ECB upozorila na rastuću nestabilnost na svetskim tržištima

ECB upozorila na rastuću nestabilnost na svetskim tržištima

Globalna tržišta su suočena sa rastućom nestabilnošću zbog političke neizvesnosti izazvane izborom Donalda Trampa za američkog predsednika i izborima u ključnim evropskim državama koji se održavaju u 2017. godini, upozorila je danas Evropska centralna banka (ECB).

“Rizici po tržište globalnih aktiva su se intenzivirali, delimično zbog političke neizvesnosti i očekivane promene politike u SAD”, navodi se u ECB-ovom izveštaju o finansijskoj stabilnosti, a prenosi agencija Frans pres.

Iznenađujuća pobeda Trampa na predsedničkim izborima dovela je u pitanje budući smer američke ekonomske politike, posebno zbog Trampovog stava o sporazumima o slobodnoj trgovini, navodi ECB.

“Niko ne može sa sigurnošću reći koliki će biti stepen promena u politici SAD”, izjavio je potpredsednik ECB-a Vitor Konstancio novinarima.

“Ukoliko bi usledila runda protekcionizma, to bi izazvalo reakcije u drugim državama u vidu kontramera, što je veoma rizičan kurs u situaciji kada je svetska trgovina ionako slaba”, dodao je on.

Evrozona bi, kako upozorava ECB, naročito bila izložena efektima takvih mera.

Ta bankarska institucija je, takođe, ukazala na povišenu političku neizvesnost u razvijenim ekonomijama, aludirajući na Nemačku i Francusku gde se dogodine održavaju nacionalni izbori.

Izvor:Tanjug
Previous Beogradska berza: Blagi rast indeksa, Tehnogas najprometniji
Next Požari u Izraelu namerno podmetnuti, iz Haife evakuisano 50.000 osoba

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Kina najavila dublje ekonomske i finansijske reforme

Kina će produbiti ekonomske i finansijske reforme i dodatno otvoriti svoje tržište za strane investitore dok prelazi iz ekonomije koja brzo raste u privredu čiji je napredak zasnovan na kvalitetu, rekao

Makroekonomija 0 Comments

Srbija ostvarila prihod od 4 miliona evra od indijskih filmskih kompanija

Srbija je od indijskih filmskih kompanija koje su snimale u našoj zemlji u prethodne tri godine ostvarila prihod od 4 miliona evra, izjavila je u sredu, 11. januara 2017. godine ministarka

Makroekonomija 0 Comments

Privredni rast Kine premašio očekivanja analitičara

Danas objavljeni podaci Statističkog zavoda pokazuju da se privreda Kine stabilizuje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply