Nemanja Stevanović: Izvoz IT mogao bi da nam bude 1 milijardi evra do 2020.

Nemanja Stevanović: Izvoz IT mogao bi da nam bude 1 milijardi evra do 2020.

Savetnik za ekonomiju i investicije premijera Srbije Nemanja Stevanović izjavio je da bi Srbija do 2020. god. mogla da izvozi u informacionoj tehnologiji milijardu evra.

Otvarajući Prvu konferenciji o digitalnoj ekonomiji u regionu on je rekao da je trenutna vrednost izvoza IT sektora u Srbiji jednaka prošlogodišnjoj vrednosti izvoza koju je ostvario Fiat iz Kragujevca.

Prema rečima Stevanovića, u Srbiji trenutno posluje oko 1.400 inovativnih IT kompanija, a očekuje se da će u naredniom periodu u IT centar koji bi trebalo da bude otvoren u u Inđiji i koji bi trebalo da bude prvi sajbergrad u Srbiji biti investirano 25 miliona evra.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tijana Matić kazala je da je jačanje IT preduzetništva ključ razvoja digitalne ekonomije u Srbiji.

Ona je kazala da je Vlada Srbije čvrsto opredeljena ka razvoju tog sektora, podsetivši da je nedavno usvojena Strategija razvoja IT industrije, a da se do kraja godine očekuje usvajanje zakona o elektronskom poslovanju, koji bi već za dve nedelje mogao da bude pred članovima Vlade.

evro3

Matićeva je podsetila da je usvojen Zakon o informacionoj bezbednosti, čime je obezbeđen siguran okvir za dalji razvoj elektronskog poslovanja u Srbiji.

Najavila je da će dosta sredstava biti izdvojeno i za kontinuirano učenje u oblasti IT-ja i da je dobro što će od naredne školske godine biti uvedeno informaciono obrazovanje u škole.

“Za pun doprinos e-poslovanja potrebna je i stabilna telekomunikaciona širokopojasna infrastruktura, ali država ne može sama, već je potrebno javno-privatno partnerstvo”, dodala je ona.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Državne apoteke duguju 18,5 miliona evra
Next Srbija pregovara sa potencijalnim finansijerom za gasnu vezu sa Bugarskom

You might also like

Društvo 0 Comments

Forbes proglasio Michaela Jordana najplaćenijim sportistom svih vremena

Legendarni košarkaš Chicago Bullsa Michael Jordan, najplaćeniji je sportista svih vremena, s prihodom od 1,7 milijardi dolara, javlja Anadolija.

Društvo 0 Comments

Srbi preko interneta najviše kupovali mobilne telefone u 2016.

Online trgovina u Srbiji beleži stalni rast o čemu svedoči podatak da je preko portala KupujemProdajem.com tokom proteklih 12 meseci prodato preko milion predmeta, ukupne vrednosti 159,4 miliona evra.  

Društvo 0 Comments

Stalni pad nezaposlenosti u Austriji

Nezaposlenost u Austriji već par meseci se nalazi u stalnom padu, a tako je i u novembru broj nezaposlenih opao za 5,7 odsto.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply