ECB upozorila na rastuću nestabilnost na svetskim tržištima

ECB upozorila na rastuću nestabilnost na svetskim tržištima

Globalna tržišta su suočena sa rastućom nestabilnošću zbog političke neizvesnosti izazvane izborom Donalda Trampa za američkog predsednika i izborima u ključnim evropskim državama koji se održavaju u 2017. godini, upozorila je danas Evropska centralna banka (ECB).

“Rizici po tržište globalnih aktiva su se intenzivirali, delimično zbog političke neizvesnosti i očekivane promene politike u SAD”, navodi se u ECB-ovom izveštaju o finansijskoj stabilnosti, a prenosi agencija Frans pres.

Iznenađujuća pobeda Trampa na predsedničkim izborima dovela je u pitanje budući smer američke ekonomske politike, posebno zbog Trampovog stava o sporazumima o slobodnoj trgovini, navodi ECB.

“Niko ne može sa sigurnošću reći koliki će biti stepen promena u politici SAD”, izjavio je potpredsednik ECB-a Vitor Konstancio novinarima.

“Ukoliko bi usledila runda protekcionizma, to bi izazvalo reakcije u drugim državama u vidu kontramera, što je veoma rizičan kurs u situaciji kada je svetska trgovina ionako slaba”, dodao je on.

Evrozona bi, kako upozorava ECB, naročito bila izložena efektima takvih mera.

Ta bankarska institucija je, takođe, ukazala na povišenu političku neizvesnost u razvijenim ekonomijama, aludirajući na Nemačku i Francusku gde se dogodine održavaju nacionalni izbori.

Izvor:Tanjug
Previous Beogradska berza: Blagi rast indeksa, Tehnogas najprometniji
Next Požari u Izraelu namerno podmetnuti, iz Haife evakuisano 50.000 osoba

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Peter Garnry: Da li su akcije otporne na usporavanje?

Za nama je još jedan dobar kvartal za globalne akcije, s kineskim i akcijama zemalja tržišta u razvoju, koje su najviše profitirale, a slede ih evropske akcije pokrenute prilivima kapitala.

Makroekonomija 0 Comments

Nemačka: Inflacija bi mogla da dostigne 2 odsto u januaru

Nemačka inflacija mogla bi da dostigne 2 odsto u januaru zbog viših cena energenata, ostvarujući nedostižan cilj ECB prvi put u četiri godine.

Makroekonomija 0 Comments

Srbiji milion evra od Beer Festa

Zahvaljujući Belgrade Beer Festu, koji će generisati privrednu aktivnost od ukupno 5.400.000 evra, kroz PDV će direktno u budžet Srbije biti uplaćeno oko 1.080.000 evra, saopštio je producent festivala.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply