ECB upozorila na rastuću nestabilnost na svetskim tržištima

ECB upozorila na rastuću nestabilnost na svetskim tržištima

Globalna tržišta su suočena sa rastućom nestabilnošću zbog političke neizvesnosti izazvane izborom Donalda Trampa za američkog predsednika i izborima u ključnim evropskim državama koji se održavaju u 2017. godini, upozorila je danas Evropska centralna banka (ECB).

“Rizici po tržište globalnih aktiva su se intenzivirali, delimično zbog političke neizvesnosti i očekivane promene politike u SAD”, navodi se u ECB-ovom izveštaju o finansijskoj stabilnosti, a prenosi agencija Frans pres.

Iznenađujuća pobeda Trampa na predsedničkim izborima dovela je u pitanje budući smer američke ekonomske politike, posebno zbog Trampovog stava o sporazumima o slobodnoj trgovini, navodi ECB.

“Niko ne može sa sigurnošću reći koliki će biti stepen promena u politici SAD”, izjavio je potpredsednik ECB-a Vitor Konstancio novinarima.

“Ukoliko bi usledila runda protekcionizma, to bi izazvalo reakcije u drugim državama u vidu kontramera, što je veoma rizičan kurs u situaciji kada je svetska trgovina ionako slaba”, dodao je on.

Evrozona bi, kako upozorava ECB, naročito bila izložena efektima takvih mera.

Ta bankarska institucija je, takođe, ukazala na povišenu političku neizvesnost u razvijenim ekonomijama, aludirajući na Nemačku i Francusku gde se dogodine održavaju nacionalni izbori.

Izvor:Tanjug
Previous Beogradska berza: Blagi rast indeksa, Tehnogas najprometniji
Next Požari u Izraelu namerno podmetnuti, iz Haife evakuisano 50.000 osoba

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Turska uvodi takse na više od 20 američkih proizvoda

Turska uvodi takse na više od 20 američkih proizvoda, od automobila do kreme za sunčanje kao uzvratnu meru na namete koje je Vašington uveo na uvoz čelika i aluminijuma. 

Makroekonomija 0 Comments

Spoljnotrgovinska razmena Srbije porasla 7,8 odsto

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za 11 meseci 2016. godine iznosila je 31,16 milijardi dolara, što je porast od 7,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je

Makroekonomija 0 Comments

Christoper Dembik: Istorijska prilika za Poljsku, Theresa May će imati problem sa legitimitetom

Theresa May ima problem sa nedostatkom legitimiteta, a kao premijer  Velike Britanije suočiće se sa dva glavna pitanja unutrašnje politike, kaže direktor makro analize u Saxo bank Christoper Dembik.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply