Saudijska Arabija otkazala učešće na sastanku OPEC-a i ostalih proizvođača, cena nafte pada

Saudijska Arabija otkazala učešće na sastanku OPEC-a i ostalih proizvođača, cena nafte pada

Saudijska Arabija je obavestila danas naftni kartel da neće prisustvovati pregovorima sa nečlanicama OPEC-a u Beču, zakazanim za ponedeljak, saopštili su danas izvori iz OPEC-a.

Sastanak je planiran s ciljem da se razgovara o doprinosu nečlanica OPEC-a sporazumu o limitiranju proizvodnje nafte.

Zvaničnici OPEC-a kažu da “unutar kartela još nije postignut dogovor kako da se sprovede planirano ograničenje proizvodnje. Zbog toga će se grupa još jednom sastati u pokušaju da reši međusobne razlike, posebno pitanje da li su Iran i Irak spremni da smanje proizvodnju.

Ministri Organizacije zemalja-izvoznika nafte (OPEC) će se sastati u sredu, 30. novembra, kako bi se dogovorili o smanjenju proizvodnje. Odbijanje bilo kojeg člana da učestvuje na sastanku, uništilo bi sporazum kojem je cilj da spreči prekomernu snabdevenost tržišta i poveća cenu.

Spekulacije da OPEC naredne nedelje neće postići dogovor spustile su u popodnevnim satima cenu brent nafte na 47,80 dolara po barelu, što je 2,43 odsto niža cena u odnosu na prethodno trgovanje.

Izvor:Agencije
Previous Beogradska berza: BELEX na najvišem nivou u 17 meseci, NIS rekordan
Next Nemačka razmatra povlačenje trupa iz baze u Turskoj

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Rasim Ljajić: Avionska linija Peking-Prag-Beograd od 15. septembra

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je planirano da od 15. septembra počnu letovi na liniji Peking-Prag-Beograd, a da naredne godine bude uvedena direktna aviolinija.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Cene akcija na stabilnom nivou

Na evropskim berzama u sredu ujutro cene akcija su stabilne, nakon četiri dana pada, a u fokusu ulagača su poslovni rezultati kompanija.

Najvažnije vesti 0 Comments

Kako da profitirate od aktuelnog rasta tržišta zlata?

Nakon pet godina tržišta medveda, zlato i zlatni rudnici su u fazi promene. Cene su u prvoj polovini 2016. skakale kao davne 1980. godine. Da li će se smiriti ili će

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply