Preduzetnice teže do posla

Preduzetnice teže do posla

Iako obrazovanije, žene u Srbiji teže dolaze do posla, uglavom su manje plaćene i teže napreduju, takođe se dosta ređe odlučuju na pokretanje sopstvenog posla od muškaraca.

Dragana Đermanović iz Novog Sada, dobitnica ovogodišnjeg priznanja Cvet uspeha za ženu zmaja, jedina je Srpkinja koja se prema prestižnom nemačkom časopisu našla u top 100 startap preduzetnica u Evropi vlasnica firme koja zapošljava 18 radnika predavač, supruga i majka. Pre devet godina napustila je posao u banci i krenula da pravi sopstveni brend.

“Ja sam znala, to je bila neka 2008-2009, da ideje koje imam, da znanje koje stičem, da vreme koje dolazi zahteva novu oblast u komunikacijskoj industriji, ljude koji razumeju druge ljude, brenodve, izazove sa kojima se suočavamo i da će internet igrati jako bitnu ulogu”, kaže ona.

Iako u Srbiji o uspešnim preduzetnicama još uvek govorimo kao o retkim primerima, naša sagovornica očekuje da će se za pola decenije ta situacija sigurno promeniti. Kaže da, kada je sopstveni posao u pitanju, ženama nedostaje malo odlučnosti.

“Možda je odgovor u nama. Možda bi kao žene trebalo da budemo hrabrije, više da rizikujemo i da se osmelimo pa možda malo i da popitamo te naše muške kolege kako to rade i sa tom promenom mišljenja mislim da bismo videli mnogo više žena u preduzetništvu, a samim tim bi i preduzetništvo bilo daleko izazovnije i ineteresantnije mesto”, objašnava ona.

I mlada ekonomistkinja Jovana Lea Simić, koje je razvila brend Litlle blue pot, svoju ljubav pretočila je u biznis. Posao menadžera u velikoj svetskoj firmi napustila je i patentirala džemove sa začinskim bijem, za koje je sama razvila recepte. Izvozi ih u Ameriku.

Receptura i sama ideja o brendu je bila od starta nešto što sam znala da će biti zanimljivo, da će dobro predstavljati srbiju i slično. Za sada sam sama u firmi, imam samo sebe kao zaposlenog, ali sarađujem sa dosta različitih pravnih lica koji su specijalizovani za to u čemu su najbolji. Tako da imam uslužnu proizvodnju koja proizvodi po mojoj recepturi, ja sarađujem sa njihovim timom tehnologa, imam svoje distributere, imam svoje dizajnere, ističe ona.

Naizgled različiti poslovi i ideje zapravo imaju mnogo više sličnosti. Zajedničko su im hrabrost, upornost, želja i rad. Ove dve mlade i uspešne preduzetnice, uspele su da u Srbiji pre 30e naprave svoje kompanije, rade i žive od onoga što vole, mimo svih izgovora na račun zemlje, situacije i čuvenog: sačekaću neko bolje vreme.

Izvor: GdeInvestirati/RTV
Previous Kompanija Oracle preuzela Dyn u cilju jačanja "cloud" sistema
Next Evropske berze pod blagim pritiskom

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Na šta obratiti pažnju prilikom pokretanja privatnog biznisa

Izbor lokacije može uticati na uspeh ili neuspeh vašeg početnog biznisa. Ako imate problem sa pronalaženjem odgovarajućeg prostora, rešenje za to postoji. Postoje agencije koje se bave isključivo biranjem najboljeg

Preduzetništvo 0 Comments

Murad Al-Katib – Svetski preduzetnik za 2017. godinu

Murad Al-Katib, predsednik i CEO kompanije AGT Food&Ingredients Inc. proglašen je EY Svetskim preduzetnikom za 2017. godinu.

Preduzetništvo 0 Comments

Napravili biznis od džeparca

Biciklima i pozajmljenim automobilom dvojica mladih preduzetnika iz Kragujevca raznose namirnice, poštu…

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply