ECB upozorila na rastuću nestabilnost na svetskim tržištima

ECB upozorila na rastuću nestabilnost na svetskim tržištima

Globalna tržišta su suočena sa rastućom nestabilnošću zbog političke neizvesnosti izazvane izborom Donalda Trampa za američkog predsednika i izborima u ključnim evropskim državama koji se održavaju u 2017. godini, upozorila je danas Evropska centralna banka (ECB).

“Rizici po tržište globalnih aktiva su se intenzivirali, delimično zbog političke neizvesnosti i očekivane promene politike u SAD”, navodi se u ECB-ovom izveštaju o finansijskoj stabilnosti, a prenosi agencija Frans pres.

Iznenađujuća pobeda Trampa na predsedničkim izborima dovela je u pitanje budući smer američke ekonomske politike, posebno zbog Trampovog stava o sporazumima o slobodnoj trgovini, navodi ECB.

“Niko ne može sa sigurnošću reći koliki će biti stepen promena u politici SAD”, izjavio je potpredsednik ECB-a Vitor Konstancio novinarima.

“Ukoliko bi usledila runda protekcionizma, to bi izazvalo reakcije u drugim državama u vidu kontramera, što je veoma rizičan kurs u situaciji kada je svetska trgovina ionako slaba”, dodao je on.

Evrozona bi, kako upozorava ECB, naročito bila izložena efektima takvih mera.

Ta bankarska institucija je, takođe, ukazala na povišenu političku neizvesnost u razvijenim ekonomijama, aludirajući na Nemačku i Francusku gde se dogodine održavaju nacionalni izbori.

Izvor:Tanjug
Previous Beogradska berza: Blagi rast indeksa, Tehnogas najprometniji
Next Požari u Izraelu namerno podmetnuti, iz Haife evakuisano 50.000 osoba

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Srpska privreda u 2016. ostvarila profit od 229,3 milijardi dinara

Državni sekretar Dragan Stevanović  je tokom predstavljanja godišnjeg Biltena finansijskih izveštaja za 2016. godinu na konferenciji za novinare u Agenciji za privredne registre rekao da srpska privreda beleži rast u

Makroekonomija 0 Comments

Zemlje visokog rizika za investiranje u budućnosti

Na čelo SAD je došao Trump, evropskim državama predstoje izbori koji bi mogli da iznedre i ultra desničarske vlasti, a ni situacija na drugim kontinentima nije ohrabrujuća.

Makroekonomija 0 Comments

Mario Draghi odbacio ideju da se omogući izlaz iz evrozone insolventnim članicama

Evro je neopoziv, poručio je na marginama skupa Evropske centralne banke (ECB) u Rigi guverner ECB-a Mario Draghi komentarišući ideje da se članicama Evrozone omogući izlazak iz iste po uzoru na proceduru

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply