utakmice sa EU, Srbija će u okviru agrarnog budžeta za 2017. godinu povećati subvencije za nabavku opreme i mehanizacije za dve milijarde dinara.

“Akcenat u budžetu za narednu godinu biće na merama koje će povećati konkurentnost domaćih proizvođača”,  rekao je Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, gostujući u emisiji “Oko” na RTS-u

“Narednih dana završićemo poslove oko budžeta i načelno možemo da kažemo da će subvencije za nabavku opreme, mehanizacije i skladišnog prostora biti veće za dve milijarde kako bi spemno dočekali otvaranje tržišne utakmice sa EU”, kazao je Nedimović.

Ministar je dodao da će do 15. decembra biti isplaćene sve subvencije koje se tiču stočarstva.

Najavio je i da će procedure biti uređene na drugačiji način kako bi poljoprivrednici znali da li mogu računati na povraćaj sredstava.

“Trudićemo se da pomognemo sektor investicija i da utvrdimo šta je isplativo i za proizvođača i za državu”, rekao je Nedimović.

Ministar je dodao da se “intenzivno” radi na projektu “Tenis” jer Srbija nema dovoljno prasadi.

“Nemamo farme koje ih proizvode već moramo da ih uvozimo. Razvoj kooperative nama je neophodan, zato mora da dođe prerađivačka industrija koja će sve to da sublimira”, ukazao je Nedimović.

Projekat “Tenis” započet je u decembru 2014. i prema potpisanom memorandumu o razumevanju, ta kompanija je zainteresovana za izgradnju 20 farmi u Srbiji. Prema tom dokumentu, svaka farma bi imala 2.500 krmača i godišnje bi isporučivala 65.000 tovljenika.

Izvor:RTS
Previous Privatni penzioni fondovi u Srbiji: Strah od prevare i niski životni standard glavne prepreke
Next Lenovo razmatra kupovinu Samsung PC poslovanja

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

U petak novi tender za Galeniku

Država je odlučila da raspiše novi tender za prodaju Galenike, a predsednik sindikata Nezavisnost u Galenici Zoran Pantelić očekuje da će se to dogoditi sutra.

Makroekonomija 0 Comments

Vlada Srbije usvojila predlog budžeta za 2018.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o budžetu za 2018. godinu kojim su planirani prihodi u iznosu od 1.178 milijardi dinara, a rashodi 1.207 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Najvažnije vesti 0 Comments

Prošlogodišnji gubitak Credit Suissea 2,4 milijarde franaka

Banka Credit Suisse u 2016. je zabeležila neto gubitak od 2,44 milijarde švajcarskih franaka, čime je nastavljen pritisak na izvršnog direktora Tidjanea Thiama da napravi preokret u poslovanju te druge

1 Comment

  1. misko
    November 25, 13:26 Reply
    Vrlo brzo ce se pokazati kako su prosli nasi proizvodjaci svinja u nelojalnoj konkurenciji sa Tenisom kojem drzava daje na hiljade hektara zemlje. Nece tu biti kooperativne tu je borba za trziste a nasi proizvodjaci sa tajkunom iz Nemacke kojeg jos i drzava subvencionise nemaju sanse. A sto se tice subvencije za poljo - mehanizciju to se vec zna ko ce dobiti. Ovima malim paorima nista ne preostaje nego da se sele za Beograd i tu potraze svoju srecu, da potraze posao ili da se prijave na biro i socijalu.

Leave a Reply