Saudijska Arabija otkazala učešće na sastanku OPEC-a i ostalih proizvođača, cena nafte pada

Saudijska Arabija otkazala učešće na sastanku OPEC-a i ostalih proizvođača, cena nafte pada

Saudijska Arabija je obavestila danas naftni kartel da neće prisustvovati pregovorima sa nečlanicama OPEC-a u Beču, zakazanim za ponedeljak, saopštili su danas izvori iz OPEC-a.

Sastanak je planiran s ciljem da se razgovara o doprinosu nečlanica OPEC-a sporazumu o limitiranju proizvodnje nafte.

Zvaničnici OPEC-a kažu da “unutar kartela još nije postignut dogovor kako da se sprovede planirano ograničenje proizvodnje. Zbog toga će se grupa još jednom sastati u pokušaju da reši međusobne razlike, posebno pitanje da li su Iran i Irak spremni da smanje proizvodnju.

Ministri Organizacije zemalja-izvoznika nafte (OPEC) će se sastati u sredu, 30. novembra, kako bi se dogovorili o smanjenju proizvodnje. Odbijanje bilo kojeg člana da učestvuje na sastanku, uništilo bi sporazum kojem je cilj da spreči prekomernu snabdevenost tržišta i poveća cenu.

Spekulacije da OPEC naredne nedelje neće postići dogovor spustile su u popodnevnim satima cenu brent nafte na 47,80 dolara po barelu, što je 2,43 odsto niža cena u odnosu na prethodno trgovanje.

Izvor:Agencije
Previous Beogradska berza: BELEX na najvišem nivou u 17 meseci, NIS rekordan
Next Nemačka razmatra povlačenje trupa iz baze u Turskoj

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Cene nafte u padu drugu nedelju uzastopno, rast proizvodnje u SAD-u

Na svetskim tržištima cene nafte su prošle nedelje pale, drugu nedelju uzastopno, jer bi povećana proizvodnja u SAD-u mogla narušiti nastojanja OPEC-a i drugih najvećih svetskih proizvođača usmerena na uravnoteženje ponude i

Dinar stabilan, kurs 122,94 dinara za evro

Vrednost dinara prema neznatno je promenjena u odnosu na juče i zvanični srednji kurs za petak iznosi 122,9396 dinara za evro.

Politika 0 Comments

Hrvatska osnovala komisiju za praćenje pristupnih pregovora Srbije sa EU

Vlada Hrvatske osnovala je u utorak Komisiju za praćenje primene prelaznih merila u poglavljima 23 i 24 iz pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom, saopšteno je iz Banskih dvora.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply